Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 214 - 220, 27.02.2023

Öz

Bu çalışmada, yetiştiricilik sırasında topraktan çiftlik ve yapraktan sıvı solucan gübresi (vermikompost) uygulamaları ile hasat sonrası farklı paketleme şekillerinin ‘Michele Palieri’ (Vitis vinifera L.) sofralık üzüm çeşidinin muhafazasında kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada eşit büyüme gösteren asmalar, kontrol, çiftlik gübresi (uyanma zamanı dekara 5 ton toprağa yanmış koyun gübresi) ve sıvı solucan gübresi (yapraktan %1 dozunda çiçeklenme öncesi, tane tutma ve ben düşme zamanında) uygulamaları şeklinde 3 gruba ayrılmıştır. Hasat öncesi her uygulamaya ait üzümler iki gruba ayrılarak yarısı polietilen poşetlere ve diğer yarısı da polietilen teraflatlara yerleştirilmiştir. Yaklaşık 250±20 g paketler halinde hazırlanan üzümler 1.0±0.5℃ sıcaklık ve %80±5 nem koşullarında 40 gün muhafaza edilmiştir. Üzümlerde muhafaza süresince kalite analizleri 10 gün arayla gerçekleştirilmiştir. Toprağa uygulanan yanmış çiftlik gübresi ve yapraktan sıvı solucan gübresi uygulamaları, her iki paketleme şeklinde de muhafaza süresince kabuk yırtılma direncini (KYD) önemli derecede korumuştur. Gübre uygulamaları, muhafaza süresince üzüm şırasının SÇKM başta olmak üzere bazı biyokimyasal özelliklerinin korunmasında etkili bulunmuştur. Muhafaza süresince polietilen poşet içerisinde muhafaza edilen üzümlerde teraflat kullanımına göre daha az ağırlık kaybı gerçekleşmiştir. Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, sofralık üzümlerde muhafaza süresince kalite özelliklerinin korunmasında hasat öncesi asmalara uygulanan gübrelerin önemli derecede etkili olduğu ve gübreleme programlarının dikkate alınması gerektiği kanaati oluşmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yasin Gayretli Bu kişi benim

Sevil Ünal Bu kişi benim

Sarmad Aydn Abdulhadi Abdulhadi Bu kişi benim

Özge Kaya Demirkeser Bu kişi benim

İrem Türkoğlu Bu kişi benim

Ferhan Sabır Bu kişi benim

Ali Sabır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Gayretli, Y., Ünal, S., Abdulhadi, S. A. A., Kaya Demirkeser, Ö., vd. (2023). ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 214-220.
AMA Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A. ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):214-220.
Chicago Gayretli, Yasin, Sevil Ünal, Sarmad Aydn Abdulhadi Abdulhadi, Özge Kaya Demirkeser, İrem Türkoğlu, Ferhan Sabır, ve Ali Sabır. “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 214-20.
EndNote Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A (01 Şubat 2023) ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe 52 Özel Sayı 1 214–220.
IEEE Y. Gayretli, S. Ünal, S. A. A. Abdulhadi, Ö. Kaya Demirkeser, İ. Türkoğlu, F. Sabır, ve A. Sabır, “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 214–220, 2023.
ISNAD Gayretli, Yasin vd. “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 214-220.
JAMA Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A. ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe. 2023;52:214–220.
MLA Gayretli, Yasin vd. “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 214-20.
Vancouver Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A. ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):214-20.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram