Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 355 - 366, 27.02.2023

Öz

Araştırma Tekirdağ koşullarında 2012-2016 yılları arasında kısıtlı sulama ve kısmi kök bölgesi kuruluğu stratejilerinin Cabernet Sauvignon üzüm çeşidinin verim, kalite, şarap kalitesi ve su kullanım randımanı üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde tesis edilmiş olan Cabernet Sauvignon deneme bağında, 4 farklı sulama konusu uygulanmıştır. S1: Tam sulama konusu (TS), 90 cm’lik toprak profilinde ki eksik nemin tarla kapasitesine getirilen konu; S2: Kısıntılı sulama (KS-50), tam sulama konusuna uygulanan suyun yarısının verildiği konu; S3: (PRD-50) konusu, tam sulama konusuna verilen suyun yarısının dönüşümlü olarak bir lateralden uygulandığı konu; S4: Sulamasız konusudur. Sulamalara üzüm için etkili kök derinliğindeki (0-90 cm) kullanılabilir su tutma kapasitesinin %70’i tüketildiğinde başlanmıştır. Çalışma neticesinde kısıtlı sulama ve kısmi kök kuruluğu sulama stratejilerinde tam sulamaya oranla %50 oranında sulama suyu tasarrufu sağlanırken, verimde uygulanan stratejiler itibari ile %9.72, %6.77 oranında azalma tespit edilmiştir. Kısıtlı sulama ve kısmi kök kuruluğu sulama stratejilerinde tam sulamaya oranla sulama suyu kullanım randımanında istatistiki yönden önemli düzeyde artış tespit edilmiştir. Sulama uygulamalarının şarapta alkol ve toplam antosiyanin miktarında sulamasız konuya oranla istatistiki yönden önemli düzeyde azalışa neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca şarapta Tam sulama konusunun potasyum alımına bağlı olarak sulamasız konuya oranla kül ve kül kaleviliği değerlerinde istatistiki açıdan önemli düzeyde artışa neden olduğu belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zafer Coşkun Bu kişi benim

Tezcan Alço Bu kişi benim

Mehmet Gülcü Bu kişi benim

Arzu Gündüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Coşkun, Z., Alço, T., Gülcü, M., Gündüz, A. (2023). Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 355-366.
AMA Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A. Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):355-366.
Chicago Coşkun, Zafer, Tezcan Alço, Mehmet Gülcü, ve Arzu Gündüz. “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 355-66.
EndNote Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A (01 Şubat 2023) Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 355–366.
IEEE Z. Coşkun, T. Alço, M. Gülcü, ve A. Gündüz, “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 355–366, 2023.
ISNAD Coşkun, Zafer vd. “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 355-366.
JAMA Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A. Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52:355–366.
MLA Coşkun, Zafer vd. “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 355-66.
Vancouver Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A. Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):355-66.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova