Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
BibTex RIS Kaynak Göster

Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 391 - 395, 27.02.2023

Öz

Bu çalışmada, vejetasyon döneminde yaş üzümlerde gerçekleştirilen kaolin (Surround WP) uygulamasının kuru üzüm renk özellikleri ve kuruma randımanına olan etkisi incelenmiştir. Araştırmada bitkisel materyal olarak Sultan 7 (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidi kullanılmıştır. Kaolin uygulamaları, asmaların vejetasyon süresi boyunca bir kez tam doz (%5) ve iki kez yarım doz (%2.5) olmak üzere tane tutumu ve ben düşme dönemleri arasında üç kez gerçekleştirilmiştir. Hasat edilen yaş üzümler %5 K₂CO₃ ve zeytinyağı içeren bandırma çözeltisine bandırılarak beton sergi yerinde kurutulmuştur. Vejetasyon döneminde gerçekleştirilen kaolin uygulamasının, kuru üzüm örneklerinin kuruma randımanı (%), kuru üzüm boy (adet/100 g), renk (L*, a*, b*, C, hue°) ve kahverengileşme indeksi değerlerine olan etkisi, çalışmanın gerçekleştirildiği yılların ortalama sonuçlarına göre kontrol ile karşılaştırılmıştır (t-test, P<0.05). Sonuç olarak, uygulamaların üzüm kuruma randımanı, tane sayısı ve boyutu, a* ve hue° değerlerine istatistiki anlamda önemli bir etkide bulunmadığı tespit edilmiştir. Kaolin uygulanmış kuru üzüm örneklerinde, L* (31.92), b* (16.28), C (17.36) ve kahverengileşme endeksi (84.22) değerleri kontrole kıyasla yüksek elde edilmiştir. Çalışma süresince gerçekleştirilen morfolojik gözlemler, bandırma çözeltisine daldırılan yaş üzümlerin kurutulduklarında, kaolinin kuru tane yüzeylerinde kalıcılığını kaybettiği, uygulamaların kuru üzümlerin kalite kriterlerine olumsuz bir etkide bulunmadığı belirlenmiştir. Üzüm renk değerleri açısından kaolin uygulanan kuru üzümlerin parlak ve daha sarı bir görünüme sahip olduğu saptanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Turcan Teker

Ahmet Candemir Bu kişi benim

Pınar Doğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Teker, T., Candemir, A., & Doğan, P. (2023). Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 391-395.
AMA Teker T, Candemir A, Doğan P. Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):391-395.
Chicago Teker, Turcan, Ahmet Candemir, ve Pınar Doğan. “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk Ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 391-95.
EndNote Teker T, Candemir A, Doğan P (01 Şubat 2023) Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 391–395.
IEEE T. Teker, A. Candemir, ve P. Doğan, “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 391–395, 2023.
ISNAD Teker, Turcan vd. “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk Ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 391-395.
JAMA Teker T, Candemir A, Doğan P. Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52:391–395.
MLA Teker, Turcan vd. “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk Ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 391-5.
Vancouver Teker T, Candemir A, Doğan P. Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):391-5.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova