This research was carried out on the fruits of nectarine varieties taken from the producer orchards in Lapseki district of Çanakkale province in 2020. In this research, some pomological characteristics of Caldesi 2000, Extreme 28, Amiga, Extreme Red, Venus, Star Red Gold, Caldesi 85, Sun Gold, Sweet Lady nectarine varieties were studied to determine the quality parameters. Within the scope of pomological characteristics, fruit width (mm), fruit length (mm), fruit weight (g), fruit skin and fruit flesh colour (brightness, hue, chroma), fruit hardness (kg.cm⁻²) at commercial harvest maturity stage, kernel width (mm), kernel length (mm), kernel weight (g), fruit flesh ratio (%), water-soluble dry matter contents (WSDM, %Brix), fruit juice pH, titratable acidity (TEA, % citric acid) were determined. Fruit hardness of the varieties varied between 3.63-11.29 kg.cm⁻², fruit weight between 104.42-327.24 g, titratable acid content between 0.52-1.37 g 100⁻¹ ml and water-soluble dry matter contents between 7.60-12.30%. The results of such studies are of great importance to increase the brand value of nectarine varieties grown in Lapseki ecology in both national and international markets by registering geographical indication.
Prunus persica var. nucipersica quality geographical indication
Bu araştırma, 2020 yılında Çanakkale ilinin Lapseki ilçesindeki üretici bahçelerinden alınan nektarin çeşitlerine ait meyvelerde yürütülmüştür. Araştırmada, Caldesi 2000, Extreme 28, Amiga, Extreme Red, Venüs, Star Red Gold, Caldesi 85, Sun Gold, Sweet Lady nektarin çeşitlerinin kalite parametrelerinin saptanması amacıyla pomolojik özellikleri üzerinde çalışılmıştır. Pomolojik özellikler kapsamında nektarin çeşitlerinde ticari hasat olgunluğu aşamasında meyve eni (mm), meyve boyu (mm), meyve ağırlığı (g), meyve kabuğu ve meyve eti rengi (parlaklık, hue, chroma), meyve eti sertliği (kg.cm⁻²), çekirdek eni (mm), çekirdek boyu (mm), çekirdek ağırlığı (g), meyve eti oranı (%), suda çözünür kuru madde (SÇKM, %Brix), meyve suyu pH’sı, titre edilebilir asitlik (TEA, %sitrik asit) özellikleri belirlenmiştir. Çeşitlerin meyve eti sertlikleri 3,63-11,29 kg.cm⁻²; meyve ağırlıkları 104,42-327,24 g, titre edilebilir toplam asit içerikleri 0,52-1,37 g 100⁻¹ ml ve suda çözünür kuru madde miktarları %7,60-12,30 arasında değişiklik göstermiştir. Bu çalışma sonunda, Lapseki ekolojisinde yetiştirilen nektarin çeşitlerinin bazı önemli kalite özellikleri belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 53 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram