In this study, the effects of water extraction with 7%sucrose before and after storage on the storage and vase life of cut flowers of rose (Rosa hybrida L. Avalanche) were investigated. In the research, A (before storage at 20±2℃ for 24 hours, tap water up taking, control), B (7% sucrose+0.5 ml NaOCl+pH (3.5-5.5) water up taking after storage at 20±2℃ for 6 hours,) and C (7% sucrose+0.5 ml NaOCl+pH (3.5-5.5) water up taking, before storage at 20±2℃ for 24 hours,) applications were made for two years on the cut roses tested and in the second year, the pH value in B and C applications was 5.5-6.5. Roses were stored in vase solution (A: tap water; B and C: 0.5 ml NaOCl+low pH water) for 28 days at 4℃ and 70-75% relative humidity (RH). The vase life periodically at five different times was observed as 12 days at 20±2℃, 60±10% RH and approximately 12 µmol.m-²s⁻¹ light. In both years, different results were obtained for the following parameters; relative fresh weight, vase water uptake, pH and electrical conductivity difference in vase solution, relative water content, respiration rate, ethylene production, leaf and petal color, visual quality, flower opening, neck bending, amount of chlorophyll in the leaf, vase life and amount of carbohydrates in the petal during storage and vase life of roses. It was found that the application of C before storage was better for 21 days of wet storage in Avalanche rose, and the application of B after 7 days or 14 days of wet storage was found to be positive in vase life. Vase life and quality values of roses periodically decreased depending on the storage period.
Bu çalışmada kesme gülde (Rosa hybrida L. Avalanche) depolama öncesi ve sonrası %7 sakarozlu su çektirme işleminin depolama ve vazo ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada denemeye alınan kesme güllerde A (kontrol, çeşme suyu çektirme, depolama öncesi 24 saat 20±2℃’de), B (6 saat 20±2℃’de, %7 sakaroz+0,5 ml NaOCl+pH (3,5-5,5)’lı suyu çektirme, depolama sonrası) ve C (24 saat 20±2℃’de %7 sakaroz+0,5 ml NaOCl+pH (3,5-5,5)’lı suyu çektirme, depolama öncesi) uygulamaları iki yıl yapılmış ve ikinci yılda B ve C uygulamalarında pH değeri 5,5-6,5 olmuştur. Güller 28 gün vazo suyu içinde (kontrol, çeşme suyu; B ve C uygulamaları: 0,5 ml NaOCl+düşük pH’lı su) 4℃’de %70-75 oransal nemde (ON) depolanmıştır. Depolama öncesi ve sonrası beş farklı zamanda vazo ömrü 20±2℃’de, %60±10 ON’de ve yaklaşık 12 µmol.m-²s⁻¹ ışıkta 12 gün gözlenmiştir. Gülde muhafaza ve vazo ömründe; oransal su içeriği, oransal taze ağırlık, vazo suyu alımı, vazo solüsyonunda pH ve elektriksel iletkenlik farkı, etilen üretimi, solunum hızı, yaprak ve taç yaprak rengi, yaprakta klorofil miktarı, taç yapraktaki karbonhidrat miktarı, görsel kalite, çiçek açılımı, boyun bükme ve vazo ömrü gibi parametrelerde her iki yılda farklı sonuçlar elde edilmiştir. Avalanche kesme gül çeşidinde 21 gün yaş depoma için depolama öncesi C uygulamasının daha iyi olduğu ve 7 gün veya 14 gün yaş depolama sonrası B uygulamasının vazo ömründe olumlu bulunmuştur. Güllerde depolama süresine bağlı olarak kalite değerleri ve vazo ömrü periyodik olarak azalmıştır.
Bu çalışma doktora tezinden üretilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 28 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 54 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram