Kesme çiçekler, hasat sonrasında üreticiden tüketiciye kadar geçen sürede bozulma riski taşımaktadır. Kesme çiçeklerde gerek hasat öncesi koşullar gerekse taşıma sırasındaki ve sonrasındaki koşullar çiçeklerin estetik özelliklerinin yanında hasat sonrası ömrünü ve çiçek kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada, kesme gül (Rosa hybrida L.) çiçeklerinin hasat sonrası dayanımı üzerine bazı ön uygulamaların çiçeklerin vazo ömrü ve bazı kalite parametreleri üzerine etkilerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Yedi farklı hasat sonrası ön uygulamanın [8-hidroksikinolin+sitrik asit, 8-hidroksikinolin+salisilik asit, 8-hidroksikinolin+alüminyum sülfat, 8-hidroksikinolin+glikolik asit, 8-hidroksikinolin+süksinik asit, gümüş tiyosülfat ve sodyum hipoklorit (NaOCl)] kullanıldığı çalışmada, sonuçlar kontrol (saf su) ile karşılaştırılmıştır. Hasat edilen çiçekler oda sıcaklığında 6 saat ön uygulama solüsyonlarında bekletildikten sonra, 2-4℃ sıcaklıktaki soğuk hava deposunda 12 saat süre ile ön uygulama solüsyonlarında bekletilmiştir. Çiçekler daha sonra içinde saf su (750 ml) bulunan cam vazolara konulmuştur. Araştırmada; çiçeklerin vazo ömrü, günlük su tüketimi ve toplam su tüketimi, oransal taze ağırlık değişimi ve çiçeklerin tam açılma süreleri ölçülmüştür. Ayrıca çiçeklerin görsel kalitelerini belirlemek amacıyla vazo ömrünün 8. gününde görsel kalite değerlendirmesi yapılmıştır. Uygulamalara göre en uzun vazo ömrü gümüş tiyosülfat uygulamasında (19.78 gün) elde edilirken, bunu kontrol (14.22 gün) ve NaOCl (13.33 gün) uygulamaları ile izlemiştir. Diğer uygulamalardaki çiçeklerin vazo ömürleri 9.11-10.11 gün arasında değişmiştir. Sonuç olarak, gümüş tiyosülfat (2 ml.L⁻¹) ön uygulamasının çiçeklerin vazo ömrünü artırması yanında incelenen diğer kalite parametreleri üzerine de olumlu etki yaptığı saptanmıştır.
Kesme gül Rosa hybrida ön uygulama vazo ömrü gümüş tiyosülfat 8-HQ
Cut flowers are at risk of spoilage during transportation from the producer to the consumer after harvest. In cut flowers, both pre-harvest conditions and conditions during and after transportation significantly affect the post-harvest life, flower quality, and the aesthetic appearance of flowers. This study aimed to determine the effects of some pre-treatments on the post-harvest durability of cut rose (Rosa hybrida L.) flowers on vase life and some quality parameters. Seven different postharvest pretreatments [8-hydroxyquinoline 8-hydroxyquinoline+citric acid, 8-hydroxyquinoline+salicylic acid, 8-hydroxyquinoline+aluminum sulfate, 8-hydroxyquinoline+glycolic acid, 8-hydroxyquinoline+succinic acid, silver thiosulfate and sodium hypochlorite (NaOCl)] were used in the study, and the results were compared with the control (distilled water). The harvested flowers were kept in pre-treatment solutions for 6 hours at room temperature and then in cold storage (2-4℃) for 12 hours. After pre-treatment, the flowers were placed in glass vases containing 750 ml of distilled water each. The vase life, daily and total water uptake, relative fresh weight and full opening time of the flowers were measured in the experiment. In addition, a visual quality assessment of flowers was performed on the 8th day of the vase’s life. The longest vase life among the treatments was obtained from silver thiosulfate treatment at 19.78 days, followed by control (distilled water) at 14.22 days and sodium hypochlorite at 13.33 days. The vase life of flowers in other treatments varied from 9.11 to 10.11 days. In conclusion, the silver thiosulfate (2 ml.L⁻¹) pretreatment was found to extend the vase life of flowers and positively affect other quality parameters.
Cut rose Rosa hybrida pretreatment vase life silver thiosulfate 8-HQ
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 25 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 54 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram