Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi

Yıl 1999, Cilt: 28 Sayı: 1-2, 49 - 55, 31.12.1999

Öz

Birim alandaki bitki sayısı, özellikle turşuluk hıyar gibi sanayiye yönelik türlerin verimini, kazancını ve kalitesini etkiler. Bu çalışmada dekarda yaklaşık 3350, 4450, 6700, 10000, 13350 ve 20000 bitki kullanıldığında verim, ekonomik kazanç, meyve sayısı ve meyve ağırlığı özelliklerindeki değişimler belirlenmiştir. Denemede en yüksek verim (2108 kg/da) ve ekonomik kazanç (yaklaşık 235 milyon TL/da) 20000 bitki/da sıklıkta elde edilmiştir. En çok meyve sayısı (47.15 adet/bitki) 3350 bitki/da sıklıkta alınmıştır. Bitki yoğunluğunun meyve ağırlığı üzerine etkisi İse önemsiz bulunmuştur.

Kaynakça

  • Akıncı, S., 1995. Hıyarlarda Minimum Gelişme Sıcaklığı ile Etkili Sıcaklık Toplamı İsteğinin Belirlenmesi (Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Baş, T., J. Koludar, 1995. Bazı Turşuluk Hıyarların Askı ve Yer Yetiştiriciliğindeki Verim Potansiyelleri. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 2:144-148.
  • Günay, A., 1993. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt 5, Ankara, 117s.
  • Lower, R.L., M.D. Edwards, 1986. Cucumber Breeding. Breeding Vegetable Crops (Editör: Mark J. Bassett). Avi Publishing Company. Westport, Connecticut.
  • Nerson, H., H.S. Paris, M. Edelstein, Y. Burger, Z. Karchi, 1988. Breeding Pickling Melons for a Concentrated Yield. Hortsience. 23(1):136-138.
  • Pakyürek, A.Y., N. Çömlekçioğlu, A.R. Alan, 1995. Şanlıurfa Koşulları İçin İkinci Ürün Üretimine Uygun Turşuluk (Kornişon) Hıyar Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 2:186-189.
  • Sağlamtimur, T., 1989. Çukurova’da Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Üç Mısır Çeşidinde Tane Verimi ve Bazı Karakterlerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4(1):105-118.
  • Sullivan, J.O., H.T.M. Colwell, 1980. Effect of Harvest Date and Grade Distribution Relationships for Pickling Cucumbers Harvested Once-Over. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 105(3):408-412.
  • Tekin, A., M. Akıllı, 1995. Turşuluk Hıyar Yetiştiriciliğinde Değişik Örtü Tiplerinin Verim ve Kaliteye Etkileri. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 2:178-180.
  • Turhan, K., H. Vural, T. Yoltaş, B. Eser, T. Akan, D. Eşiyok, 1992. Turşuluk Hıyar Yetiştiriciliğinde Bitki Sıklığı ile Verim ve Kalite İlişkileri. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir, 2:207-209.

Effect Of Plant Density on Yield, Economic Gain and Fruit Quality in Pickling Cucumber

Yıl 1999, Cilt: 28 Sayı: 1-2, 49 - 55, 31.12.1999

Öz

Plant number gherkin per unit area affects yield, gain and quality of species for process. In this study, differences of yield, economic income, fruit number and fruit weight were discussed when approximately 3350, 4450, 6700, 10000, 13350 and 20000 plants per da were used. In the experiment, the highest yield (2108 kg/da) and economic income (approximately 235 million TL/da) were obtained in plant density of 20000 plant/da. The most fruit number (47.15 fruits/plant) was taken in plant density of 3350 plant/da. The effect of plant density was found to be insignificant on fruit weight.

Kaynakça

  • Akıncı, S., 1995. Hıyarlarda Minimum Gelişme Sıcaklığı ile Etkili Sıcaklık Toplamı İsteğinin Belirlenmesi (Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Baş, T., J. Koludar, 1995. Bazı Turşuluk Hıyarların Askı ve Yer Yetiştiriciliğindeki Verim Potansiyelleri. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 2:144-148.
  • Günay, A., 1993. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt 5, Ankara, 117s.
  • Lower, R.L., M.D. Edwards, 1986. Cucumber Breeding. Breeding Vegetable Crops (Editör: Mark J. Bassett). Avi Publishing Company. Westport, Connecticut.
  • Nerson, H., H.S. Paris, M. Edelstein, Y. Burger, Z. Karchi, 1988. Breeding Pickling Melons for a Concentrated Yield. Hortsience. 23(1):136-138.
  • Pakyürek, A.Y., N. Çömlekçioğlu, A.R. Alan, 1995. Şanlıurfa Koşulları İçin İkinci Ürün Üretimine Uygun Turşuluk (Kornişon) Hıyar Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 2:186-189.
  • Sağlamtimur, T., 1989. Çukurova’da Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Üç Mısır Çeşidinde Tane Verimi ve Bazı Karakterlerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4(1):105-118.
  • Sullivan, J.O., H.T.M. Colwell, 1980. Effect of Harvest Date and Grade Distribution Relationships for Pickling Cucumbers Harvested Once-Over. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 105(3):408-412.
  • Tekin, A., M. Akıllı, 1995. Turşuluk Hıyar Yetiştiriciliğinde Değişik Örtü Tiplerinin Verim ve Kaliteye Etkileri. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 2:178-180.
  • Turhan, K., H. Vural, T. Yoltaş, B. Eser, T. Akan, D. Eşiyok, 1992. Turşuluk Hıyar Yetiştiriciliğinde Bitki Sıklığı ile Verim ve Kalite İlişkileri. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir, 2:207-209.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sermin Akıncı Bu kişi benim

İrfan Ersin Akıncı Bu kişi benim

Nazan Doğar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1999
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1999
Kabul Tarihi 31 Ocak 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 28 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Akıncı, S., Akıncı, İ. E., & Doğar, N. (1999). Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Bahçe, 28(1-2), 49-55.
AMA Akıncı S, Akıncı İE, Doğar N. Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Bahçe. Aralık 1999;28(1-2):49-55.
Chicago Akıncı, Sermin, İrfan Ersin Akıncı, ve Nazan Doğar. “Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”. Bahçe 28, sy. 1-2 (Aralık 1999): 49-55.
EndNote Akıncı S, Akıncı İE, Doğar N (01 Aralık 1999) Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Bahçe 28 1-2 49–55.
IEEE S. Akıncı, İ. E. Akıncı, ve N. Doğar, “Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”, Bahçe, c. 28, sy. 1-2, ss. 49–55, 1999.
ISNAD Akıncı, Sermin vd. “Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”. Bahçe 28/1-2 (Aralık1999), 49-55.
JAMA Akıncı S, Akıncı İE, Doğar N. Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Bahçe. 1999;28:49–55.
MLA Akıncı, Sermin vd. “Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”. Bahçe, c. 28, sy. 1-2, 1999, ss. 49-55.
Vancouver Akıncı S, Akıncı İE, Doğar N. Bitki Yoğunluğunun Turşuluk Hıyarda Verim, Ekonomik Kazanç ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Bahçe. 1999;28(1-2):49-55.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram