Bu çalışmada Solanaceae familyasının önemli türlerinden domates, biber ve patlıcanın ilde aşamasında tuza tepkileri incelenmiştir. Bu amaçla kök ve sürgün boyu, kök yaş ve kuru ağırlığı, bitki yaş ve kuru ağırlığı, yaprak sayısı ve alanı özelliklerine ait Nisbi Büyüme Miktarı (NBM) değerleri kullanılmıştır. Ayrıca türlerin tuza tepki dereceleri, tüm bu özellikler birlikte değerlendirilerek karşılaştırılmıştır. Domates denemedeki tüm tuz dozlarında (50, 100 ve 150 mM NaCl), biber ve patlı candan daha az tepki vermiştir. Bu durum tüm özelliklerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda da görülmüş; tuz tolerans sıralaması domates>biber>patlıcan şeklinde belirlenmiştir.
In this study, salt responses of tomato, pepper and eggplant which are important species of the Solanaceae family were investigated. For this aim, values of Relative Growth Rate (RGR) belong to characters of root and shoot length, root fresh and dry weight, shoot fresh and dry weight, leaf number and area were used. Also, the salt response degree of species was compared when all characters evaluated together. Tomato has given less response than pepper and eggplant at all salt doses (50, 100 and 150 mM NaCl). This event was seen when all characters were evaluated together, as well, and arrange of salt tolerance was determined as tomato>pepper>eggplant.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1999 |
| Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1999 |
| Kabul Tarihi | 31 Ocak 1999 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 28 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram