Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri

Yıl 1999, Cilt: 28 Sayı: 1-2, 79 - 86, 31.12.1999

Öz

Bu çalışmada Solanaceae familyasının önemli türlerinden domates, biber ve patlıcanın ilde aşamasında tuza tepkileri incelenmiştir. Bu amaçla kök ve sürgün boyu, kök yaş ve kuru ağırlığı, bitki yaş ve kuru ağırlığı, yaprak sayısı ve alanı özelliklerine ait Nisbi Büyüme Miktarı (NBM) değerleri kullanılmıştır. Ayrıca türlerin tuza tepki dereceleri, tüm bu özellikler birlikte değerlendirilerek karşılaştırılmıştır. Domates denemedeki tüm tuz dozlarında (50, 100 ve 150 mM NaCl), biber ve patlı candan daha az tepki vermiştir. Bu durum tüm özelliklerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda da görülmüş; tuz tolerans sıralaması domates>biber>patlıcan şeklinde belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonymous, 1997. Tarım İstatistikleri Özeti. DİE Yayın No:2137, Ankara.
  • Ashraf, M., 1994. Breeding For Salinity Tolerance in Plants. Uni. Rew. Plant Sci. 13(1):17-42.
  • Berkman, A., 1981. Toprak Bilimi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:171, Adana.
  • Bhatt, R.M., N.K.S. Rao, 1987. Seed Germination and Seedling Growth Responses of Tomato Cultivars to Imposed Water Stress. J. Hort. Sci. 62(2):221-225.
  • Bolarin, M.C., F.G. Fernandez, V. Cruz, J. Cuartero, 1991. Salinity Tolerance in Four Wild Tomato Species Using Vegetative Yield-Salinity Response Curves. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 116(2):286-290.
  • Bozcuk, S., 1991. Bazı Kültür Bitkilerinde Tuzluluğun Çimlenme Özerine Etkisi ve Tuz Toleransı Sınırlarının Saptanması. Doğa-Biyoloji, 15:144-151.
  • Cruz, V., J. Cuartero, M.C. Bolarin, M. Romero, 1990. Evaluation of Characters for Ascertaining Salt Stress Responses in Lycopersicon Species. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 115(6):1000-1003.
  • Çevik, B., 1986. Toprak Su Koruma Mühendisliği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:108, Adana.
  • Dehan, K., M. Tal, 1978. Salt Tolerance in the Wild Relatives of the Cultivated Tomato: Responses of Solanum Pennellii to High Salinity. Irrigation Sci., 1:71-76.
  • Dorsan, F., 1994. Tuzlu Suların Sulamada Kullanım Açısından Değerlendirilmesinde Yeni Yaklaşımlar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(2-3):17-24.
  • Ehret, D.L., C. Ho, 1986. The Effects of Salinity on Dry Matter Partitioning and Fruit Growth in Tomatoes Grown in Nutrient Film Culture. J. Hort. Sci., 61(3):361-367.
  • Erdin, E., 1991. Toprağın Fonksiyonları ve Koruma Stratejileri. Ekoloji Çevre Dergisi, 1:40-43.
  • Ergene, A., 1993. Toprak Biliminin Esasları. Atatürk Üniversitesi, Yayın No:586., Ziraat Fakültesi Yayın No:267, Ders Kitap Serisi No:42, Erzurum.
  • Flowers, T.J., P.F. Troke, A.R. Yeo, 1977. The Mechanism of Salt Tolerance in Halophytes. Ann. Rev. Plant Physiol. 28:89-121.
  • Genç, İ., T. Tükel, 1983. Tarımsal Ekoloji. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:37, Adana.
  • Greenways, H., R. Muns, 1980. Mechanism of Salt Tolerance in Non-halophytes. Ann. Rev. Plant Physiol, 31:149-190.
  • Grunberg, K., E. Taleisnik, 1991. Salt Tolerance in Tomato: An Assessment of the Contribution of Phloem Retranslation to the Sodium Balance of Growing Leaves. Plant Physiol. Biochem. 29(6):559-564.
  • Günay, A., 1980. Serler. Çağ Matbaası, Ankara.
  • Kalloo, G., B.O. Bergh, 1993. Genetic Improvement of Vegetables Crops. Tomato, (Lycopersicon esculentum Miller). Pergamon Press. USA.
  • Kanber, R., C. Kırda, O. Tekinel. 1992. Sulama Suyu Niteliği ve Sulamada Tuzluluk Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: Ders Kitabı No:6, Adana.
  • Kramer, D., 1983. The Possible Role of Transfer Cells in the Adaption of Plants to Salinity. Physiol. Plant., 58:549-555.
  • Munns, R., A. Termaat, 1986. Whole-Plant Responses to Salinity. Aust. J. Plant. Physiol, 13:143-160.
  • Özdemir, S., M. Engin, 1994. Nohut (Cicerarietinum L.) Bitkisinin Çimlenme ve Fide Büyümesi Üzerine NaCl Konsantrasyonlarının Etkisi. Doğa-Tarım ve Orman Dergisi 18:323-328.
  • Pasternak, D., M. Twersky, Y. De-Malach, 1979. Salt Resistance in Agricultural Crops. Stress Physiology in Crop Plants. John Willy-Sons, Inc. USA.
  • Ramirez, D.R., T.C. Wehner and C.H. Miller, 1988. Growth Analysis of Three Cucumber Lines Differing in Plant Habit. Hortscience 23(1):145-148.
  • Salisburry, F.B. and W.C. Ross, 1992. Plant Physiology. Wadsworth Pub. Co. USA.
  • Sepetoğlu, H. ve N. Budak, 1994. Bitki Büyüme Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31(2-3):297-301.
  • Sivritepe, N., A. Eriş, 1996-a. Tuz Stresi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12:209-222.
  • Sivritepe, N., A. Eriş, 1996-b, Bitkilerde Tuza Dayanım Mekanizması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12:223-224.
  • Tekinel, O., B. Çevik, 1983. Kültürteknik (Sulama ve Drenaj). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana, Yayın No:166.
  • Tıpırdamaz, R., Ş. Ellialtıoğlu, 1994. Domates Genotiplerinde Tuza Dayanıklılığın Belirlenmesinde Değişik Tekniklerin Kullanımı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1358, Bilimsel Araştırma ve İnceleme No:752.
  • Wainwright, S.J., 1980. Plants in Relation to Salinity. Adv. in Botanical Res., 8:221-259.

Responses Of Solanaceae Species to Salt in Seedling Stage

Yıl 1999, Cilt: 28 Sayı: 1-2, 79 - 86, 31.12.1999

Öz

In this study, salt responses of tomato, pepper and eggplant which are important species of the Solanaceae family were investigated. For this aim, values of Relative Growth Rate (RGR) belong to characters of root and shoot length, root fresh and dry weight, shoot fresh and dry weight, leaf number and area were used. Also, the salt response degree of species was compared when all characters evaluated together. Tomato has given less response than pepper and eggplant at all salt doses (50, 100 and 150 mM NaCl). This event was seen when all characters were evaluated together, as well, and arrange of salt tolerance was determined as tomato>pepper>eggplant.

Kaynakça

  • Anonymous, 1997. Tarım İstatistikleri Özeti. DİE Yayın No:2137, Ankara.
  • Ashraf, M., 1994. Breeding For Salinity Tolerance in Plants. Uni. Rew. Plant Sci. 13(1):17-42.
  • Berkman, A., 1981. Toprak Bilimi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:171, Adana.
  • Bhatt, R.M., N.K.S. Rao, 1987. Seed Germination and Seedling Growth Responses of Tomato Cultivars to Imposed Water Stress. J. Hort. Sci. 62(2):221-225.
  • Bolarin, M.C., F.G. Fernandez, V. Cruz, J. Cuartero, 1991. Salinity Tolerance in Four Wild Tomato Species Using Vegetative Yield-Salinity Response Curves. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 116(2):286-290.
  • Bozcuk, S., 1991. Bazı Kültür Bitkilerinde Tuzluluğun Çimlenme Özerine Etkisi ve Tuz Toleransı Sınırlarının Saptanması. Doğa-Biyoloji, 15:144-151.
  • Cruz, V., J. Cuartero, M.C. Bolarin, M. Romero, 1990. Evaluation of Characters for Ascertaining Salt Stress Responses in Lycopersicon Species. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 115(6):1000-1003.
  • Çevik, B., 1986. Toprak Su Koruma Mühendisliği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:108, Adana.
  • Dehan, K., M. Tal, 1978. Salt Tolerance in the Wild Relatives of the Cultivated Tomato: Responses of Solanum Pennellii to High Salinity. Irrigation Sci., 1:71-76.
  • Dorsan, F., 1994. Tuzlu Suların Sulamada Kullanım Açısından Değerlendirilmesinde Yeni Yaklaşımlar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(2-3):17-24.
  • Ehret, D.L., C. Ho, 1986. The Effects of Salinity on Dry Matter Partitioning and Fruit Growth in Tomatoes Grown in Nutrient Film Culture. J. Hort. Sci., 61(3):361-367.
  • Erdin, E., 1991. Toprağın Fonksiyonları ve Koruma Stratejileri. Ekoloji Çevre Dergisi, 1:40-43.
  • Ergene, A., 1993. Toprak Biliminin Esasları. Atatürk Üniversitesi, Yayın No:586., Ziraat Fakültesi Yayın No:267, Ders Kitap Serisi No:42, Erzurum.
  • Flowers, T.J., P.F. Troke, A.R. Yeo, 1977. The Mechanism of Salt Tolerance in Halophytes. Ann. Rev. Plant Physiol. 28:89-121.
  • Genç, İ., T. Tükel, 1983. Tarımsal Ekoloji. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:37, Adana.
  • Greenways, H., R. Muns, 1980. Mechanism of Salt Tolerance in Non-halophytes. Ann. Rev. Plant Physiol, 31:149-190.
  • Grunberg, K., E. Taleisnik, 1991. Salt Tolerance in Tomato: An Assessment of the Contribution of Phloem Retranslation to the Sodium Balance of Growing Leaves. Plant Physiol. Biochem. 29(6):559-564.
  • Günay, A., 1980. Serler. Çağ Matbaası, Ankara.
  • Kalloo, G., B.O. Bergh, 1993. Genetic Improvement of Vegetables Crops. Tomato, (Lycopersicon esculentum Miller). Pergamon Press. USA.
  • Kanber, R., C. Kırda, O. Tekinel. 1992. Sulama Suyu Niteliği ve Sulamada Tuzluluk Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: Ders Kitabı No:6, Adana.
  • Kramer, D., 1983. The Possible Role of Transfer Cells in the Adaption of Plants to Salinity. Physiol. Plant., 58:549-555.
  • Munns, R., A. Termaat, 1986. Whole-Plant Responses to Salinity. Aust. J. Plant. Physiol, 13:143-160.
  • Özdemir, S., M. Engin, 1994. Nohut (Cicerarietinum L.) Bitkisinin Çimlenme ve Fide Büyümesi Üzerine NaCl Konsantrasyonlarının Etkisi. Doğa-Tarım ve Orman Dergisi 18:323-328.
  • Pasternak, D., M. Twersky, Y. De-Malach, 1979. Salt Resistance in Agricultural Crops. Stress Physiology in Crop Plants. John Willy-Sons, Inc. USA.
  • Ramirez, D.R., T.C. Wehner and C.H. Miller, 1988. Growth Analysis of Three Cucumber Lines Differing in Plant Habit. Hortscience 23(1):145-148.
  • Salisburry, F.B. and W.C. Ross, 1992. Plant Physiology. Wadsworth Pub. Co. USA.
  • Sepetoğlu, H. ve N. Budak, 1994. Bitki Büyüme Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31(2-3):297-301.
  • Sivritepe, N., A. Eriş, 1996-a. Tuz Stresi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12:209-222.
  • Sivritepe, N., A. Eriş, 1996-b, Bitkilerde Tuza Dayanım Mekanizması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12:223-224.
  • Tekinel, O., B. Çevik, 1983. Kültürteknik (Sulama ve Drenaj). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana, Yayın No:166.
  • Tıpırdamaz, R., Ş. Ellialtıoğlu, 1994. Domates Genotiplerinde Tuza Dayanıklılığın Belirlenmesinde Değişik Tekniklerin Kullanımı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1358, Bilimsel Araştırma ve İnceleme No:752.
  • Wainwright, S.J., 1980. Plants in Relation to Salinity. Adv. in Botanical Res., 8:221-259.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sermin Akıncı Bu kişi benim

İrfan Ersin Akıncı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1999
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1999
Kabul Tarihi 31 Ocak 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 28 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Akıncı, S., & Akıncı, İ. E. (1999). Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri. Bahçe, 28(1-2), 79-86.
AMA Akıncı S, Akıncı İE. Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri. Bahçe. Aralık 1999;28(1-2):79-86.
Chicago Akıncı, Sermin, ve İrfan Ersin Akıncı. “Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri”. Bahçe 28, sy. 1-2 (Aralık 1999): 79-86.
EndNote Akıncı S, Akıncı İE (01 Aralık 1999) Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri. Bahçe 28 1-2 79–86.
IEEE S. Akıncı ve İ. E. Akıncı, “Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri”, Bahçe, c. 28, sy. 1-2, ss. 79–86, 1999.
ISNAD Akıncı, Sermin - Akıncı, İrfan Ersin. “Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri”. Bahçe 28/1-2 (Aralık1999), 79-86.
JAMA Akıncı S, Akıncı İE. Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri. Bahçe. 1999;28:79–86.
MLA Akıncı, Sermin ve İrfan Ersin Akıncı. “Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri”. Bahçe, c. 28, sy. 1-2, 1999, ss. 79-86.
Vancouver Akıncı S, Akıncı İE. Solanaceae Türlerinin Fide Döneminde Tuza Tepkileri. Bahçe. 1999;28(1-2):79-86.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram