Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu

Yıl 1991, Cilt: 20 Sayı: 1-2, 49 - 58, 31.12.1991

Öz

Bu araştırma Marmara Bölgesinde yetiştirilen Gemlik ve Edinciksu zeytin çeşitlerinin beslenme durumunu belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Gayeli örnekleme yöntemine göre seçilen 45 Gemlik, 9 Edinciksu zeytin bahçesinde 1988-1989 döneminde bir kez toprak iki kez yaprak örneği alınmış ve toprağın kimi fiziksel ve kimyasal özellikleri ile yaprakların makro ve mikro besin kapsamları belirlenmiştir. Elde edilen buğulara göre azot, fosfor ve potasyum açısından total beslenme değeri tüm bahçelerde yetersizdir. Fizyolojik denge potasyum ve magnezyum aleyhine bozulmuştur. Kimi bahçelerde gizli potasyum, magnezyum, çinko ve bor noksanlığı saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 1990. Tarımsal Yapı ve Üretim. DİE Yayın No:1416.
  • Anonymous, 1965. The determination of soil salts by CF measurement. Electronic Switchgear Ltd. London, England.
  • Aksalman, A. 1988. Aydın Yöresi zeytinlerin beslenme durumunun tespiti. (Teklif Projesi) Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir.
  • Almedia, F.J. (Çeviri: A. Çavuş). 1969. Portekiz’de zeytin ağaçlarında bazı gıda maddeleri üzerinde araştırmalar. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi. 2(1):55-64.
  • Bouat, A. 1988. Yaprak analizi ve zeytinin gübre istekleri. (Çeviri: M. Çakır). Modem Meyvecilik (Çeviri: A. Çavuşoglu, M. Çakır) İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Meslek Yayınları No:1, s:112-119.
  • Canözer, Ö., 1978. Ege Bölgesinde önemli zeytin çeşitlerinin besin element statüleri ve toprak-bitki ilişkileri (Uzmanlık Tezi). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Chapman, H.D., P.F. Pratt, F. Parker, 1961. Methods of analysis for soils, plant and waters. Uni. of California. Div. of Agric. Sci. 309 p.
  • Cottenie, A. 1980. Soil and plant testing as a basis of fertilizer recommendations. FAO. Roma. 100 p.
  • Çağlar, K.Ö., 1958. Toprak Bilgisi. A.Ü. Ziraat Fakültesi, 286 s.
  • Dikmelik, U. 1989. Zeytinde en çok rastlanan beslenme problemleri ve giderilmesine yönelik önlemler. Zeytin Yetiştiriciliği Kursu, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yayın No:48, s:120-139.
  • Frantzeskakis, J., N. Yassouglou, J. Androulakis, 1977. An investigation of the potassium status in some olive orchards in Western Crete. Hort. Abs. 47(12):995 No:11934.
  • Gavalas, N.A., 1977. Calcium deficiency in the olive. field observations a reproduction of symptoms in water culture. Hort. Abs. 47 (2): 188 Nr. 1999.
  • Hartmann, H.T., K. Uriu, O. Lilleland, 1966. Olive Nutrition. Temperate to Tropical Fruit Nutrition (Ed.: N.F. Childers). Hort. Publ. Rutgers. The State Univ. Nichol Ave. New Jersey, USA. pp:252-261.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall. Inc. New York USA. 182 p.
  • Kacar, B., 1982. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. T.C. Ziraat Bankası, Kültür Yayın No:11, 341 s.
  • Lachica, M., J. Yanez, A. Aquilar, 1968. Determination analitica de macro micro nutrients enolio. Sciclo vegetative control dela fertilizacion de la plantes cultivates. Coloquio Europoe Y Mediterrannea, Spain.
  • Lindsay, W.L., J.J. Mortvedt, P.M. Giardano, 1972. Micronutrient in agriculture. Soil Sci. Soc. of America. İne. Madison, Wisconsin, USA.
  • Lindsay, W.L., W.A. Norvell, 1969. Development of a DTPA micronutrient soil test. Agron. Abs. 84: No:20.
  • Llamas, J.F., 1984. Basis of fertilization in olive cultivation and the olive tree’s vegetative cycle and nutritional needs. Inter. Course on Fertilization and Intensification of olive cultivation. UNDP-FAO. April 18-19, Cordoba (Spain), pp:1-25.
  • Mengel, K., E.A. Kirkby, 1987. Principles of plant nutrition. Int. Potash Inst. CH-3048. Worblanfen-Bern-Switzerland.
  • Olsen, S.R., L.A. Dean. 1965. Phosphorus methods of soil analysis part 2. Chemical and Microbiological Properties (Ed.: C.A. Black). Amer. Soc. of Agronomy Inc. Madison. Wisconsin. USA. pp:1035-1048.
  • Özölçüm, Ü., K. Oner, 1985. Aydın yöresinde ticaret gübrelerinin zeytin üretimine ve yapraktaki bazı besin maddeleri kapsamına etkileri. Menemen Bölge Toprak-Su Araştırma Enstitüsü, 115(78):66.
  • Öztan, B., G. Munsuz, 1961. Satürasyon ve Yüzde Satürasyon. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Teknik Yayın No:6.
  • Püskülcü, G., A. Aksalman, 1988. Zeytinde yaprak-toprak örneklerinin alınma prensipleri ve gübre tavsiyeleri. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Yayın No:44, 14 s.
  • Reuter, D.J., J.B. Robinson, 1986. Plant Analysis. An Interpretation Manual. Inkata Press. Melbourne. Sidney, 218 p.
  • Villemur, P., 1987. Olives: Alternate bearing. Plant Analysis (Ed.: P.M. Prevel, J. Gagnard, P. Gautier). Lavosier Publishing New York, USA, pp:311-319.
  • Zabunoğlu, S., F. Hatiboğlu, İ. Yenicesu, 1977. Bursa ilinde yetiştirilen sofralık Gemlik çeşidi zeytin ağaçlarının makro ve mikro besin maddeleri durumu. TÜBİTAK 6. Bilim Kongresi Tebliğleri, TÜBİTAK 412/86:221-235.

Nutrient Status of Olives Grown in The Marmara Region

Yıl 1991, Cilt: 20 Sayı: 1-2, 49 - 58, 31.12.1991

Öz

A survey was contacted for asseing the nutrient status of Gemlik and Edinciksu olive orchards in Marmara Region of Turkey. For this study 45 Gemlik and 9 Edinciksu olive orchards were selected and leaf and soil samples were collected from these orchards. According to soil and leaf analysis results, the total nutritional level of physiological balance values is generally low than standard levels. The physiological balance is disturbed against potassium and magnesium nutrient. Potassium, magnesium, zinc and boron deficiencies were determined in some olive orchards.

Kaynakça

  • Anonim, 1990. Tarımsal Yapı ve Üretim. DİE Yayın No:1416.
  • Anonymous, 1965. The determination of soil salts by CF measurement. Electronic Switchgear Ltd. London, England.
  • Aksalman, A. 1988. Aydın Yöresi zeytinlerin beslenme durumunun tespiti. (Teklif Projesi) Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir.
  • Almedia, F.J. (Çeviri: A. Çavuş). 1969. Portekiz’de zeytin ağaçlarında bazı gıda maddeleri üzerinde araştırmalar. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi. 2(1):55-64.
  • Bouat, A. 1988. Yaprak analizi ve zeytinin gübre istekleri. (Çeviri: M. Çakır). Modem Meyvecilik (Çeviri: A. Çavuşoglu, M. Çakır) İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Meslek Yayınları No:1, s:112-119.
  • Canözer, Ö., 1978. Ege Bölgesinde önemli zeytin çeşitlerinin besin element statüleri ve toprak-bitki ilişkileri (Uzmanlık Tezi). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Chapman, H.D., P.F. Pratt, F. Parker, 1961. Methods of analysis for soils, plant and waters. Uni. of California. Div. of Agric. Sci. 309 p.
  • Cottenie, A. 1980. Soil and plant testing as a basis of fertilizer recommendations. FAO. Roma. 100 p.
  • Çağlar, K.Ö., 1958. Toprak Bilgisi. A.Ü. Ziraat Fakültesi, 286 s.
  • Dikmelik, U. 1989. Zeytinde en çok rastlanan beslenme problemleri ve giderilmesine yönelik önlemler. Zeytin Yetiştiriciliği Kursu, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yayın No:48, s:120-139.
  • Frantzeskakis, J., N. Yassouglou, J. Androulakis, 1977. An investigation of the potassium status in some olive orchards in Western Crete. Hort. Abs. 47(12):995 No:11934.
  • Gavalas, N.A., 1977. Calcium deficiency in the olive. field observations a reproduction of symptoms in water culture. Hort. Abs. 47 (2): 188 Nr. 1999.
  • Hartmann, H.T., K. Uriu, O. Lilleland, 1966. Olive Nutrition. Temperate to Tropical Fruit Nutrition (Ed.: N.F. Childers). Hort. Publ. Rutgers. The State Univ. Nichol Ave. New Jersey, USA. pp:252-261.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall. Inc. New York USA. 182 p.
  • Kacar, B., 1982. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. T.C. Ziraat Bankası, Kültür Yayın No:11, 341 s.
  • Lachica, M., J. Yanez, A. Aquilar, 1968. Determination analitica de macro micro nutrients enolio. Sciclo vegetative control dela fertilizacion de la plantes cultivates. Coloquio Europoe Y Mediterrannea, Spain.
  • Lindsay, W.L., J.J. Mortvedt, P.M. Giardano, 1972. Micronutrient in agriculture. Soil Sci. Soc. of America. İne. Madison, Wisconsin, USA.
  • Lindsay, W.L., W.A. Norvell, 1969. Development of a DTPA micronutrient soil test. Agron. Abs. 84: No:20.
  • Llamas, J.F., 1984. Basis of fertilization in olive cultivation and the olive tree’s vegetative cycle and nutritional needs. Inter. Course on Fertilization and Intensification of olive cultivation. UNDP-FAO. April 18-19, Cordoba (Spain), pp:1-25.
  • Mengel, K., E.A. Kirkby, 1987. Principles of plant nutrition. Int. Potash Inst. CH-3048. Worblanfen-Bern-Switzerland.
  • Olsen, S.R., L.A. Dean. 1965. Phosphorus methods of soil analysis part 2. Chemical and Microbiological Properties (Ed.: C.A. Black). Amer. Soc. of Agronomy Inc. Madison. Wisconsin. USA. pp:1035-1048.
  • Özölçüm, Ü., K. Oner, 1985. Aydın yöresinde ticaret gübrelerinin zeytin üretimine ve yapraktaki bazı besin maddeleri kapsamına etkileri. Menemen Bölge Toprak-Su Araştırma Enstitüsü, 115(78):66.
  • Öztan, B., G. Munsuz, 1961. Satürasyon ve Yüzde Satürasyon. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Teknik Yayın No:6.
  • Püskülcü, G., A. Aksalman, 1988. Zeytinde yaprak-toprak örneklerinin alınma prensipleri ve gübre tavsiyeleri. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Yayın No:44, 14 s.
  • Reuter, D.J., J.B. Robinson, 1986. Plant Analysis. An Interpretation Manual. Inkata Press. Melbourne. Sidney, 218 p.
  • Villemur, P., 1987. Olives: Alternate bearing. Plant Analysis (Ed.: P.M. Prevel, J. Gagnard, P. Gautier). Lavosier Publishing New York, USA, pp:311-319.
  • Zabunoğlu, S., F. Hatiboğlu, İ. Yenicesu, 1977. Bursa ilinde yetiştirilen sofralık Gemlik çeşidi zeytin ağaçlarının makro ve mikro besin maddeleri durumu. TÜBİTAK 6. Bilim Kongresi Tebliğleri, TÜBİTAK 412/86:221-235.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çağlar Genç Bu kişi benim

İtidal Moltay Bu kişi benim

Serap Soyergin Bu kişi benim

Ali Ekber Fidan Bu kişi benim

Ali Rıza Sütçü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1991
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1991
Kabul Tarihi 31 Ocak 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 20 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Genç, Ç., Moltay, İ., Soyergin, S., … Fidan, A. E. (1991). Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu. Bahçe, 20(1-2), 49-58.
AMA Genç Ç, Moltay İ, Soyergin S, Fidan AE, Sütçü AR. Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu. Bahçe. Aralık 1991;20(1-2):49-58.
Chicago Genç, Çağlar, İtidal Moltay, Serap Soyergin, Ali Ekber Fidan, ve Ali Rıza Sütçü. “Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu”. Bahçe 20, sy. 1-2 (Aralık 1991): 49-58.
EndNote Genç Ç, Moltay İ, Soyergin S, Fidan AE, Sütçü AR (01 Aralık 1991) Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu. Bahçe 20 1-2 49–58.
IEEE Ç. Genç, İ. Moltay, S. Soyergin, A. E. Fidan, ve A. R. Sütçü, “Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu”, Bahçe, c. 20, sy. 1-2, ss. 49–58, 1991.
ISNAD Genç, Çağlar vd. “Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu”. Bahçe 20/1-2 (Aralık1991), 49-58.
JAMA Genç Ç, Moltay İ, Soyergin S, Fidan AE, Sütçü AR. Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu. Bahçe. 1991;20:49–58.
MLA Genç, Çağlar vd. “Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu”. Bahçe, c. 20, sy. 1-2, 1991, ss. 49-58.
Vancouver Genç Ç, Moltay İ, Soyergin S, Fidan AE, Sütçü AR. Marmara Bölgesi Sofralık Zeytinlerinin Beslenme Durumu. Bahçe. 1991;20(1-2):49-58.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram