Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri

Yıl 1989, Cilt: 18 Sayı: 1-2, 9 - 20, 31.12.1989

Öz

Araştırma Osmanoğlu ve Sarıaşlama kestane çeşitleri ile yapılmış, örnekler %85±5 oransal nem ve 1-10℃ sıcaklıklarda muhafaza edilmiş, meyveler depoya konmadan önce küf öldürücü Benlate (%0.4) ve Thiabendezol (TBZ %0.4) ile nem kaybını engelleyici Antitranspirantlar (Folicot (AT₁). Plant Guard (AT₁) ve CMC AT₃) uygulanmış ve kestaneler 6 ay plastik file, plastik kasa ve jüt çuval içinde depolanmışlardır. Dış ve iç küf gelişimi 1℃ sıcaklıkta, 10℃ sıcaklıktan ortalama %50 daha az olmuştur. İçte kararma, çürüme ve ağırlık kaybı da 10℃’de önemli derecede artmıştır. TBZ uygulaması Benlate’den daha iyi sonuç vermiş dış küf oranını, 1℃ sıcaklık koşullarında ortalama %85 azaltmış, iç küf üzerine etkisi önemli bulunmamıştır. AT’ların her üçü ve TBZ + AT₁ ve TBZ + AT₃ uygulamaları, dış küf oranını, ortalama %85 azaltmış, iç küf üzerine etkileri değişik olmuş, meyvelerdeki nem oranını kontrollerden yaklaşık %4-5 daha yüksek tutmuş ve nem kayıplarım bir ölçüde engellenmiştir. AT’lar iç kararmasını da kısmen önlenmişlerdir. Ambalaj malzemelerinin etkileri birbirinden farklı olmamıştır. Meyvelerin yumakları içinde, bahçe toprağı üzerinde, doğal koşullarda, yığın halinde, geleneksel yön temle saklanmaları, 2-3 ay sonunda, özellikle ikinci yılda %35-55 oranlarında daha fazla dış küf oluşmuştur. Bu koşullarda saklanan meyvelerdeki çimlenme oranları (%32-93) 10℃ ve 1℃’ye göre (%0-20) çok yüksek bulunmuştur. Tüm veriler Osmanoğlu çeşidinin muhafazaya, Sarıaşlama çeşidinden daha elverişli olduğunu göstermiştir. Sarıaşlama çeşidinin şeker içeriği Osmanoğlu’ndan yüksek bulunmuş, her iki çeşitte de toplam karbon hidratların oram, ortalama toplam kuru maddenin %73-80’i arasında değişmiştir. Muhafaza süresince sakaroz ve toplam şekerlerin oranı artmış, nişasta oranı azalmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 1982, Kestane Standardı (IS 1072). Türk Standartları Enstitüsü.
  • Anonim, 1985, Tarım İstatistikleri Özetleri. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No:1199.
  • Ayfer, M., Ş. Anıl, 1980. Antitranspirant Uygulamalarının Williams Armutları Üzerine Bazı Etkileri. TÜBİTAK 7. Bilim Kongresi TOAG Tebliğleri Seri 110:1-11.
  • Ayfer, M., A. Soylu, G. Çelebioğlu, 1977. Marmara Bölgesi Kestanelerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı. TÜBİTAK 6. Bilim Kongresi TOAG Tebliğleri, Seri 84:123-132.
  • Bertolini, P., A. Cimino, 1981. Post-harvest Antifungal Treatment of Chestnuts. Frutticoltura 41(9):58-59, (FSTA.13, 3J341).
  • Davidson, J., C.A. Reed, 1958. Chestnuts. The Improved Nut Trees of North America and How to Grow Them. The Davin Adair, New York, pp:161-199.
  • Hammer, H.E., 1951. Harvesting and Storing Chestnuts. Proc. 40. Ann. Meeting Northern Nut Grow. Assoc., 1950, pp:30-34, (Hort. Abs. 21: No:2406).
  • Hayasht, T., Ohta, H., Hayakawa, A., K. Kawashima, 1983. Effect of Gamma Irradiation and Cold-Storage on the Sucrose Content of Chestnuts. J. Jap. Soc. Food Sci. and Tech., 30(10):557-561, (Hort. Abs. 53: No:3226).
  • Jaynes, R.A., 1979. Chestnuts, Nut Tree Culture in North America. (Ed: R.A. Jaynes) Northern Nut Grow. Assoc. Inc. Hamdem, Connecticut 06518, pp:111-127.
  • Kawano, S., T. Onodera, A. Hayakawa, M. Iwamoto, H. Ohta, W. Sugawera, 1985. Pre-Cooling and Cold Storage of Chestnuts. J. Jap. Soc. Hort. Sci. 53(2):194-201, (Hort. Abs. 55: No:109).
  • Kurokami, T., T. Takematsu, 1950. Studies on the Development of Keeping Quality of Chestnut Fruits by Delaying Their Germination with Phytohormone Treatments (3). Tech. Bull. Kagawa Agric. Coll., 1.3:82-89, (Hort. Abs. 22: No:2267).
  • Park, N.P., Y.J. Kim, S.K. Kim, C.O. Rhee, 1977. Studies on the Preservation of Chestnut by Gamma Irradiation. 1. Radiation Effect of Low Oxygen Atmosphere. Korean J. Food Sci. and Tech., 9(1):36-40, (FSTA 10:4 J459).
  • Payne, J.A., R.A. Jaynes, S.J. Kays, 1983. Chinese Chestnut Production in the United States: Practice, Problems and Possible Solutions. Economic Bot, 37(2):187-200.
  • Seçkin, E., 1981. Bursa ili Kestanelerinde (Castanea sativa Mill.) Zarar Yapan Tortricidae (Lepidoptera) Familyası Türleri, Tanınmaları, Zararları, Kısa Biyolojileri ve Doğal Düşmanları Üzerinde Araştırmalar. 1. Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Araştırma Eserleri Serisi No:16.122 s.
  • Soylu, A., 1984. Kestane, Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yayın No:59.
  • Soylu, A., (Basılmamış, Data).
  • Soylu, A., A. Eriş, T. Sermenli, 1987. Kestanelerde Hasatın Kolaylaştırılması Amacıyla Ethephon’dan (2-Chlorocthyl-phosphonicacid) Yararlanma İmkanları Üzerinde Bir Araştırma. Uludağ Üniversitesi Yayın No:7-008-0141.
  • Terai, H., Y. Shimoda, S. Mızuno, 1980. Effect of Film Packaging on Storage of Chestnuts. Sci. Rep. Fac. Agric. Koble Univ., 14(1):54-61, (ESTA, 12: No:460).
  • Troyan, A.V., P.N. Alent’ev, I.M. Zadorozhnyi, 1976. Storage of Fresh Sweet Chestnuts Sadovodstvo 12, 28, (Hort. Abs. 46 No:9055).
  • Uchida, K., 1984. Causes of Chestnut Rot in Cold Storage and the Course of Infection by Tubercularia sp. Bull. Ibarakiken Hort. Exp. Sta., 9:23-31, (Hort. Abs. 54: No:7938).
  • Ulrich, R., 1953. Storage of Chestnut and Strawberries in a Controlled Atmosphere. Proc. 8. Cong. Refrig., London, 422-425, 1951, (Hort. Abs. 23: No:3495).
  • Wells, J.M., J.A. Payne, 1976. Toxigenic Aspergillus and Penicillium Isolates from Weevil Damaged Chestnuts. Appl. Microbiol., 30(4):536-540, (FSTA 8:3 J 428).
  • Woodroof, J.G., 1964. Storing and Handling Chestnut, Ann. Rep. Northern Nut Grow. Assoc., 38-40, (Hort. Abs. 34:6555).
  • Wright, W.R., 1960. Storage Decays of Domestically Grown Chestnuts. Plant Disease Rep., 44: 820-825, (Hort. Abs. 31: No:6073).
  • Yang. J.C., C.C. Chang, M.S. Chien, T.Y. Liu, 1980. The reservation of Chestnut. Tech. Rep. Food. Ind. Res. and Devel. Inst. 139, (FSTA, 12:6 J 855).
  • Yim, H., C.O. Kim, D.W. Shin, K.B. Suh, 1981. Study on the Storage of Chestnut. Korean J. Food Sci. and Tech., 12(3):170-175, (FSTA-13: 7 J 951).

Quality Changes and Mould Development on Chestnut Fruits (Castanea sativa Mill.) Stored at Various Conditions

Yıl 1989, Cilt: 18 Sayı: 1-2, 9 - 20, 31.12.1989

Öz

The nuts of Osmanoglu and Sarıaşlama cultivars were stored at 85±5% RH and 1℃ and 10℃ temperatures for 6 months. The nuts were treated with fungicides: Benlate (0.4%) and Thiabendezol (0.4%) and with antitranspirants Plant Guard, Folicot, and CMC before storage and packed in jut socks, plastic net and plastic boxes. Development of both outer and inner surface moulds at 1℃ temperatures were 50% lower than 10℃. TBZ applications at 1℃ were more effective than Benlate and decreased the outer surface mould as an average of 85%, but inner mold was not affected. All AT and TBZ + Folicot and TBZ + CMC applications decreased the surface mould as an average of 85% but their effects on the inner mould were generally insignificant. Weight loss of the treated nuts was decreased the seed darkening. It was not observed any significant differences between the packing materials with respect to their effects. The nuts stored according to the traditional storage method, keeping the nuts in their burs on the soil in the orchards after harvest, were resulted 35-50% more external molds in 2-3 month, especially in the second year. All the data indicated that, Osmanoğlu cultivar has better keeping quality than Sarıaşlama. Total sugar content of Sarıaşlama was found to be higher than Osmanoğlu. Total carbohydrates of nuts were 73-80% of the total dry matter. The total sugar content of nuts increased and starch decreased during storage period.

Kaynakça

  • Anonim, 1982, Kestane Standardı (IS 1072). Türk Standartları Enstitüsü.
  • Anonim, 1985, Tarım İstatistikleri Özetleri. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No:1199.
  • Ayfer, M., Ş. Anıl, 1980. Antitranspirant Uygulamalarının Williams Armutları Üzerine Bazı Etkileri. TÜBİTAK 7. Bilim Kongresi TOAG Tebliğleri Seri 110:1-11.
  • Ayfer, M., A. Soylu, G. Çelebioğlu, 1977. Marmara Bölgesi Kestanelerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı. TÜBİTAK 6. Bilim Kongresi TOAG Tebliğleri, Seri 84:123-132.
  • Bertolini, P., A. Cimino, 1981. Post-harvest Antifungal Treatment of Chestnuts. Frutticoltura 41(9):58-59, (FSTA.13, 3J341).
  • Davidson, J., C.A. Reed, 1958. Chestnuts. The Improved Nut Trees of North America and How to Grow Them. The Davin Adair, New York, pp:161-199.
  • Hammer, H.E., 1951. Harvesting and Storing Chestnuts. Proc. 40. Ann. Meeting Northern Nut Grow. Assoc., 1950, pp:30-34, (Hort. Abs. 21: No:2406).
  • Hayasht, T., Ohta, H., Hayakawa, A., K. Kawashima, 1983. Effect of Gamma Irradiation and Cold-Storage on the Sucrose Content of Chestnuts. J. Jap. Soc. Food Sci. and Tech., 30(10):557-561, (Hort. Abs. 53: No:3226).
  • Jaynes, R.A., 1979. Chestnuts, Nut Tree Culture in North America. (Ed: R.A. Jaynes) Northern Nut Grow. Assoc. Inc. Hamdem, Connecticut 06518, pp:111-127.
  • Kawano, S., T. Onodera, A. Hayakawa, M. Iwamoto, H. Ohta, W. Sugawera, 1985. Pre-Cooling and Cold Storage of Chestnuts. J. Jap. Soc. Hort. Sci. 53(2):194-201, (Hort. Abs. 55: No:109).
  • Kurokami, T., T. Takematsu, 1950. Studies on the Development of Keeping Quality of Chestnut Fruits by Delaying Their Germination with Phytohormone Treatments (3). Tech. Bull. Kagawa Agric. Coll., 1.3:82-89, (Hort. Abs. 22: No:2267).
  • Park, N.P., Y.J. Kim, S.K. Kim, C.O. Rhee, 1977. Studies on the Preservation of Chestnut by Gamma Irradiation. 1. Radiation Effect of Low Oxygen Atmosphere. Korean J. Food Sci. and Tech., 9(1):36-40, (FSTA 10:4 J459).
  • Payne, J.A., R.A. Jaynes, S.J. Kays, 1983. Chinese Chestnut Production in the United States: Practice, Problems and Possible Solutions. Economic Bot, 37(2):187-200.
  • Seçkin, E., 1981. Bursa ili Kestanelerinde (Castanea sativa Mill.) Zarar Yapan Tortricidae (Lepidoptera) Familyası Türleri, Tanınmaları, Zararları, Kısa Biyolojileri ve Doğal Düşmanları Üzerinde Araştırmalar. 1. Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Araştırma Eserleri Serisi No:16.122 s.
  • Soylu, A., 1984. Kestane, Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yayın No:59.
  • Soylu, A., (Basılmamış, Data).
  • Soylu, A., A. Eriş, T. Sermenli, 1987. Kestanelerde Hasatın Kolaylaştırılması Amacıyla Ethephon’dan (2-Chlorocthyl-phosphonicacid) Yararlanma İmkanları Üzerinde Bir Araştırma. Uludağ Üniversitesi Yayın No:7-008-0141.
  • Terai, H., Y. Shimoda, S. Mızuno, 1980. Effect of Film Packaging on Storage of Chestnuts. Sci. Rep. Fac. Agric. Koble Univ., 14(1):54-61, (ESTA, 12: No:460).
  • Troyan, A.V., P.N. Alent’ev, I.M. Zadorozhnyi, 1976. Storage of Fresh Sweet Chestnuts Sadovodstvo 12, 28, (Hort. Abs. 46 No:9055).
  • Uchida, K., 1984. Causes of Chestnut Rot in Cold Storage and the Course of Infection by Tubercularia sp. Bull. Ibarakiken Hort. Exp. Sta., 9:23-31, (Hort. Abs. 54: No:7938).
  • Ulrich, R., 1953. Storage of Chestnut and Strawberries in a Controlled Atmosphere. Proc. 8. Cong. Refrig., London, 422-425, 1951, (Hort. Abs. 23: No:3495).
  • Wells, J.M., J.A. Payne, 1976. Toxigenic Aspergillus and Penicillium Isolates from Weevil Damaged Chestnuts. Appl. Microbiol., 30(4):536-540, (FSTA 8:3 J 428).
  • Woodroof, J.G., 1964. Storing and Handling Chestnut, Ann. Rep. Northern Nut Grow. Assoc., 38-40, (Hort. Abs. 34:6555).
  • Wright, W.R., 1960. Storage Decays of Domestically Grown Chestnuts. Plant Disease Rep., 44: 820-825, (Hort. Abs. 31: No:6073).
  • Yang. J.C., C.C. Chang, M.S. Chien, T.Y. Liu, 1980. The reservation of Chestnut. Tech. Rep. Food. Ind. Res. and Devel. Inst. 139, (FSTA, 12:6 J 855).
  • Yim, H., C.O. Kim, D.W. Shin, K.B. Suh, 1981. Study on the Storage of Chestnut. Korean J. Food Sci. and Tech., 12(3):170-175, (FSTA-13: 7 J 951).
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahmut Ayfer Bu kişi benim

Arif Soylu Bu kişi benim

Rahmi Türk Bu kişi benim

Nilgün Tuncel Bu kişi benim

Dilek Heperkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1989
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1989
Kabul Tarihi 31 Ocak 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 18 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Ayfer, M., Soylu, A., Türk, R., … Tuncel, N. (1989). Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri. Bahçe, 18(1-2), 9-20.
AMA Ayfer M, Soylu A, Türk R, Tuncel N, Heperkan D. Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri. Bahçe. Aralık 1989;18(1-2):9-20.
Chicago Ayfer, Mahmut, Arif Soylu, Rahmi Türk, Nilgün Tuncel, ve Dilek Heperkan. “Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri”. Bahçe 18, sy. 1-2 (Aralık 1989): 9-20.
EndNote Ayfer M, Soylu A, Türk R, Tuncel N, Heperkan D (01 Aralık 1989) Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri. Bahçe 18 1-2 9–20.
IEEE M. Ayfer, A. Soylu, R. Türk, N. Tuncel, ve D. Heperkan, “Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri”, Bahçe, c. 18, sy. 1-2, ss. 9–20, 1989.
ISNAD Ayfer, Mahmut vd. “Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri”. Bahçe 18/1-2 (Aralık1989), 9-20.
JAMA Ayfer M, Soylu A, Türk R, Tuncel N, Heperkan D. Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri. Bahçe. 1989;18:9–20.
MLA Ayfer, Mahmut vd. “Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri”. Bahçe, c. 18, sy. 1-2, 1989, ss. 9-20.
Vancouver Ayfer M, Soylu A, Türk R, Tuncel N, Heperkan D. Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri. Bahçe. 1989;18(1-2):9-20.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram