Araştırma Osmanoğlu ve Sarıaşlama kestane çeşitleri ile yapılmış, örnekler %85±5 oransal nem ve 1-10℃ sıcaklıklarda muhafaza edilmiş, meyveler depoya konmadan önce küf öldürücü Benlate (%0.4) ve Thiabendezol (TBZ %0.4) ile nem kaybını engelleyici Antitranspirantlar (Folicot (AT₁). Plant Guard (AT₁) ve CMC AT₃) uygulanmış ve kestaneler 6 ay plastik file, plastik kasa ve jüt çuval içinde depolanmışlardır. Dış ve iç küf gelişimi 1℃ sıcaklıkta, 10℃ sıcaklıktan ortalama %50 daha az olmuştur. İçte kararma, çürüme ve ağırlık kaybı da 10℃’de önemli derecede artmıştır. TBZ uygulaması Benlate’den daha iyi sonuç vermiş dış küf oranını, 1℃ sıcaklık koşullarında ortalama %85 azaltmış, iç küf üzerine etkisi önemli bulunmamıştır. AT’ların her üçü ve TBZ + AT₁ ve TBZ + AT₃ uygulamaları, dış küf oranını, ortalama %85 azaltmış, iç küf üzerine etkileri değişik olmuş, meyvelerdeki nem oranını kontrollerden yaklaşık %4-5 daha yüksek tutmuş ve nem kayıplarım bir ölçüde engellenmiştir. AT’lar iç kararmasını da kısmen önlenmişlerdir. Ambalaj malzemelerinin etkileri birbirinden farklı olmamıştır. Meyvelerin yumakları içinde, bahçe toprağı üzerinde, doğal koşullarda, yığın halinde, geleneksel yön temle saklanmaları, 2-3 ay sonunda, özellikle ikinci yılda %35-55 oranlarında daha fazla dış küf oluşmuştur. Bu koşullarda saklanan meyvelerdeki çimlenme oranları (%32-93) 10℃ ve 1℃’ye göre (%0-20) çok yüksek bulunmuştur. Tüm veriler Osmanoğlu çeşidinin muhafazaya, Sarıaşlama çeşidinden daha elverişli olduğunu göstermiştir. Sarıaşlama çeşidinin şeker içeriği Osmanoğlu’ndan yüksek bulunmuş, her iki çeşitte de toplam karbon hidratların oram, ortalama toplam kuru maddenin %73-80’i arasında değişmiştir. Muhafaza süresince sakaroz ve toplam şekerlerin oranı artmış, nişasta oranı azalmıştır.
The nuts of Osmanoglu and Sarıaşlama cultivars were stored at 85±5% RH and 1℃ and 10℃ temperatures for 6 months. The nuts were treated with fungicides: Benlate (0.4%) and Thiabendezol (0.4%) and with antitranspirants Plant Guard, Folicot, and CMC before storage and packed in jut socks, plastic net and plastic boxes. Development of both outer and inner surface moulds at 1℃ temperatures were 50% lower than 10℃. TBZ applications at 1℃ were more effective than Benlate and decreased the outer surface mould as an average of 85%, but inner mold was not affected. All AT and TBZ + Folicot and TBZ + CMC applications decreased the surface mould as an average of 85% but their effects on the inner mould were generally insignificant. Weight loss of the treated nuts was decreased the seed darkening. It was not observed any significant differences between the packing materials with respect to their effects. The nuts stored according to the traditional storage method, keeping the nuts in their burs on the soil in the orchards after harvest, were resulted 35-50% more external molds in 2-3 month, especially in the second year. All the data indicated that, Osmanoğlu cultivar has better keeping quality than Sarıaşlama. Total sugar content of Sarıaşlama was found to be higher than Osmanoğlu. Total carbohydrates of nuts were 73-80% of the total dry matter. The total sugar content of nuts increased and starch decreased during storage period.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1989 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1989 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 18 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram