Peach and nectarine are recently becoming a group of the major fruits in the subtropical climatic conditions of Çukurova region. However, high chilling requiring varieties creates some problems in warm winters. Therefore, the "standard method" of determining the chilling requirements (no. of hours below 7.2℃) of the varieties gave different results from year to year. For this reason, the chilling requirements of the experimental varieties were investigated by "chill unit" and "Bidabe" methods beyond "standard method". Especially in Çukurova conditions, "chill unit" and "Bidabe methods" gave good results. As a result, the chill units of the experimental varieties up to rest completion were found similar both in two regions and years between 294-874. This shows that, "chill unit method" is more convenient for calculating chilling requirements of the varieties than the other methods. In addition, "growing degree hours" (GDH) of the varieties for blossoming gave similar results in both regions and years.
Son yıllarda şeftali ve nektarın, subtropik iklime sahip Çukurova bölgesinin en önemli meyveleri arasına girmiştir. Bununla birlikte, yüksek soğuklama gereksinimi olan çeşitlerin yetiştiriciliğinde ılık geçen kışlarda sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bundan dolayı, çeşitlerin soğuklama gereksiniminin saptanmasında kullanılan standart yöntem (7.2℃’nin altında saat olarak geçen süre), değişik yıllarda doğru sonuç vermemektedir. Bu amaçla, ele alınan çeşitlerin soğuklama gereksinimleri standart yöntemin yanı sıra soğuk birimi ve Bidabe yöntemleriyle de incelenmiştir. Özellikle Çukurova koşullarında soğuk birimi ve Bidabe yöntemlerinin daha olumlu sonuç verdiği saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, çeşitlerin soğuklama gereksinimlerinin saptanması için dinlenmenin tamamlanmasına kadar olan soğuk birim değerinin her iki bölge ve yılda birbirine uyumlu olarak 294 ile 874 arasında hesaplanarak benzer sonuçlar verdiği bulunmuştur. Bu da "soğuk birimi" yönteminin öteki yöntemlere göre daha geçerli olduğunu ortaya koymuştur. Benzer olarak, ele alınan çeşitlerin dinlenme periyodun dan sonra çiçek açmaları için gereksinim duydukları BDST (büyüme derece saatleri toplamı) değerlerinin de her iki bölge ve yılda birbirine uyumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1989 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1989 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 18 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram