Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri

Yıl 1972, Cilt: 5 Sayı: 1-2, 7 - 21, 31.12.1972

Öz

Bu araştırmanın amacı, ilk olarak 7 beyaz Türk soğan çeşidinin kurutmaya uygunluğunu belirlemek ve ikinci olarak bu çeşitler için optimum kurutma koşullarını oluşturmaya çalışmaktır. Uygulanan kurutma yöntemi sıcak hava kurutmasıdır. Bunun ardından, maksimum kalitede referans numuneleri elde etmek için dondurarak kurutma deneyleri yapılmıştır. Aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: 3 numaralı soğan çeşidi kurutmaya uygun değildir. "Taze" özellikleri kötüdür, kurutma çıktısı ve rehidrasyon yüzdesi düşüktür ve askorbik asit ve pirüvik asit için bağıl tutulma değerleri sırasıyla oldukça yüksek ve normal olmasına rağmen, kurutulmuş ürünün rengi kötüdür. Adapazarı Kaba ve Valensiyana çeşitleri kurutmadan sonra iyi bir renk gösterir (özellikle çok iyi olan Valensiyana), ancak "taze" özellikleri kötüdür, kurutma çıktısı ve rehidrasyon yüzdesi çok düşüktür. Bu da onları kurutma için cazip kılmaz. Geriye kalan 15, 12, 9 ve 1 numaralı soğan çeşitleri kurutmaya uygundur, ancak özellikle 9 ve 12 numaralılar için kurutulan ürünün renginin sülfatlama ile iyileştirilmesi gerekir.

Kaynakça

  • Haupt. H.G., 1969. Die Verordnung über die Verwendung von Schwefel Dioxid obstu. Gemüseverw.
  • Heintze, K., Die Bestimmung der Schwefligen söure in Lebensmitteln nach verschiedenen Analysenmethoden; Obstu. Gemüseverw.
  • Leefler, H.J., Ponting. J.D., 1942. Ascorbic acid, Rapid determination in French, frozen or dehydrated fruits and vegetables. Ind. Eng. Chem. Anal. Ed 14.
  • Nehring, P., Krause, H., 1969. Konserventechnisches Handbuch. Band I, Verlag Günler, Hempel. Braunschweig.
  • Rentschler, H., Tanner, H., Eidg. 1965. Versuchsanstalt Wädenswil, Anleitung, für die Getränke-Analyse; Flugschr.
  • Schwimmer, S., Guadagni, D.G., 1962. Relation between olfactory threshold concentration and pyruvic acid content of onion Juice, J. Food. Sci. 27.
  • Schwimmer, S., Venstrom, D.W., Guadagni, D.G., 1964. Relation between pyruvate content and odor strength of reconstituted onion powder. Food Technol. 18.
  • Tanner, H., 1963. Mitteilungen aus dem Gemicte des Lebens mittelunter Suchung and Hygiene.
  • Van Arsdel, W.B., Copley, M.J., 1964. Food Dehydration, Vol.2, AVI Publishing Co. Inc. Westport, Con.
  • Van der Sluys, W.K.C., 1970. Field Progress Report No. 1 Preliminary Investigations about the freeze-drying of onions.

Dehydration Suitability of Onion Varieties

Yıl 1972, Cilt: 5 Sayı: 1-2, 7 - 21, 31.12.1972

Öz

The purpose of the present investigations was in the first place to determine the dehydration suitability of 7 white Turkish onion varieties and secondly to try to establish optimum dehydration conditions for these varieties. The applicate dehydration method was hot-air dehydration. Next to this, freeze-drying experiments were performed in order to get reference samples of maximum quality. The following results obtained onion selection No. 3 is not suitable for dehydration. The "fresh" characteristics are bad, dehydration output is low, as is percentage rehydration, and although the relative retention values for ascorbic acid and pyruvic acid are resp. quite high and normal, the color of the dried product is bad. The varieties Adapazarı Kaba and Valensiyana show a good color after dehydration (particularly Valensiyana which is very good) however their "fresh" characteristics are bad, dehydration output and percentage rehydration are very low Which makes them unattractive for dehydration. The remaining onion selections no’s 15, 12, 9 and 1 are suitable for dehydration, although, particularly for no’s 9 and 12 the color of the dehydrated product must be improved by sulfating.

Kaynakça

  • Haupt. H.G., 1969. Die Verordnung über die Verwendung von Schwefel Dioxid obstu. Gemüseverw.
  • Heintze, K., Die Bestimmung der Schwefligen söure in Lebensmitteln nach verschiedenen Analysenmethoden; Obstu. Gemüseverw.
  • Leefler, H.J., Ponting. J.D., 1942. Ascorbic acid, Rapid determination in French, frozen or dehydrated fruits and vegetables. Ind. Eng. Chem. Anal. Ed 14.
  • Nehring, P., Krause, H., 1969. Konserventechnisches Handbuch. Band I, Verlag Günler, Hempel. Braunschweig.
  • Rentschler, H., Tanner, H., Eidg. 1965. Versuchsanstalt Wädenswil, Anleitung, für die Getränke-Analyse; Flugschr.
  • Schwimmer, S., Guadagni, D.G., 1962. Relation between olfactory threshold concentration and pyruvic acid content of onion Juice, J. Food. Sci. 27.
  • Schwimmer, S., Venstrom, D.W., Guadagni, D.G., 1964. Relation between pyruvate content and odor strength of reconstituted onion powder. Food Technol. 18.
  • Tanner, H., 1963. Mitteilungen aus dem Gemicte des Lebens mittelunter Suchung and Hygiene.
  • Van Arsdel, W.B., Copley, M.J., 1964. Food Dehydration, Vol.2, AVI Publishing Co. Inc. Westport, Con.
  • Van der Sluys, W.K.C., 1970. Field Progress Report No. 1 Preliminary Investigations about the freeze-drying of onions.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

W.k.c. Van Der Sluys Bu kişi benim

Çevirmenler
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1972
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1972
Kabul Tarihi 31 Ocak 1972
Yayımlandığı Sayı Yıl 1972 Cilt: 5 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Van Der Sluys, W. (1972). Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri (A. Bilişli, çev.). Bahçe, 5(1-2), 7-21.
AMA Van Der Sluys W. Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri. Bahçe. Aralık 1972;5(1-2):7-21.
Chicago Van Der Sluys, W.k.c. “Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri”. çeviren Arsan Bilişli. Bahçe 5, sy. 1-2 (Aralık 1972): 7-21.
EndNote Van Der Sluys W (01 Aralık 1972) Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri. Bahçe 5 1-2 7–21.
IEEE W. Van Der Sluys, “Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri”, Bahçe, c. 5, sy. 1-2, ss. 7–21, 1972.
ISNAD Van Der Sluys, W.k.c. “Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri”. Bahçe. Trc. Arsan Bilişli 5/1-2 (Aralık1972), 7-21.
JAMA Van Der Sluys W. Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri. Bahçe. 1972;5:7–21.
MLA Van Der Sluys, W.k.c. “Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri”. Bahçe, çeviren Arsan Bilişli, c. 5, sy. 1-2, 1972, ss. 7-21.
Vancouver Van Der Sluys W. Sun’i Kurutmaya Elverişli Soğan Çeşitleri. Bahçe. 1972;5(1-2):7-21.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram