Aronya, içerdiği yüksek antioksidan kapasitesi ve antosiyanin içeriği ile üzümsü meyve türleri içerisinde dikkat çeken bir türdür. Ülkemizde daha çok kuzey bölgelerde yetiştirilmeye başlayan bu meyve türü, son yıllarda diğer bölgelere de yayılış göstermiştir. Çok yıllık çalı formunda olan bu bitki, uygun şartlarda 2–3 metreye kadar boylanabilmektedir. Son yıllarda meyvecilikte de sürekli fertigasyona bağlı topraksız kültür yönteminin kullanılması ve ilave olarak mikoriza uygulamaları çalışmaları yoğunlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmada, iki yaşındaki aronya fidanları topraksız kültür yöntemiyle yetiştirilmiş ve mikoriza uygulamasının bitki gelişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmada, çeşit olarak Nero çeşidi, yetiştirme ortamı olarak kokopit:perlit (3:1) kullanılmış olup, yetiştiricilik topraksız kültür saksılarında gerçekleştirilmiştir. Denemede besin solüsyonu olarak ise 1.5 EC ile 5.8 pH’da solüsyon uygulanmış ve fertigasyon amenajmanı, günlük drenaj oranı ve solar radyasyona göre planlanmıştır. Uygulamalar, mikoriza (+) ve mikoriza (–) olarak planlanmış olup, mikoriza (+) uygulaması, dikimde ve dikimden bir hafta sonra olmak üzere iki kere gerçekleştirilmiştir.
Araştırma sonucunda, mikoriza (+) uygulaması özellikle yaprak tomurcuklarının erken uyanmasını sağlamıştır. Nitekim mikoriza (+) uygulamasında yapraklar, mikoriza (–) uygulamasına göre 7 gün erken uyanmıştır. Ayrıca mikoriza uygulaması bitki boyu ve yaprak sayısı üzerine istatistiksel olarak etkili bulunmuştur. Mikoriza (+) uygulaması kontrole göre bitki boyunu azaltırken, yaprak sayısını önemli derecede artırmıştır.
Aronia is a remarkable berry species with its high antioxidant capacity and anthocyanin content. This kind of fruit, which started to be grown mostly in the northern regions of our country, has spread to other regions in recent years. Aronia plants, which develop in perennial shrub form, can grow to height of 2–3 m. In recent years, researches have started to intensify on the use of soilless culture method with continuous feeding and mycorrhiza applications in fruit growing. In this research, the effects of mycorrhiza application on plant growth were investigated in aronia plant grown with soilless culture. In this study, Nero cultivar and cocopite:perlite (3:1) were used as soilless media and growing was carried out in hydroponic pot culture. In addition, nutrient solution was applied at 1.5 dS/m EC and 5.8 pH. Fertigation management was arranged depend on drainage fraction and solar radiation. The treatments were planned as mycorrhiza (+) and mycorrhiza (–). Mycorrhiza (+) application was carried out during planting and one week after planting. As a result of the study, mycorrhiza (+) had provided early opening of leaf buds as compared to mycorrhiza (–). Furthermore, mycorrhiza application was found statistically significant on plant height and number of leaves. As a matter of fact, while mycorrhiza (+) application decreased plant height, the number of leaves increased as compared to control.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 48 Sayı: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram