Bu araştırma Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünde, cam serada topraksız ve topraklı yetiştiricilikte 12 çilek genotipi ile tüplü taze fide yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Denemede topraklı ve topraksız yetiştiricilikte meyve kalite özellikleri (bitki başına verim, ağırlık, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), asitlik, SÇKM/asit oranı, meyve sertliği, meyve dış ve iç rengi ve fitokimyasal özellikler (toplam fenol içeriği, toplam antosiyanin miktarı, toplam antioksidan kapasitesi, organik asit ve seker içerikleri) incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre suda çözünebilir kuru madde ve meyve eti sertliği dışında kalan özellikler üzerinde yetiştirme ortamlarının istatistiksel olarak önemli etki yapmadığı belirlenmiştir. Topraklı yetiştiricilikte yetiştirilen çileklerde meyve kalite özelliklerine ait değerler topraksız yetiştiricilikteki meyvelerden bir miktar daha yüksek olarak belirlenmesine rağmen bu farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Toplam fenol içerikleri topraklı yetiştiricilikte 2170.4 mg GAE/kg ta olarak belirlenirken, topraksız yetiştiricilikte bu değer 2087.6 mg GAE/kg ta olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak cam serada yetiştirilen çileklerde meyve kalite özellikleri bakımından topraksız yetiştiricilik topraklı yetiştiriciliğe benzer sonuçlar vermiş olup, çilek yetiştiriciliğinde topraksız yetiştiricilik meyve kalite özellikleri bakımından avantaj veya dezavantajlı bir durum sergilememiştir.
This study was carried out using plug plant method with 12 strawberry genotypes in soilless and soil cultivation in glasshouse at Mustafa Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. Fruit quality characteristics (fruit weight, total soluble solids (TSS), acidity, TSS/acid ratio, fruit firmness, external and internal color and phytochemical properties (total phenol content, total anthocyanin content, total antioxidant capacity, organic acid and sugar content) were examined. According to the findings obtained, it was determined that the cultivation environments were not statistically significant on the properties other than soluble solids and fruit firmness. The fruit quality characteristics of the strawberries grown in soil cultivation were found to be statistically higher than the fruits in soilless cultivation. Total phenol contents were determined as 2170.4 mg GAE/kg ta in soiled cultivation and 2087.6 mg GAE/kg in soilless cultivation. Soilless cultivation in strawberries grown in the glasshouse yielded similar results to soil cultivation in terms of fruit quality characteristics, soilless cultivation showed no advantage or disadvantage in terms of cultivation in strawberry cultivation.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 48 Sayı: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram