Üzümsü meyveler dünya genelinde geniş çapta üretilmektedir. Üzümsü meyveler ürün verme açısından süreklilik sahibi olmasının yanı sıra, tarımının kolay olması, tarıma dayalı sanayide hammadde olarak kullanılmaları nedeniyle geniş pazar avantajını elinde bulundurmaktadır. Dünyada üretim açısından çilek, ahududu, böğürtlen, frenküzümü önemli bir paya sahip iken, Ülkemizde ise çilek ve ahududu ön plana çıkmaktadır. Ahududu kendine özgü renk, tat ve aroması ile dikkat çekerken daha çok gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca yurt dışına dondurulmuş ürün ihracatında ahududu büyük paya sahiptir. Üzümsü meyvelerin bir diğer kullanım alanı ise meyve suyudur. Ülkemizde bu alanda en çok kullanılan meyveler çilektir. Ancak bu durum dünya ülkelerinde farklılaşmaktadır, meyve suyu üretimi yapan ülkelerde frenküzümü bu alanda ön plana çıkmaktadır. Üzümsü meyveler tıbbi alanda da kullanılmaktadır. Böğürtlen bu alanda kendini göstermektedir. Böğürtlen zengin mineral ve vitamin içeriğinin yanında antioksidan açısından da zengin bir meyvedir. Bu üretimin artırılması için gerekli olan adaptasyon çalışmalarına bir yenisi Uşak’ta düşünülmektedir. Bu amaçla ilde üzümsü meyvelerin yetiştiriciliği araştırılarak değerlendirme yapılmıştır.
This study aims to indicate the berries state of the berries cultivated in Uşak province of Turkey and some recommendations in order to improve the productivity of the berries and also comparison of cultivation rate between Turkey and the world production. The berries are produced widely all over the world. Besides their sustainability in terms of fruition, they have considerable market place due to their easy cultivation and their being used as raw material in the industry based on agriculture. While raspberry and strawberry come into prominence in Turkey, strawberry, raspberry, blackberry and currant have a great share in the world production; raspberry is more widely used in food industry with its distinct color, taste and aroma. Moreover, raspberry plays great part in the foreign export of frozen food. Another usage of the berries in Turkey is the fields of fruit juice are strawberry. Two of the widest used the berries in Turkey. However, this rate changes in the rest of the world. Currant comes into prominence in the countries producing fruit juice. The berries are also used in medicine. Blackberry has a great role in medicine due to its rich mineral and vitamin content abundant in terms of antioxidants. In order to improve growth capacity of the berries in Uşak, the berries production rate has been evaluated and some suggestions have been offered in this study by means of a comprehensive examination of the data. Necessary adaptation methods are also investigated.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram