Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 149 - 154, 31.12.2017

Öz

Bu çalışma; Mardin bölgesinde yetiştirilen nar (Punica granatum L.) genotiplerine ait meyvelerin makro ve mikro besin elementleri içerikleri arasındaki korelasyonun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nar genotiplerine ait meyve sularının fosfor içerikleri 329.123–943.684 ppm, potasyum içerikleri 93.375–985.600 ppm, kalsiyum içerikleri 63.477–142.703 ppm arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırmada demir içerikleri 1.337–41.741 ppm, mangan içerikleri 0.281–3.346 ppm, çinko içerikleri 0.050–0.223 ppm, bakır içerikleri 0.253–2.388 ppm ve magnezyum içerikleri 38.672–92.948 ppm arasında değiştiği saptanmıştır. İncelenen 21 nar genotipine ait meyvelerin makro ve mikro besin elementleri içeriklerinin dağılım sıralamasının P˃K˃Ca˃Mg˃Fe˃Mn˃Cu˃Zn şeklinde gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Anesini, C. and C. Perez, 1993. Screening of Plants Used in Argentine Folk Medicine for Antimicrobial Activity. J. Ethonopharmacol 39:119–128.
  • Anonim, 2012-a. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 10.06.2013).
  • Anonim, 2012-b. www.mgm.gov.tr/verideger lendirme (Erişim tarihi: 03.06.2013).
  • Anonim, 2012-c. www.mgm.gov.tr/verideger lendirmei (Erişim tarihi: 04.07.2013).
  • Anonim, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu (www.tuik.gov.tr/start.do), (Erişim tarihi: Ağustos 2016).
  • Dokuzoğuz, M. ve K. Mendilcioğlu, 1978. Ege Bölgesi Nar Çeşitleri Üzerinde Pomolojik Çalışmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15(12):133–159.
  • Dumlu, M.U. and E. Gurkan, 2007. Elemental and Nutritional Analysis of Punica granatum from Turkey. Journal of Medicinal Food. 10(2):392–395.
  • Fadavi, A., M. Barzegar, M.H. Azizi and M. Bayat, 2005. Note. Physicochemical Composition of Ten Pomegranate Cultivars (Punica granatum L.) Grown in Iran. Food Sci Tech Int. 11(2):113–119.
  • Gündoğdu, M. and H. Yılmaz, 2012. Organic Acid, Phenolic Profile and Antioxidant Capacities of Pomegranate (Punica granatum L.) Cultivars and Selected Genotypes. Scientia Horticulturae. 143:38–42.
  • Kacar, B., 1984. Bitki Besleme Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:900, Uygulama Kılavuzu:214, Ankara, 140s.
  • Mavlyanov, S.M., S.Y. Islambekov, A.K. Karimdzhanov and A.I. Ismailov, 1997. Polyphenols of Pomegranate Peels Show Marked Antitumor and Antiviral Action. Khim Prir Soedin 33:124–126.
  • Mirdehghan, S.H. and M. Rahemi, 2007. Seasonal Changes of mineral Nutrients and Phenolics in Pomegranate (Punica granatum L.) Fruit. Scientia Horticulturae. 111(2):120–127.
  • Onur, C., 1983. Akdeniz Bölgesi Narlarının Seleksiyonu (Doktora Tezi). Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Eğitim Merkezi, Yayın No:46, Mersin.
  • Özbek, S., 1977. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana, Yayın No:111.
  • Özkan, C.F., T. Ateş, H. Tibet ve A. Arpacıoğlu, 1999. Antalya Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L. çeşit: Hicaznar) Yapraklarındaki Bazı Bitki Besin Maddelerinin Mevsimsel Değişiminin İncelenmesi. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 14–17 Eylül, Ankara. s:710–714.
  • Saleh, M.A., M.K. Amer and A. Radwan, 1964. Experiment on Pomegranate Seeds and Juice Preservation. Agric. Res. Rev. 42(4):54–64.
  • Salma, M., Z. Al–Kindy, O. Abdulrahman, M. Abdulnour and M. Al–Rasbi, 2001. Determination of Sugar and Mineral Contents in Some Omani Fruits. Science and Technology, 6:39–44.
  • Zar, J.H., 1999. Biostatistical Analysis. Fourth edition. Prentice–Hall, Upper Saddle River, New Jersey. 663p.
  • Zhanak, J., B. Zhan, X. Yao, Y. Gao and J. Shong, 1995. Antiviral Activitiy of Tanin from the Percirap of Punica granatum L. Aganist Herpes Virus in vitro. Chung Kuo Chung Yao Tsa Chih. 20–556–558.

Correlation Among Nutrients Contents of Pomegranate (Punica granatum L.) Genotypes Fruits Grown in Mardin Region

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 149 - 154, 31.12.2017

Öz

This study aimed to determine of macro and micro nutrients contents, and the correlations among of nutrients of some pomegranate genotypes fruits are grown in Mardin. In the study, the juices of studied pomegranate genotypes, phosphorus content ranged between 943.684–329.123 ppm; potassium content ranged between 985.600–93.375 ppm; calcium content ranged between 142.703–63.477 ppm. It was determined that iron content ranged between 41.741–1.337 ppm; manganese content ranged between 3.346–0.281 ppm; zinc content ranged between 0.223–0.050 ppm; copper content ranged between 0.253–2.388 ppm; and magnesium content ranged 92.948–38.672 ppm. It has been found to distribution of macro and micro nutrients contents of 21 pomegranate genotypes in the form of P˃K˃Ca˃Mg˃Fe˃Mn˃Cu˃Zn.

Kaynakça

  • Anesini, C. and C. Perez, 1993. Screening of Plants Used in Argentine Folk Medicine for Antimicrobial Activity. J. Ethonopharmacol 39:119–128.
  • Anonim, 2012-a. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 10.06.2013).
  • Anonim, 2012-b. www.mgm.gov.tr/verideger lendirme (Erişim tarihi: 03.06.2013).
  • Anonim, 2012-c. www.mgm.gov.tr/verideger lendirmei (Erişim tarihi: 04.07.2013).
  • Anonim, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu (www.tuik.gov.tr/start.do), (Erişim tarihi: Ağustos 2016).
  • Dokuzoğuz, M. ve K. Mendilcioğlu, 1978. Ege Bölgesi Nar Çeşitleri Üzerinde Pomolojik Çalışmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15(12):133–159.
  • Dumlu, M.U. and E. Gurkan, 2007. Elemental and Nutritional Analysis of Punica granatum from Turkey. Journal of Medicinal Food. 10(2):392–395.
  • Fadavi, A., M. Barzegar, M.H. Azizi and M. Bayat, 2005. Note. Physicochemical Composition of Ten Pomegranate Cultivars (Punica granatum L.) Grown in Iran. Food Sci Tech Int. 11(2):113–119.
  • Gündoğdu, M. and H. Yılmaz, 2012. Organic Acid, Phenolic Profile and Antioxidant Capacities of Pomegranate (Punica granatum L.) Cultivars and Selected Genotypes. Scientia Horticulturae. 143:38–42.
  • Kacar, B., 1984. Bitki Besleme Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:900, Uygulama Kılavuzu:214, Ankara, 140s.
  • Mavlyanov, S.M., S.Y. Islambekov, A.K. Karimdzhanov and A.I. Ismailov, 1997. Polyphenols of Pomegranate Peels Show Marked Antitumor and Antiviral Action. Khim Prir Soedin 33:124–126.
  • Mirdehghan, S.H. and M. Rahemi, 2007. Seasonal Changes of mineral Nutrients and Phenolics in Pomegranate (Punica granatum L.) Fruit. Scientia Horticulturae. 111(2):120–127.
  • Onur, C., 1983. Akdeniz Bölgesi Narlarının Seleksiyonu (Doktora Tezi). Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Eğitim Merkezi, Yayın No:46, Mersin.
  • Özbek, S., 1977. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana, Yayın No:111.
  • Özkan, C.F., T. Ateş, H. Tibet ve A. Arpacıoğlu, 1999. Antalya Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L. çeşit: Hicaznar) Yapraklarındaki Bazı Bitki Besin Maddelerinin Mevsimsel Değişiminin İncelenmesi. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 14–17 Eylül, Ankara. s:710–714.
  • Saleh, M.A., M.K. Amer and A. Radwan, 1964. Experiment on Pomegranate Seeds and Juice Preservation. Agric. Res. Rev. 42(4):54–64.
  • Salma, M., Z. Al–Kindy, O. Abdulrahman, M. Abdulnour and M. Al–Rasbi, 2001. Determination of Sugar and Mineral Contents in Some Omani Fruits. Science and Technology, 6:39–44.
  • Zar, J.H., 1999. Biostatistical Analysis. Fourth edition. Prentice–Hall, Upper Saddle River, New Jersey. 663p.
  • Zhanak, J., B. Zhan, X. Yao, Y. Gao and J. Shong, 1995. Antiviral Activitiy of Tanin from the Percirap of Punica granatum L. Aganist Herpes Virus in vitro. Chung Kuo Chung Yao Tsa Chih. 20–556–558.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Müttalip Gündoğdu

Akif Aşıcı Bu kişi benim

Mustafa Kenan Geçer

İhsan Canan

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Gündoğdu, M., Aşıcı, A., Geçer, M. K., Canan, İ. (2017). Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe, 46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 149-154.
AMA Gündoğdu M, Aşıcı A, Geçer MK, Canan İ. Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):149-154.
Chicago Gündoğdu, Müttalip, Akif Aşıcı, Mustafa Kenan Geçer, ve İhsan Canan. “Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık 2017): 149-54.
EndNote Gündoğdu M, Aşıcı A, Geçer MK, Canan İ (01 Aralık 2017) Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe 46 (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 149–154.
IEEE M. Gündoğdu, A. Aşıcı, M. K. Geçer, ve İ. Canan, “Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, ss. 149–154, 2017.
ISNAD Gündoğdu, Müttalip vd. “Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık2017), 149-154.
JAMA Gündoğdu M, Aşıcı A, Geçer MK, Canan İ. Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46:149–154.
MLA Gündoğdu, Müttalip vd. “Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2017, ss. 149-54.
Vancouver Gündoğdu M, Aşıcı A, Geçer MK, Canan İ. Mardin Bölgesinde Yetiştirilen Nar (Punica granatum L.) Genotiplerine Ait Meyvelerin Besin Elementleri İçeriklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):149-54.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram