Diyetin bir parçası olarak, bazı meyvelerin tüketimi önemli derecede uzun vadeli fizyolojik etkilere sahiptir. Farklı meyve türleri içinde, üzümsü meyveler biyoaktif özellikleri nedeniyle büyük öneme sahiptir. Son yıllarda araştırmalar antimutajenik, antienflamatuvar ve antikarsinojenik etkilerinden dolayı üzümsü meyveler üzerinde yoğunlaşmıştır. Yüksek miktarda biyoaktif bileşik ve antioksidan içeriğe sahip frenküzümleri antosiyaninler, flavonlar ve diğer polifenolik bileşiklerin önemli kaynağı olan üzümsü meyvelerden biridir. Sadece mevsiminde sınırlı bir sürede tüketilen bu meyvelerin kullanım olanaklarının arttırılması gerekmektedir. Bu amaçla, frenküzümleri, sağlık açısından faydaları yüksek nutrasötik ve gıda uygulamaları için katma değerli ürünlerin geliştirilmesinde fırsatlar sunmaktadır. Bu meyvelerden elde edilen ekstraktlar, konsantre ve mikro enkapsüle toz şeklinde kullanılabilmektedir. Özellikle yüksek antioksidan içeriği nedeniyle fonksiyonel gıda formülasyonlarına katılabileceği ve doğal bir gıda katkı maddesi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada; Frenk üzümünün önemi, fonksiyonel özellikleri ve ekstraktlarının gıda sanayinde kullanım olanakları ile ilgili yapılan çalışmalar derlenmiştir.
Frenk üzümü fonksiyonel ekstrakt mikroenkapsül polifenol gıda katkı maddesi
As a part of a diet, consumption of certain fruits may have noticeable long–term physiological effects. Among different fruit species, berries have attracted a great attention for their bioactive properties. In recent years scientific interest has been focused on berries because of preventive effects in humans for a number of diseases through certain anti-mutagenic, anti-inflammatory and anti-carcinogenic activities. Currants which have high content of bioactive compounds and anti-oxidant properties are one of the important sources of flavonoids, especially anthocyanins, flavanols and other polyphenolic compounds. Usage possibilities of these fruits consumed only in a limited season should be increased. For this purpose, currants offer opportunities for development of value–added products for nutraceutical and food applications to enhance health benefits. Extracts obtained from these fruits can be used as concentrated and microencapsulated powder. Particularly, it is considered that currant fruits could be used in formulations of functional foods and also as a natural food additive because of high content of antioxidant. In this research, studies related to importance of the currants, its functional properties and usage possibilities of extracts in food sector were compiled.
Currant functional extract microencapsulate polyphenol ingredient
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram