Bu çalışma, 2013 yılında ‘Hicaznar’ (Punica granatum L.) nar çeşidinin meyve biyokimyasal özelliklerinin farklı lokasyonlara göre değişiminin belirlenmesi amacıyla, Ege (İzmir, Aydın, Denizli), Akdeniz (Antalya) ve Güney Doğu Anadolu (Şanlıurfa) Bölgelerinde bulunan toplam 9 bahçede yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda ticari hasat zamanında alınan meyve örneklerinde suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), pH, C vitamini, toplam fenolik ve fenolik bileşenler analizi yapılmıştır. Ayrıca rakım ile bu özellikler arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen verilere göre SÇKM %15.67–18.80; TEA %0.99–1.52; pH 2.86–3.25; C vitamini 7.63–14.37 mg/100 g; toplam fenolik 1500–3010 mg GAE/100 ml; gallik asit 36.63–61.13 mg/l; kateşin 24.00–35.70 mg/l; klorojenik asit 57.50–95.97 mg/l; kafeik asit 6.80–12.67 mg/l ve elajik asit 5.10–8.70 mg/l arasında değişmiştir. Çalışmada, kafeik asit hariç rakım ile diğer biyokimyasal özellikler arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Sonuçta C vitamini ve toplam fenolik madde içeriği en yüksek meyveler Antalya’da saptanmıştır.
The objective of this study was carried out to determine the variation of fruit quality properties of ‘Hicaznar’ pomegranate cultivar in the nine commercial orchards where located in Aegean (İzmir, Aydın, Denizli), Mediterranean (Antalya), and South East Anatolia (Şanlıurfa) regions, in 2013 growing season. For this purpose, the total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), pH, vitamin C, total phenolics and phenolic components in the fruit samples which were taken in harvest time were analyzed. It was also examined the relationship between altitude and these characteristics. According to data TSS were between 15.67% and 18.80%; pH 286–3.25; TA was between 0.99% and 1.52%, vitamin C was between 7.63 and 14.37 mg/100 g, the total phenolics was between 1500 and 3010 mg GAE/100 ml, gallic acid was between 36.63 and 61.13 mg/l, catechin was between 24.00 and 35.70 mg/l, chlorogenic acid was between 57.50 and 95.97 mg/l, caffeic acid was between 6.80 and 12.67 mg/l and ellagic acid was between 5.10 and 8.70 mg/l among the orchards. In the study, there was no a relationship between altitude and fruit quality parameters, except caffeic acid. In conclusion, the highest vitamin C and total phenolic contents was found in fruits of Antalya.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram