Turkey has one of the countries with a large plant variety because of have different climatic characteristics as well as its geographical location. Turkey is one of the place of berries origin and having an important gene source and the center of the generation and evolution of berries varieties. Turkey’s economy has contributed to the of berries (strawberries, raspberries, blackberries, mulberries kiwi etc.) gradually increase production in our country in recent years. these berries are particularly important roles in human health; aroma they contain being very rich in terms of organic acids, minerals and vitamins in terms and have consumption of different shapes (cakes, marmalade, jam, fruit juice, ice cream) also an increase in consumption due to production. Because it is an important raw material in the aroma and flavor substances in the ice cream industry which is making a significant contribution to the national economy in recent years. European countries and our country, especially in the production of ice cream was more fruit ice cream production is demand than by an increase compared to previous years. In our country, different fruit flavored ice cream has begun to be produced in recent years increased consumption of which has gradually become a new market that both exports and imports saw demand has begun to take place between the products sold at high prices. This article discussed in the importance of berries ice cream industry.
Türkiye gerek coğrafik konumu gerekse sahip olduğu farklı iklim özellikleri nedeniyle büyük bir bitki çeşit zenginliğine sahip ülkelerdendir. Türkiye üzümsü meyvelerin anavatanı, kültür çeşitlerinin oluşum ve gelişim merkezi, önemli gen kaynaklarına sahip olan ülkelerden biridir. Üzümsü meyvelerin (çilek, ahududu, böğürtlen, dut kivi vb.) yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde üretimi artarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Özellikle insan sağlığı açısında önemli rolleri olan bu üzümsü meyveler; aroması, içerdikleri organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin olması ve değişik tüketim şekillerinin (meyve suyu, reçel, pasta, dondurma gibi) bulunması, üretime bağlı olarak tüketimi de artırmaktadır. Son yıllarda dondurma sanayisinde aroma ve çeşni maddeleri olarak önemli bir hammadde olması nedeniyle de ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Avrupa ülkelerinde ve Ülkemizde dondurma üretiminde özellikle meyveli dondurma üretimi önceki yıllara göre artış sağlayarak daha fazla talep görmüştür. Ülkemizde ise son yıllarda farklı meyve aromalı dondurma üretilmeye başlanmış olup bu ürünlerin tüketimi giderek artış göstererek yeni Pazar haline gelmiş hem ithalatta hem de ihracatta talep gören ve yüksek fiyatta satılan ürünler arasında yer almaya başlamıştır. Bu makalede üzümsü meyvelerin dondurma sanayisi açısından önemi değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram