Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Importance for the Purpose of Ice Cream Industry of Berries to Kahramanmaraş

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 281 - 286, 31.12.2017

Öz

Turkey has one of the countries with a large plant variety because of have different climatic characteristics as well as its geographical location. Turkey is one of the place of berries origin and having an important gene source and the center of the generation and evolution of berries varieties. Turkey’s economy has contributed to the of berries (strawberries, raspberries, blackberries, mulberries kiwi etc.) gradually increase production in our country in recent years. these berries are particularly important roles in human health; aroma they contain being very rich in terms of organic acids, minerals and vitamins in terms and have consumption of different shapes (cakes, marmalade, jam, fruit juice, ice cream) also an increase in consumption due to production. Because it is an important raw material in the aroma and flavor substances in the ice cream industry which is making a significant contribution to the national economy in recent years. European countries and our country, especially in the production of ice cream was more fruit ice cream production is demand than by an increase compared to previous years. In our country, different fruit flavored ice cream has begun to be produced in recent years increased consumption of which has gradually become a new market that both exports and imports saw demand has begun to take place between the products sold at high prices. This article discussed in the importance of berries ice cream industry.

Kaynakça

  • Anonim, 2016-a. Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tebliğ No: 2004/45, Ankara, 2004.
  • TUİK, 2016. Türkiye’de Üzümsü Meyveler Üretim İstatistikleri. (https://biruni.tuik.gov.tr/ bitkiselapp/bitkisel.zul) (Erişim: 18.03.2016)
  • Anonim, 2016-c. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Resmi Sitesi (http://kahraman maras.bel.tr/maras-dondurmasi) (Erişim tarihi: 25.03.2016)
  • Anonim, 2016-d. Dondurmacılık Bayrağını Gururla Taşıyanlar. Madalyalı Tek Şehir Kahramanmaraş (17):61–64.
  • Anonim, 2015-e. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayiciler Derneği. (http://www. asuder.org.tr) (Erişim: 01.04.2016)
  • Ağaoğlu, Y. S., 2006. Türkiye’de Üzümsü Meyvelerin Bugünkü Durumu Ve Geleceği. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14–16 Eylül, Tokat.
  • Demirci, M. ve O. Şimşek, 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasat Yayıncılık, İstanbul, 246 s.
  • Erenoğlu, B., M. E. Ergun, E. Özdemir ve L. Pırlak, 2000. Çilek ve Diğer Üzümsü Meyveler (Ahududu, Böğürtlen, Frenküzümü, Yaban Mersini) Raporu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Meyvecilik Alt Komisyon Raporu, DPT: 2649–ÖİK: 657, 2001.
  • Kafkas, N. E., A. Bozdoğan, A. Burğut, N. Türemiş, S. Paydaş ve T. Cabaroğlu, 2006. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antosiyanin İçerikleri. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu 14–16 Eylül, Tokat. 3009–3011.
  • Tekinşen, K. K., 2004. Sütten Gelen Bir Lezzetin, Dondurmanın, Tarihsel Öyküsü İpekyolu. Konya Ticaret Odası Dergisi 17(196):58–60.
  • Tekinşen, K. K., 2005. Dondurma Üretim Tekniğinin Gelişimi ve Kahramanmaraş Dondurması. Dört Mevsim Maraş, Sayı 5–6, 100–102.
  • Türemiş, N., A. Burğut, D. Iğdırlı, Y. Doğan ve M. Çalışkan, 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. 14–16 Eylül, 2006. s. 212–218.
  • Yayar, R., H. S. Gülse ve Y. Erol, 2006. Türkiye’nin Üzümsü Meyveler Dış Ticareti Analizi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14–16 Eylül 2006 Tokat, 15-22.
  • Yetgin, M. A., 2009. Üzümsü Meyveler. Samsın İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi Yayını, Samsun.

Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 281 - 286, 31.12.2017

Öz

Türkiye gerek coğrafik konumu gerekse sahip olduğu farklı iklim özellikleri nedeniyle büyük bir bitki çeşit zenginliğine sahip ülkelerdendir. Türkiye üzümsü meyvelerin anavatanı, kültür çeşitlerinin oluşum ve gelişim merkezi, önemli gen kaynaklarına sahip olan ülkelerden biridir. Üzümsü meyvelerin (çilek, ahududu, böğürtlen, dut kivi vb.) yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde üretimi artarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Özellikle insan sağlığı açısında önemli rolleri olan bu üzümsü meyveler; aroması, içerdikleri organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin olması ve değişik tüketim şekillerinin (meyve suyu, reçel, pasta, dondurma gibi) bulunması, üretime bağlı olarak tüketimi de artırmaktadır. Son yıllarda dondurma sanayisinde aroma ve çeşni maddeleri olarak önemli bir hammadde olması nedeniyle de ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Avrupa ülkelerinde ve Ülkemizde dondurma üretiminde özellikle meyveli dondurma üretimi önceki yıllara göre artış sağlayarak daha fazla talep görmüştür. Ülkemizde ise son yıllarda farklı meyve aromalı dondurma üretilmeye başlanmış olup bu ürünlerin tüketimi giderek artış göstererek yeni Pazar haline gelmiş hem ithalatta hem de ihracatta talep gören ve yüksek fiyatta satılan ürünler arasında yer almaya başlamıştır. Bu makalede üzümsü meyvelerin dondurma sanayisi açısından önemi değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2016-a. Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tebliğ No: 2004/45, Ankara, 2004.
  • TUİK, 2016. Türkiye’de Üzümsü Meyveler Üretim İstatistikleri. (https://biruni.tuik.gov.tr/ bitkiselapp/bitkisel.zul) (Erişim: 18.03.2016)
  • Anonim, 2016-c. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Resmi Sitesi (http://kahraman maras.bel.tr/maras-dondurmasi) (Erişim tarihi: 25.03.2016)
  • Anonim, 2016-d. Dondurmacılık Bayrağını Gururla Taşıyanlar. Madalyalı Tek Şehir Kahramanmaraş (17):61–64.
  • Anonim, 2015-e. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayiciler Derneği. (http://www. asuder.org.tr) (Erişim: 01.04.2016)
  • Ağaoğlu, Y. S., 2006. Türkiye’de Üzümsü Meyvelerin Bugünkü Durumu Ve Geleceği. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14–16 Eylül, Tokat.
  • Demirci, M. ve O. Şimşek, 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasat Yayıncılık, İstanbul, 246 s.
  • Erenoğlu, B., M. E. Ergun, E. Özdemir ve L. Pırlak, 2000. Çilek ve Diğer Üzümsü Meyveler (Ahududu, Böğürtlen, Frenküzümü, Yaban Mersini) Raporu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Meyvecilik Alt Komisyon Raporu, DPT: 2649–ÖİK: 657, 2001.
  • Kafkas, N. E., A. Bozdoğan, A. Burğut, N. Türemiş, S. Paydaş ve T. Cabaroğlu, 2006. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antosiyanin İçerikleri. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu 14–16 Eylül, Tokat. 3009–3011.
  • Tekinşen, K. K., 2004. Sütten Gelen Bir Lezzetin, Dondurmanın, Tarihsel Öyküsü İpekyolu. Konya Ticaret Odası Dergisi 17(196):58–60.
  • Tekinşen, K. K., 2005. Dondurma Üretim Tekniğinin Gelişimi ve Kahramanmaraş Dondurması. Dört Mevsim Maraş, Sayı 5–6, 100–102.
  • Türemiş, N., A. Burğut, D. Iğdırlı, Y. Doğan ve M. Çalışkan, 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. 14–16 Eylül, 2006. s. 212–218.
  • Yayar, R., H. S. Gülse ve Y. Erol, 2006. Türkiye’nin Üzümsü Meyveler Dış Ticareti Analizi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14–16 Eylül 2006 Tokat, 15-22.
  • Yetgin, M. A., 2009. Üzümsü Meyveler. Samsın İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi Yayını, Samsun.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammet Ali Gündeşli

Serkan Aras

Nesibe Ebru Kafkas

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Gündeşli, M. A., Aras, S., & Kafkas, N. E. (2017). Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi. Bahçe, 46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 281-286.
AMA Gündeşli MA, Aras S, Kafkas NE. Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):281-286.
Chicago Gündeşli, Muhammet Ali, Serkan Aras, ve Nesibe Ebru Kafkas. “Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık 2017): 281-86.
EndNote Gündeşli MA, Aras S, Kafkas NE (01 Aralık 2017) Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi. Bahçe 46 (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 281–286.
IEEE M. A. Gündeşli, S. Aras, ve N. E. Kafkas, “Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, ss. 281–286, 2017.
ISNAD Gündeşli, Muhammet Ali vd. “Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık2017), 281-286.
JAMA Gündeşli MA, Aras S, Kafkas NE. Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi. Bahçe. 2017;46:281–286.
MLA Gündeşli, Muhammet Ali vd. “Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2017, ss. 281-6.
Vancouver Gündeşli MA, Aras S, Kafkas NE. Üzümsü Meyvelerin Kahramanmaraş’ta Dondurma Sanayisi Açısından Önemi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):281-6.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram