Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 77 - 82, 31.12.2017

Öz

Türkiye’de son yıllarda büyük miktarda ceviz bahçe tesisi yapılmaya devam edilmektedir. Bilindiği üzere bahçe tesisinin temelini fidan oluşturmaktadır. Ceviz fidan üretiminde, özellikle 2000 yılından sonra önemli bir artış kaydedilmiştir. Önceleri sadece kamu tarafından üretilen ceviz fidanı, günümüzde büyük oranda özel sektör tarafından da üretilmektedir. 1980 yılında kamu tarafından yıllık 4.300 adet ceviz fidan üretilmekte iken, günümüzde (2014) GTHB tarafından sertifikalı olarak 8.992.454 adet, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ise 2015 yılında 200.849 adet sertifikasız aşılı fidan ve 2.004.927 adet çöğür yetiştirilebilecek düzeye ulaşılmıştır. Fidan üretiminde sertifikasyon sisteminin gelişmesiyle birlikte üretim materyali konusunda da ilerlemeler yaşanmıştır. 2007–2014 yılı verilerine göre değerlendirme yapılacak olursa, Chandler (7.488.188), Şebin, (3.340.598), Bilecik (2.333.106), Kaman–1 (1.130.499) ve Maraş–18 (1.042.785) çeşitlerinin sertifikalı fidan üretiminde öne çıktığı ve gelecekteki üretim deseninin bu çeşitlerden oluşacağı anlaşılmaktadır. Kayıt dışı üretimin tespiti için çalışmalar yapılmalı ve daha sağlıklı veri tabanı oluşturulması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Anonim, 2015-a. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İstatistikleri, Ankara.
  • Anonim, 2015-b. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Özel Ağaçlandırma ve Fidan Üretim Şube Müdürlüğü İstatistikleri, Ankara.
  • Kaşka, N., 2001. Türkiye’de Cevizle İlgili Araştırmaların Değerlendirilmesi ve Geleceğe Bakış. Türkiye 1. Ulusal Ceviz Sempozyumu. Tokat s:1–11.
  • Kaşka, N., 2005. Türkiye’de Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi İçin Neler Yapmalıyız? Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova. Bahçe Dergisi 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu Özel Sayısı 34(1):1–8.
  • Sesli, Y., 2012. Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Semineri, Aydın.
  • Şen, S.M., 2005. Türkiye’de Cevizin Dünü, Bugünü ve Yarını. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova. Bahçe Dergisi 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu Özel Sayısı 34(1):15–27.
  • Şen, S.M., 2011. Ceviz Yetiştiriciliği. Başak Matbaacılık ÜÇM Yayınları/3, Tarımsal Yayınlar:1, ISBN:97860589115008, Ankara.
  • Erdoğan, V., 2015. Hazine ve Bozuk Orman Arazilerinde Badem ve Ceviz Bahçesi Tesisleri. 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 25–29 Ağustos, Çanakkale.

Overview for Walnut Seedling Production in Turkey

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 77 - 82, 31.12.2017

Öz

A large amount of walnuts is grown in recent years in Turkey. As it is known, walnut seedlings, which are essential for production. Walnut seedlings production, has increased there has been a significantly increase after 2000 year. Walnut production was accomplished previously only by the public. Today, it is produced in large part by the private sector. In 1980, when the public by 4.300 walnut seedlings were produced, today (2014) as certified by GTHB 8.992.454 numbers. In 2015, by the Ministry of Forestry and Water Works, 2.000.849 numbers non–certified grafted seedlings and 2.004.927 numbers seedlings were produced. There has been progress in the production of it would be material production with the development of the certification system. If you will be evaluated according to the 2007–2014 years data, Chandler (7.488.188), Şebin, (3.340.598), Bilecik (2.333.106), Kaman–1 (1.130.499) and Maraş–18 (1.042.785) varieties are in certified nursery production. For this reason, it was evaluated that it was consisted consist of this varieties of future production pattern. Studies will be done for detection of undeclared production and more accurate database must be created.

Kaynakça

  • Anonim, 2015-a. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İstatistikleri, Ankara.
  • Anonim, 2015-b. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Özel Ağaçlandırma ve Fidan Üretim Şube Müdürlüğü İstatistikleri, Ankara.
  • Kaşka, N., 2001. Türkiye’de Cevizle İlgili Araştırmaların Değerlendirilmesi ve Geleceğe Bakış. Türkiye 1. Ulusal Ceviz Sempozyumu. Tokat s:1–11.
  • Kaşka, N., 2005. Türkiye’de Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi İçin Neler Yapmalıyız? Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova. Bahçe Dergisi 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu Özel Sayısı 34(1):1–8.
  • Sesli, Y., 2012. Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Semineri, Aydın.
  • Şen, S.M., 2005. Türkiye’de Cevizin Dünü, Bugünü ve Yarını. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova. Bahçe Dergisi 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu Özel Sayısı 34(1):15–27.
  • Şen, S.M., 2011. Ceviz Yetiştiriciliği. Başak Matbaacılık ÜÇM Yayınları/3, Tarımsal Yayınlar:1, ISBN:97860589115008, Ankara.
  • Erdoğan, V., 2015. Hazine ve Bozuk Orman Arazilerinde Badem ve Ceviz Bahçesi Tesisleri. 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 25–29 Ağustos, Çanakkale.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yılmaz Sesli

Faik Ekmel Tekintaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Sesli, Y., & Tekintaş, F. E. (2017). Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış. Bahçe, 46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu), 77-82.
AMA Sesli Y, Tekintaş FE. Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):77-82.
Chicago Sesli, Yılmaz, ve Faik Ekmel Tekintaş. “Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık 2017): 77-82.
EndNote Sesli Y, Tekintaş FE (01 Aralık 2017) Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış. Bahçe 46 (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu 77–82.
IEEE Y. Sesli ve F. E. Tekintaş, “Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, ss. 77–82, 2017.
ISNAD Sesli, Yılmaz - Tekintaş, Faik Ekmel. “Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış”. Bahçe 46/(Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık2017), 77-82.
JAMA Sesli Y, Tekintaş FE. Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış. Bahçe. 2017;46:77–82.
MLA Sesli, Yılmaz ve Faik Ekmel Tekintaş. “Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 2017, ss. 77-82.
Vancouver Sesli Y, Tekintaş FE. Türkiye Ceviz Fidan Üretimine Bakış. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):77-82.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram