Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 175 - 179, 31.12.2017

Öz

Yalova–1 ve Yalova–4 çeşidi ceviz (Juglans regia L.) meyveleri yeşil kabukları ile birlikte Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma Çiftliği Güney Yerleşkesi Aydın/Türkiye’deki meyve koleksiyon parselinden hasat edilmiştir (saat 11:30). Meyveler yeşil kabukları içerisinde bir gece oda şartlarında bekletilmiştir. Hasattan 24 saat sonra (saat 11:30) her tekerrürde 10’ar tohum olacak şekilde 3 tekerrürlü olarak iki çeşitten de toplam 30’ar tohum yeşil kabuğundan çıkartılmıştır. Tohumların yaş ağırlığı tartılmıştır (saat 11:30). Tohumlar 30℃’deki etüve saat 15:30’da yerleştirilmiştir. Tohumların ağırlığı ertesi gün saat 17:00’de kadar tartılmıştır. Bu tohumlar, nem kapsamını belirlemek için 25 gün kurumaya bırakılmıştır. Ayrıca farklı 3×30’ar tohumun yaş ağırlığı saat 11:30’da ve etüvde 30℃’de kurutulduktan sonra her 4 saatte bir olmak üzere Yalova–1 ve Yalova–4’te toplam 150’şer tohum ertesi gün 14:00’ye kadar 5 kez tartılmıştır. İkinci grup tohumlar her tartımdan sonra içerisinde temiz perlit bulunan No.12 kırmızı plastik saksılara ekilmiş ve laboratuvar şartlarına yerleştirilmiştir. İlk çimlenme 18. günde başlamıştır. Son çimlenme 96. günde kaydedilmiştir. Deneme sonucunda kurutma süresince gerçekleşen ağırlık kaybına bağlı olarak, düzenli olmamakla birlikte, Yalova–1 ceviz tohumlarının çimlenmesi %60’tan %23.3’e, Yalova–4 ceviz tohumlarının çimlenmesi %72.2’den %50’ye düşmüştür. Bu durum sıcak ılıman iklim meyve türü olan ceviz tohumlarının rekalsitrant özelliğe sahip olabileceği ihtimalini ortaya çıkarmıştır.

Kaynakça

  • Şen, S.M., 2011. Ceviz: Yetiştiriciliği, Besin Değeri, Folklorü. 4. Baskı. ÜÇM Yayıncılık, Ankara, 220s.
  • Westwood, M.N., 1993. Temperate–Zone Pomology: Physiology and Culture. 4ᵗʰ Ed., Timber Press, Inc., Portland, OR, USA. 523p.
  • Hong, T.D. and R.H. Ellis, 1996. A Protocol to Determine Seed Storage Behaviour. IPGRI Technical Bulletin No.1, Rome, Italy, 62p.
  • Hong, T.D., S. Linington and R.H. Ellis, 1996. Seed Storage Behaviour. A Compendium. IPGRI Handbooks for Genebanks No.4, Rome, Italy, 104p.
  • Farrant, J.M., P.M. Pammenter and P. Berjak, 1988. Recalcitrance–a Current Assessment. Seed Science and Technology 16:155–166.
  • Bonner, F.T., 1990. Storage of Seeds: Potential and Limitations for Germplasm Conservation. Forest Ecology and Management 35:35–43.
  • Gordon, A.G. and D.C.F. Rowe, 1982. Seed Manual for Ornamental Trees and Shrubs. Forestry Commission Bulletin No.59. London, Her Majesty's Stationery Office.
  • Daws, M.I., N.C. Garwood and H.W. Pritchard, 2006. Prediction of Desiccation Sensitivity in Seeds of Woody Species a Probabilistic Model Based on Two Seed Traits and 104 Species. Annals of Botany 97:667–674.
  • Anonim, 2016. Seed Information Database (SID). Version 7.1 (November 2016). Royal Botanic Gardens Kew. (http://data.kew.org/ sid/sidservlet?clade=&order=&family=&apg=off&genus=juglans&species=&storbehav=0.) (Erişim Tarihi: 20.11.2016).

Effect of Drying on Walnut Seed Germination

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 175 - 179, 31.12.2017

Öz

Fruit with their green husks of Yalova–1 and Yalova–4 cultivars were harvested (11:30 h) from 10–year–old walnut (Juglans regia L.) trees grown at the fruit collection field in the Application and Research Farm of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Adnan Menderes University South Campus Aydın/Turkey. Seeds were replaced in an incubator at 30℃ (15:30 h). The weight of the seeds was measured until the next day (until 17:00 h). Furthermore, after the fresh weight of 3×30 different seeds were measured at 11:30 h, the weight of the seeds was measured every 4 h interval in the incubator at 30℃ until 14:00 h five times in Yalova–1 and Yalova–4 (total of 150 seeds in each cultivar) were measured. These second group of seeds were sown in No.12 red plastic pots containing clean perlite after each measurement and replaced in a laboratory conditions. The first germination was started on the 18th day. The final germination was recorded on the 96ᵗʰ day. At the end of the experiment, according to the weight loss during the study, not in an orderly fashion, the germination ratio of Yalova–1 walnut cultivar decreased from 60.0% to 23.3% and that of Yalova–4 walnut cultivar decreased from 72.2% to 50.0%. It can be thought from this result that although it is a temperate–zone fruit species, walnut seeds could have a recalcitrant storage behavior.

Kaynakça

  • Şen, S.M., 2011. Ceviz: Yetiştiriciliği, Besin Değeri, Folklorü. 4. Baskı. ÜÇM Yayıncılık, Ankara, 220s.
  • Westwood, M.N., 1993. Temperate–Zone Pomology: Physiology and Culture. 4ᵗʰ Ed., Timber Press, Inc., Portland, OR, USA. 523p.
  • Hong, T.D. and R.H. Ellis, 1996. A Protocol to Determine Seed Storage Behaviour. IPGRI Technical Bulletin No.1, Rome, Italy, 62p.
  • Hong, T.D., S. Linington and R.H. Ellis, 1996. Seed Storage Behaviour. A Compendium. IPGRI Handbooks for Genebanks No.4, Rome, Italy, 104p.
  • Farrant, J.M., P.M. Pammenter and P. Berjak, 1988. Recalcitrance–a Current Assessment. Seed Science and Technology 16:155–166.
  • Bonner, F.T., 1990. Storage of Seeds: Potential and Limitations for Germplasm Conservation. Forest Ecology and Management 35:35–43.
  • Gordon, A.G. and D.C.F. Rowe, 1982. Seed Manual for Ornamental Trees and Shrubs. Forestry Commission Bulletin No.59. London, Her Majesty's Stationery Office.
  • Daws, M.I., N.C. Garwood and H.W. Pritchard, 2006. Prediction of Desiccation Sensitivity in Seeds of Woody Species a Probabilistic Model Based on Two Seed Traits and 104 Species. Annals of Botany 97:667–674.
  • Anonim, 2016. Seed Information Database (SID). Version 7.1 (November 2016). Royal Botanic Gardens Kew. (http://data.kew.org/ sid/sidservlet?clade=&order=&family=&apg=off&genus=juglans&species=&storbehav=0.) (Erişim Tarihi: 20.11.2016).
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeynel Dalkılıç

Gonca Günver Dalkılıç

Hacı Osman Mestav Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Dalkılıç, Z., Günver Dalkılıç, G., & Mestav, H. O. (2017). Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi. Bahçe, 46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu), 175-179.
AMA Dalkılıç Z, Günver Dalkılıç G, Mestav HO. Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):175-179.
Chicago Dalkılıç, Zeynel, Gonca Günver Dalkılıç, ve Hacı Osman Mestav. “Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık 2017): 175-79.
EndNote Dalkılıç Z, Günver Dalkılıç G, Mestav HO (01 Aralık 2017) Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi. Bahçe 46 (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu 175–179.
IEEE Z. Dalkılıç, G. Günver Dalkılıç, ve H. O. Mestav, “Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, ss. 175–179, 2017.
ISNAD Dalkılıç, Zeynel vd. “Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık2017), 175-179.
JAMA Dalkılıç Z, Günver Dalkılıç G, Mestav HO. Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi. Bahçe. 2017;46:175–179.
MLA Dalkılıç, Zeynel vd. “Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 2017, ss. 175-9.
Vancouver Dalkılıç Z, Günver Dalkılıç G, Mestav HO. Kurutmanın Ceviz Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):175-9.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram