TR
EN
Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd
Öz
Bu çalışmanın amacı, Kürâunneml’ in el-Münecced fi’l-luġa isimli müşterek lafız sözlüğünde istişhâd amaçlı kullandığı hadisleri incelemek ve müellifin hadisle istişhâd yöntemini ortaya koymaktır. Arap dili çalışmalarında önemli bir yer tutan istişhâdın amacı, başta Kur'ân âyetleri, fasih Arap şiiri ve hadisler olmak üzere güvenilir dil kaynaklarından alıntı yoluyla nahiv kurallarının ve mânânın sağlam bir zemine oturmasını sağlamaktır. Hz. Peygamber’den lafzen veya mânen aktarılan hadislerin delil olarak kullanılması şeklinde tanımlanabilecek olan hadisle istişhâd, tartışmalara konu olsa da dilciler tarafından erken dönemlerden itibaren kullanılan bir yöntem olagelmiştir. Hicrî yedinci yüzyılda hadisle istişhâd üzerine tartışmalar başlamış, dilciler arasında farklı görüşler ortaya çıkmış, bazıları hadisle istişhâdı câiz görmezken, bazıları câiz görmüştür. Üçüncü görüş ise, hadisle istişhâdın belirli kurallar dâhilinde câiz olabileceği yönündedir. İlk asırlarda hadisle istişhâd konusunda sözlükçüler, nahivcilere göre daha esnek davranmışlardır. Nitekim erken dönemdeki sözlüklerde, aynı dönemdeki nahiv eserlerine göre hadisle istişhâda daha fazla başvurulduğu görülmektedir. Hicrî üçüncü yüzyılın sonlarında Mısır’da yaşamış, sözlük bilimi alanında eserler vermiş, kendinden sonra gelen sözlükçüleri etkilemiş bir dilci olan Kürâunneml’in (ö.310/922) el-Münecced fi’l-luġa isimli sözlüğü de bunlardan biridir. Günümüze ulaşmış en kapsamlı ve eski müşterek lafız sözlüğü olan el-Münecced fi’l-luġa da Kürâunneml, sözlüğün maddelerine 15 hadisle istişhâdda bulunmuştur. Müellifin hadislerle istişhâd yönteminin inceleneceği makalenin alt başlıkları, “Arap Dilinde Hadisle İstişhâd Olgusu, Kürâunneml’in Hayatı ve İlmî Kişiliği, el-Münecced fi’l-luġa, el-Münecced fi’l-luġa’nın Hadisle İstişhâd Yöntemi, el-Münecced fi’l-luġa’da Kullanılan Hadisler” şeklinde belirlenmiş olup, konu bu başlıklar çerçevesinde ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz
ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun
davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak
gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir
değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını
ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim.
Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun
saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu
bildiririm.
Kaynakça
- Aḥmed b. Ḥanbel, Ebû ʿAbdullâh Aḥmed b. Muḥammed b. Ḥanbel eş-Şeybânî. Müsnedü’l-İmâm Aḥmed b. Ḥanbel. tḥḳ. Şuʿayb el-ʾArnaʾûṭ, ʿÂdil Murşid v.dğr. 50 Cilt. Beyrût: Mü’essesetü’r-risâle, 2001.
- Aydınlı, Abdullah. “Merfû”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 29/180-181. Ankara: TDV Yayınları, 2004.
- Aydınlı, Abdullah. “Mevkuf”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 29/437-438. Ankara: TDV Yayınları, 2004.
- Baġdâdî, ʿİsmail Paşa el-. Hediyyetu’l-‘ârifîn: Esmâu’l-müellifîn ve âs̱âru’l-muṣannıfîn. 2 Cilt. İstanbul: Müessesetü’t-târîḫi’l-‘Arabî, 1951.
- Beyhaḳî, Ebû Bekr Aḥmed b. Ḥüseyn b. ʿAli el-. Kitâbu’z-zühdi’l-kebîr, tḥḳ. ʿÂmir Aḥmed Ḥaydar. Beyrût: Müessesetü’l-kütübi’s̠-s̠eḳâfiyye, 1996.
- Beyhaḳî, Ebû Bekr Aḥmed b. Ḥüseyn b. ʿAli el-. es-Sünenü’l-Kübrâ. tḥḳ. Muḥammed ʿAbdülḳâdir ʿAṭâ. Beyrût: Dâru’l-kütübi’l-ʿilmiyye, 2003.
- Beyhaḳî, Ebû Bekr Aḥmed b. Ḥüseyn b. ʿAli el-. Şuʿabu’l-Îmân. tḥḳ. Muḥammed Zağlûl. 7 Cilt. Beyrût: Dâru’l-kütübi’l-ʿilmiyye, 2000.
- Bolelli, Nusrettin. “Nahivde Hadisle İstişhâd Meselesi”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5-6 (1987), 165-175. https://doi.org/10.15370/muifd.23777.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Edebi Çalışmalar (Diğer), Dini Araştırmalar (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
1 Kasım 2024
Kabul Tarihi
10 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Sayı: 20
APA
Savaş, Ş., & Ege, R. (2024). Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd. Balıkesir İlahiyat Dergisi, 20, 91-113. https://izlik.org/JA37WA79PB
AMA
1.Savaş Ş, Ege R. Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd. BAİD. 2024;(20):91-113. https://izlik.org/JA37WA79PB
Chicago
Savaş, Şeyma, ve Ramazan Ege. 2024. “Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd”. Balıkesir İlahiyat Dergisi, sy 20: 91-113. https://izlik.org/JA37WA79PB.
EndNote
Savaş Ş, Ege R (01 Aralık 2024) Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd. Balıkesir İlahiyat Dergisi 20 91–113.
IEEE
[1]Ş. Savaş ve R. Ege, “Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd”, BAİD, sy 20, ss. 91–113, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37WA79PB
ISNAD
Savaş, Şeyma - Ege, Ramazan. “Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd”. Balıkesir İlahiyat Dergisi. 20 (01 Aralık 2024): 91-113. https://izlik.org/JA37WA79PB.
JAMA
1.Savaş Ş, Ege R. Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd. BAİD. 2024;:91–113.
MLA
Savaş, Şeyma, ve Ramazan Ege. “Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd”. Balıkesir İlahiyat Dergisi, sy 20, Aralık 2024, ss. 91-113, https://izlik.org/JA37WA79PB.
Vancouver
1.Şeyma Savaş, Ramazan Ege. Kürâunneml’in el-Münecced Fi’l-Luġa’sında Hadisle İstişhâd. BAİD [Internet]. 01 Aralık 2024;(20):91-113. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37WA79PB