Araştırma Makalesi

Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi

Cilt: 7 Sayı: 2 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi

Öz

Uluslararası ticarete çoğunlukla tercih edilen denizyolu taşımacılığının en önemli aktörleri gemilerdir. Denizyolu taşımacılığı faaliyetlerin aksamaması ve sürdürülebilir deniz taşımacılığı için tehlikeli çalışma ortamının olduğu gemilerde, iş güvenliği ilkelerine uyulması ve iş kazalarının analiz edilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, ticaret gemilerinde meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin analiz edilmesi ve gemi türlerine göre iş kazalarının incelenmesidir. Bu amaca yönelik olarak da gemilerde çalışan kaptan, baş mühendis ve gemi işletmelerinin emniyet ve kalite departmanlarının yöneticilerinden anket tekniği ile elde edilen veriler, çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP, TOPSIS ve MOORA yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda iş kazası sebepleri arasında en yüksek üç kaza nedeninin; “ISM kodu gerekliliklerine uymama ”, “yönetim yetersizliği” ve “ makine-ekipman arızası” kaynaklı kazalar olduğu ve en düşük üç kaza türünün ise “yük operasyon kaynaklı”, “ çalışma ortamının fiziki koşulları” ve ‘‘meteorolojik koşullar ’’ olduğu sonucuna varılmıştır. Gerçekleştirilen TOPSIS ve MOORA analizlerinde en riskli gemi türü “Ro-Ro Gemisi” olarak bulunurken AHP yöntemi ile gerçekleştirilen analizde en riskli gemi türünün ‘‘sıvı dökme yük gemisi” olarak bulunmuştur. Literatürde daha önce gemilerdeki iş kazalarının nedenlerini ve üç farklı çok kriterli karar verme tekniğini bir arada kullanan bir yönteme rastlanılmaması sebebiyle çalışmanın alan yazınına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akalp, G., & Yamankaradeniz, N. (2013). İşletmelerde Güvenlik Kültürünün Oluşumunda Yönetimin Rolü ve Önemi. Sosyal Güvenlik Dergisi, 96-109.
  2. Akarsu, D. (2016). Yüksekten Düşme Kazaları Üzerine Bir Risk Değerlendirilmesi . Ankara : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü .
  3. Aksüt, G., Eren , T., & Tüfekçi , M. (2021). Tekstil Sektöründe Çalışan Kadın Çalışanların Maruz Kaldığı Ergonomik Risklerin Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri İle Belirlenmesi . Journal of Industrial Engineering, 12-33.
  4. Akyüz, K. C., Yıldırım , İ., Akyüz, İ., & Esen , N. (2019). Orman ürünleri sanayi sektöründe iş kazası ve ölümlü iş kazalarının Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri düzeyinde incelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 193-207.
  5. Alnıpak, S., & Yorulmaz, M. (2019). Tersane Yöneticilerinin Bakış Açısından Bütünleştirilmiş AHP-TOPSİS ve AHP-MOORA Yöntemleri İle Tersane Kuruluş Yeri Seçimi: Akdeniz Bölgesi Örneği . Beykoz Akademi Dergisi , 106-125.
  6. Arıtan, A. E., & Ataman, M. (2017). Kaza Oranları Hesaplamalarıyla İş Kazası Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 239-246.
  7. Bak, O. A. (1998). Denizcilik Sektöründe Risk Analizi ve Uluslararası Güvenli Yönetim Kodu. İstanbul : İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  8. Barlas, B. (2017). Gemi İnşaatı Sanayinde İş Kazalarının Analizi . İstanbul Teknik Üniversitesi 1. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı (pp. 59-72). İstanbul: Nisan Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Deniz Taşımacılığı ve Nakliye Hizmetleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

4 Mart 2023

Kabul Tarihi

12 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yorulmaz, M., & Tantan, E. (2023). Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 7(2), 132-158. https://doi.org/10.46452/baksoder.1260270
AMA
1.Yorulmaz M, Tantan E. Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi. USOBED. 2023;7(2):132-158. doi:10.46452/baksoder.1260270
Chicago
Yorulmaz, Murat, ve Eda Tantan. 2023. “Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi”. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 7 (2): 132-58. https://doi.org/10.46452/baksoder.1260270.
EndNote
Yorulmaz M, Tantan E (01 Aralık 2023) Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 7 2 132–158.
IEEE
[1]M. Yorulmaz ve E. Tantan, “Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi”, USOBED, c. 7, sy 2, ss. 132–158, Ara. 2023, doi: 10.46452/baksoder.1260270.
ISNAD
Yorulmaz, Murat - Tantan, Eda. “Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi”. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 7/2 (01 Aralık 2023): 132-158. https://doi.org/10.46452/baksoder.1260270.
JAMA
1.Yorulmaz M, Tantan E. Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi. USOBED. 2023;7:132–158.
MLA
Yorulmaz, Murat, ve Eda Tantan. “Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi”. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 7, sy 2, Aralık 2023, ss. 132-58, doi:10.46452/baksoder.1260270.
Vancouver
1.Murat Yorulmaz, Eda Tantan. Gemilerde Meydana Gelen İş Kazalarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Analiz Edilmesi. USOBED. 01 Aralık 2023;7(2):132-58. doi:10.46452/baksoder.1260270

Cited By

Dergiye gönderilen tüm makaleler, değerlendirme sürecinden önce intihal programıyla kontrol edilmektedir.    

USOBED Dergisi, Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) altında çalışmaktadır. https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr