BAŞHEMŞiRELERiN YENiLiKÇiLiK VE RiSK ALMA DAVRANIŞLARININ BELiRLENMESi
Abstract
AMAÇ: Araştırma, başhemşirelerin yenilikçi ve risk alma davranışları ile bunlarla ilişkili kişisel ve mesleki niteliklerine ilişkin faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEMLER:Tanımlayıcı tipteki araştırmanın evrenini 21 Şubat ve 21 Mayıs 2011 tarihleri arasında, İstanbul İlinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı 55 hastanede görev yapan tüm başhemşireler oluşturmuştur. Örnekleme yöntemine başvurulmamış ve araştırmaya katılmayı kabul eden 48 başhemşire (evrenin %87.2’si) çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak tanıtım formu ve Basım, Korkmazyürek ve Tokat (2008) tarafından geliştirilen Yenilikçilik ve Risk Alma Davranışları Ölçeği olmak üzere iki form kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, ortalama, yüzdelik, standart sapma, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edilmiştir.
BULGULAR: Araştırmada başhemşirelerin yenilikçi davranışları puan ortalaması 4.94 ± 0.52 ve risk alma davranışları puan ortalaması 4.87 ± 0.53 olarak bulunmuş olup ölçeğin genel puan ortalaması 4.91 ± 0.50 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada başhemşirelerin yenilikçi davranışları puan ortalaması ile risk alma davranışları puan ortalaması arasında pozitif yönde kuvvetli bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada, başhemşirelerin yenilikçi ve risk alma davranışlarının medeni durumuna, eğitim düzeyine, hemşirelik mesleğinde çalışma süresine, yönetici olarak çalışma süresine ve klinik deneyim süresine göre değişmediği saptanmıştır. Yaşın ise risk alma davranışlarını etkilediği belirlenmiştir.
SONUÇ: Elde edilen bulgulara göre başhemşirelerin yenilikçi ve risk alma davranışlarının iyi düzeyde olduğu ve 46 yaş ve üzerinde olan başhemşirelerin diğer yaş gruplarına göre risk alma davranışlarının yüksek olduğu bulunmuştur.
Keywords
References
- 1. Velioğlu S, Vatan F. Yönetici hemşirelerin liderlik davranış boyutlarının incelenmesi. 5. Ulusal Sağlık kuruluşları ve Hastane Yönetimi Sempozyumu, Eşkişehir, (2002).
- 2. Serinkan C, İpekçi İ. Yönetici hemşirelerde liderlik ve liderlik özelliklerine ilişkin bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2005;10(1):281-94.
- 3. İrmiş A, Özdemir L. Girişimcilik ve yenilik ilişkisi. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2011;9(1):135-61.
- 4. Dil S, Uzun G, Aykanat B. Hemşirelik eğitiminde inovasyon, International Journal Of Human Sciences. 2012;9(2):1217-28.
- 5. Dayyhoff N, Moore P. Entrepreneurial clinical nurse specialists. Innovators of patient care. Clinical Nurse Specialist. 2002;16(5):274–6.
- 6. Aslan H, Konuk Şener D. Hemşirelikte yeni ve önemli bir kavram: Girişimcilik. İ.Ü.F.N. Hem. Derg. 2012;20(2):140-5.
- 7. International Council of Nurses (ICN). Delivering quality, serving communities: Nurses leading care innovations. 3, place Jean-Marteau, 1201 Geneva, Switzerland: ICN; (2009).
- 8. Herdman EA: Hemşirelik ve yenilikçilik. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi. 2009;6(2):2-4.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 31, 2014
Submission Date
April 17, 2014
Acceptance Date
July 15, 2014
Published in Issue
Year 2014 Volume: 3 Number: 3
