Objective: Dental caries is an important public health problem that affects the majority of the world's population. In this study, it was aimed to evaluate the relationship between oral care practices, food consumption and DMFT index in young adults. Material and Methods: The general characteristics of individuals, oral care practices, anthropometric measurements and food consumption frequencies were questioned with the questionnaire form. The DMFT index was calculated by questioning the number of decayed, missing and filled teeth of the individuals. Results: The mean DMFT index of females was 2.5±1.6, and the mean of DMFT index of males was 2.0±1.6, and a significant difference was determined between the genders in terms of mean DMFT index (p<0.05). According to linear regression analysis, age, gender, frequency of tooth brushing, having a dental examination and smoking status were effective on DMFT index (R2=0.098; p<0.001). A positive statistically significant correlation was found between the frequency of consumption of cariogenic foods such as honey, jam, molasses, pastry desserts, sugar added tea/coffee, fruit juices, acidic beverages, alcoholic beverages and packaged foods and the DMFT index (p<0.05). Conclusion: Nutritional habits are as important as oral care practices in the prevention of dental caries.
Keywords: Anticariogenic Foods, Cariogenic Foods, DMFT Index, Karyostatic Foods, Oral Care
Oral Care Cariogenic Foods Anticariogenic Foods Karyostatic Foods DMFT Index
Yok
Yok
The authors would like to extend their sincere thanks to anyone who contributed to this study.
Amaç: Diş çürükleri dünya nüfusunun büyük bir bölümünü etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada genç yetişkinlerde ağız bakımı uygulamaları, gıda tüketimi ve DMFT (D: çürük, M: eksik, F: dolgulu, T: diş) indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Anket formu ile bireylerin genel özellikleri, ağız bakım uygulamaları, antropometrik ölçümleri ve besin tüketim sıklıkları sorgulanmıştır. Bireylerin çürük, eksik ve dolgulu diş sayıları sorgulanarak DMFT indeksi hesaplanmıştır. Bulgular: Kadınların ortalama DMFT indeksi 2.5±1.6, erkeklerin 2.0±1.6 olup, ortalama DMFT indeksi açısından cinsiyetler arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Lineer regresyon analizine göre yaş, cinsiyet, diş fırçalama sıklığı, diş muayenesi olma ve sigara içme durumu DMFT indeksi üzerinde etkilidir (R2=0.098; p<0.001). Karyojenik besinlerden bal, reçel, pekmez, hamur işi tatlılar, şeker eklenmiş çay/kahve, meyve suları, asitli içecekler, alkollü içecekler ve paketli gıdalar tüketim sıklığı ile DMFT indeksi arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Diş çürüğünün önlenmesinde ağız bakım uygulamaları kadar beslenme alışkanlıkları da önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Antikaryojenik Besinler, Karyojenik Besinler, DMFT İndeksi, Karyostatik Besinler, Ağız Bakımı
Antikaryojenik Besinler Karyojenik Besinler DMFT İndeksi Karyostatik Besinler Ağız Bakımı
Yok
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 16 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 3 |