Amaç: Bu araştırma, hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesi ve beslenme durumunu değerlendirmek amacıyla yapıldı.
Yöntem: Kesitsel olarak gerçekleştirilen bu tanımlayıcı araştırmaya, 115 hemodiyaliz hastası dahil edildi. Veriler hasta bilgi formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Subjektif Global Değerlendirme Formu ile toplandı. Verilerin analizinde Ki-kare testi, student t testi, Mann-Whitney U testi, Tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis testi kullanıldı. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Hastaların %55,7’sinin beslenme durumunun iyi olduğu ve iyi beslenenlerin %65,6’sını erkeklerin oluşturduğu belirlendi.Erkeklerin fiziksel fonksiyon alt boyut puan ortalamalarının kadınlara göre daha yüksek olduğu saptandı. Hastaların diyaliz süresi, haftalık diyaliz uygulama sayısı ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt grup puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Beslenme durumu iyi olan hastaların fiziksel fonksiyon alt boyut puan ortalamaları, beslenme durumu kötü olan hastalara göre yüksek bulundu. (p<0,05).
Sonuç: Erkek hemodiyaliz hastalarının beslenme durumları, kadınlara göre daha iyidir. Beslenme durumu ile fiziksel fonksiyon durum arasında anlamlı ilişki bulunmaktadır. Hemodiyaliz hastalarında beslenme nin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini inceleyen daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Objective: This study was designed in order to evaluate quality of life and nutritional status of hemodialysis patients.
Method: 115 hemodialysis patients were included in this cross-sectional descriptive study. Data were collected with the patient information form, SF-36 Quality of Life Scale and Subjective Global Assessment Form. Chi-square test, student t test, Mann-Whitney U test, One-way analysis of variance and Kruskal Wallis test were used to analyze the data. A value of p<0.05 was considered statistically significant.
Results: It was determined that 55.7% of the patients had good nutritional status and 65.6% of those who were well nourished were men. It was found that the average physical function subscale scores of men were higher than women. No statistically significant difference was found between the patients' dialysis duration, number of weekly dialysis applications and subgroup score averages of the quality of life scale. The mean physical function subscale scores of patients with good nutritional status were found to be higher than those of patients with poor nutritional status. (p<0.05).
Conclusion: The nutritional status of male hemodialysis patients is better than females. There is a significant relationship between nutritional status and physical function status. More comprehensive studies examining the effect of nutrition on quality of life in hemodialysis patients are needed.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 12 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Balkan Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.