Yazım Kuralları

Makaleler Microsoft Word programında, 11 punto, Times News Roman yazı karakterinde, 1.5 satır aralığı ile, iki yana yaslanarak, sayfanın üst, alt, sağ ve sol yanlarından 2.5 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. İlk sayfa hariç diğer sayfalar numaralandırılmalıdır. Makalelerin başlığı 12 punto, büyük harflerle ve bold karakterde yazılmalıdır. Makale içerisinde yazar, kurum, destekleyici kurum/firma gibi bilgiler XXX şeklinde yazılmalıdır.
Yazarlar tarafından gönderilecek makaleler aşağıdaki bölümleri içerecek şekilde düzenlenmelidir. Yazının gönderildiği metin dosyasının içinde sırasıyla, Türkçe başlık, özet ve anahtar kelimeler, İngilizce başlık, özet ve anahtar kelimeler; makalenin metinleri, kaynaklar, her sayfaya bir tablo olmak üzere tablolar ve son sayfada şekillerin (varsa) alt yazıları şeklinde olmalıdır.
Başlık sayfası: Başlık sayfası yazının Türkçe ve İngilizce başlığını, yazar(lar)ın makaledeki sırasına göre isim, soyisim, çalıştıkları kurum, ORCID ID’lerini içermelidir. Yazışma yapılacak sorumlu yazarın telefon, adres ve elektronik posta bilgileri ayrıca yer almalıdır. Yazar katkı durumları (fikir, tasarım, veri toplama, veri analizi ve yorumlara, makale yazımı, eleştirel inceleme gibi) belirtilmelidir. Varsa destekleyici firma, çıkar çatışması, çalışma özetinin bildiri olarak sunulduğu kongre bilgisi eklenmelidir.
Özetler: İlk sayfada Türkçe ve İngilizce özetler yazı başlığı ile birlikte verilmeli, 250 sözcüğü geçmemeli ve kısaltma kullanılmamalıdır. Araştırma makalelerinde Türkçe özetler; Özet başlığı altında Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç başlıkları ile sunulmalı, İngilizce özetler; Abstract başlığı altında Aim, Method, Results, Conclusion başlıkları ile sunulmalıdır. Derlemelerde özet kısmı konu ile ilgili bilgileri ve amacı içermeli, kısa ve tek paragraf olmalıdır. Olgu sunumlarının özetleri olgu hakkında bilgileri içermeli, kısa ve tek paragraf olmalıdır.

Kısa Başlık (Running Title): Makalenin başlık sayfasında ana başlığın altında verilmeli, içeriği makale başlığını içermeli ve 8 kelimeyi geçmemelidir.
Anahtar kelimeler: Özetlerin altında en az üç, en fazla beş adet anahtar kelime Türkçe (Anahtar Kelimeler) ve İngilizce (Keywords) olarak “Medical Subject Headings (MESH)”e uygun verilmelidir. İngilizce anahtar kelimeler için www.nlm.nih.gov/ mesh/MBrowser.html ve Türkçe anahtar kelimeler için www.bilimterimleri.com adreslerinden yararlanılabilir. Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler arasına virgül konmalı, tüm harfleri küçük yazılmalıdır. Türkçe anahtar kelimelerin sıralaması alfabetik yapılmalı ve İngilizce kelimeler de Türkçe anahtar kelimelerin sıralamasına göre yapılmalıdır. 
Makale Metinleri: Araştırma makalelerinde Giriş, Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Öneriler, Teşekkür, Çıkar Çatışması, Yazar Katkısı (fikir, tasarım, veri toplama ve/veya işleme, analiz ve/veya yorum, makale yazımı, eleştirel inceleme, kaynak/fon sağlama), Kaynaklar şeklinde oluşturulmalıdır. Yazarlar parantez içinde belirtilen en az 3 alanda katkı sağlamalıdır. Araştırmanın sınırlılıkları, sonuç ve öneriler başlığının öncesinde verilmelidir. Derlemelerde Giriş ve Sonuç bölümleri yer almalıdır.  Olgu sunumları da, başlık ve özetlerden sonra Giriş, Olgu(lar), Tartışma ve Sonuç şeklinde düzenlenmelidir. Metin dosyasının içinde, yazar isimleri ve kurumlara ait bilgi, makalede kullanılan şekil ve resimler olmamalıdır.
Makalelerin yazım dilleri açık ve anlaşılır olmalıdır. Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu'nun Türkçe sözlüğü veya http://www.tdk.org.tr adresi ayrıca Türk Tıbbi Derneklerinin kendi branşlarına ait terimler sözlüğü esas alınmalıdır.
Makalelerde geçen kısaltmalar yazı içinde ilk kullanımlarında açık olarak yazılmalı ve hemen yanında parantez içinde kısaltılmış şekli verilmelidir.
Tablolar/Şekiller/Grafikler: Makaledeki tablolar dikey çizgi içermemeli, Word programındaki tablo menüsünden yararlanılarak hazırlanmalı, tablo sayısı 5’i geçmemelidir. Küsuratlar arasında nokta kullanılmalıdır (10.45 gibi). Şekil, resim, tablo ve grafikler yazının içine yerleştirilmiş halde gönderilmemeli, Tablolar her sayfaya bir tablo olmak üzere yazının gönderildiği dosya içinde olmalıdır. Yazıya ait şekil, grafik ve fotoğrafların her biri ayrı bir imaj dosyası olarak yüksek çözünürlüklü jpeg formatında gönderilmelidir. Şekillere ait açıklamalar yazının gönderildiği dosyanın en sonuna yazılmalıdır. Tablo, şekil ve grafiklerin yazıda nerede geçtiği cümlenin sonunda belirtilmelidir. Daha önce basılmış şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir.
Kaynaklar: Dergimizin kaynak yazım stili "Vancouver stilidir". Endnote programı kullanıldığında Vancouver stilinden farklı olarak dergi adlarını uzun yazmaktadır. Vancouver stilinde dergi adları kısaltılarak verilir. Bunun için yazım kuralları kapsamında Vancouver yazım stiline ait örnek bağlantı verilmiştir. Endnote program çıktısı alındığında lütfen kaynağınız dergi ise derginin kısa adını veriniz. 

Ayrıntılı bilgi için Vancouver kaynak yazım stili ile ilgili linki kullanabilirsiniz. 

Link: https://www.bcit.ca/files/library/pdf/bcit-vancouverstyle.pdf

Yayınlanmamış ve sayfa numaralarıyla verilemeyecek kaynak (yayınlanmamış kongre, sempozyum, toplantı, vb. belgeleri) kullanılmamalıdır.

Telif Hakkı Devir Formuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz (Gönderimi zorunludur).

 https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/25767 

Makale yükleme sürecinde İntihalin değerlendirildiği intihal programından (Turnitin / iThenticate) alınan "intihal raporu/benzerlik raporu" mutlaka eklenmelidir. Benzerlik oranı %20'yi geçmemelidir.


Son Güncelleme Zamanı: 23.10.2024 10:17:33

 CC BY-NC 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1

Balkan Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.