EN
TR
Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri
Öz
Osmanlı Devleti’nin son dönemleri siyasî olarak çok hareketli bir dönem olmuştur. Çeşitli toplumu ve kültürü barındıran Osmanlı Devleti’nin himayesinde yaşamakta olan Karamanlılar da bu siyasî hadiselerden oldukça etklenmiştir. Grek alfabesiyle yazan fakat Türkçe konuşan Karamanlılar’ın dinleri Ortodoks olmuştur. Bilindiği üzere Ortodokslar için Patrik önemli bir liderdir. Patrik; yapmış olduğu sosyal faaliyetler, hayır işleri, insanlara yardımları nedeniyle özellikle Ortodoks toplumunda önemli bir yer edinmiş ve sevilmiştir. Patrik; aynı zamanda siyasi olarak da aktif bir hayat sürmüş olup çeşitli faaliyetlerle adından söz ettirmiş bir şahıs olmuştur. Anadolu’nun çeşitli toplumlarının bir parçası olan Karamanlılar, 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başlarında görev yapan patrik III. İoakim’in vefatı üzerine büyük bir liderlerini kaybetmiş ve büyük üzüntü duymuşlardır. Yaşanan kayıp neticesinde Archangelos kilisesi ruhanilerinden olan Talaslı Papa Neofitos, III. İoakim’e olan saygı ve sevgilerini dile getirmek için destan yazmıştır. Bu çalışmada Karamanlılar, III. İoakim hakkında genel bilgiler ve Talaslı Papa Neofitos’un ele aldığı destanın transliterasyonu verilmiştir. Dönemin tarih ve edebiyat alanında önemli bir yeri olan bu eser, ilgili araştırmacıların dikkatini çekmesi amacıyla literatüre kazandırılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anzerlioğlu, Y. (2003). Karamanlı Ortodoks Türkler. Ankara: Phonix Yayınevi.
- Balta, E. (2014a). Karamanlıca Kitapların Konu ve Döneme Göre Tasnifi. E. Yalçın, (Ed.). Gerçi Rum İsek de Rumca Bilmez Türkçe Söyleriz Karamanlılar ve Karamanlıca Edebiyat Üzerine Araştırmalar içinde (s. 163-192). İstanbul: İş Bankası Yayınları.
- Baykara, T. (1986). Batı Anadolu’daki Rum Nüfusunun XIX. Yüzyıldaki Durumu Yeni Yunan Göçleri ve Yerli Hıristiyanların Yunanlılaştırılması. Üçüncü Askerî Tarih Semineri: Türk-Yunan İlişkileri. Ankara: Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları.
- Benlisoy, F., Benlisoy, S. (2010). ‘Karamanlılar’, ‘Anadolu ahalisi’ ve “aşağı tabakalar”: Türkdilli Anadolu Ortodokslarında kimlik algısı. Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar. 11, 7-22.
- Benlisoy, S. (2015). Ahalinin Arzusu: Patrik III. Yuvakim ve Anadolulu Ortodokslar. Toplumsal Tarih, 254, 22-29.
- Cahen, C. (2000). Osmanlılardan Önce Anadolu. (Erol Üyepazarcı, Çev.). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. (Orijinal eserin basım tarihi: 1988).
- Clogg, R. (1996). Anadolu Hıristiyan Karındaşlarımız: The Turkish-Speaking Greeks of Asia Minor. Anatolica Studies in the Greek East in the 18th and 19th Centuries. Britain: Variorum.
- Eckmann, J. (1950). Anadolu Karamanlı Ağızlarına Ait Araştırmalar I: Phonetica, A. Ü. DTCF Dergisi, 8, 165-200.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Dil Çalışmaları (Diğer), Yeniçağ Balkan Tarihi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Ocak 2024
Gönderilme Tarihi
16 Kasım 2023
Kabul Tarihi
19 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Başak, R., & Abibulla, S. (2024). Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri. Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları, 6(1), 31-50. https://doi.org/10.47139/balted.1391765
AMA
1.Başak R, Abibulla S. Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri. BALTED. 2024;6(1):31-50. doi:10.47139/balted.1391765
Chicago
Başak, Recep, ve Seitkazy Abibulla. 2024. “Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri”. Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları 6 (1): 31-50. https://doi.org/10.47139/balted.1391765.
EndNote
Başak R, Abibulla S (01 Ocak 2024) Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri. Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları 6 1 31–50.
IEEE
[1]R. Başak ve S. Abibulla, “Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri”, BALTED, c. 6, sy 1, ss. 31–50, Oca. 2024, doi: 10.47139/balted.1391765.
ISNAD
Başak, Recep - Abibulla, Seitkazy. “Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri”. Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları 6/1 (01 Ocak 2024): 31-50. https://doi.org/10.47139/balted.1391765.
JAMA
1.Başak R, Abibulla S. Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri. BALTED. 2024;6:31–50.
MLA
Başak, Recep, ve Seitkazy Abibulla. “Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri”. Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları, c. 6, sy 1, Ocak 2024, ss. 31-50, doi:10.47139/balted.1391765.
Vancouver
1.Recep Başak, Seitkazy Abibulla. Karamanlıca Bir Destan: Ortodoksianın Pederi Merhum Patrik III. İoakim’e Methiye Beyitleri. BALTED. 01 Ocak 2024;6(1):31-50. doi:10.47139/balted.1391765
Cited By
Karamanlıcadaki Arapça Alıntı Kelimelerin Fonolojik ve Morfolojik Değişimleri
Türkiye İlahiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.32711/tiad.1770829
