In this study some chemical and morphological properties of avocado (Persea americana Mill.) wood have been studied. The main chemical constituents of avocado wood holocellulose, α-cellulose and lignin were determined as 73.29%, 55.05 and 14.85%, respectively. High α-cellulose and low lignin ratios are important in pulp production, especially when chemical method is used. Hot water, cold water, alcohol and 1% NaOH solubility values were found to be 2.64%, 1.51, 4.5, 19.75, respectively. According to the resualts, avocado wood is found close to other fruit trees and some hardwood species in terms of chemical components of wood. In the production of paper from a lignocellulosic raw material, fiber morphology is important and determines the basic strength properties of the paper. The fibers of avocado wood are of medium length, and it is seen that the fibers of some fruit trees and woods used in pulp production are similar to the fibers presented in previous studies. Thus, avocado wood can be used in pulp production.
Avocado (Persea americana Mill.) wood Morphological properties Chemical properties Paper pulp
Bu çalışmada avokado (Persea americana Mill.) odunun bazı kimyasal ve morfolojik özellikleri belirlenmiştir. Avokado odunun temel kimyasal bileşenleri holoselüloz, α-selüloz ve lignin sırasıyla %73.29, 55.05 ve 14.85 olarak tespit edilmiştir. Sıcak su, soğuksu, alkol ve %1 NaOH çözünürlük değerleri ise sırasıyla %2.64, 1.51, 4.5, 19.75 bulunmuştur. Kağıt hamuru üretiminde, özellikle kimyasal yöntem kullanıldığında, yüksek α-selüloz ve düşük lignin oranı önemlidir. Sonuçlara göre avokado odunun kimyasal bileşenleri bakımından mevcut meyve ağaçları ve bazı yapraklı ağaç odunları ile benzer özelliklerdedir. Lignoselülozik bir hammaddeden kağıt üretiminde lif morfolojisi önemli olup, kağıdın temel sağlamlık özelliklerini belirlemektedir. Avokado odunun lifleri orta uzunlukta olup, literatürde bulunan bazı meyve ağaçları ve kağıt hamuru üretiminde kullanılan yapraklı ağaç odunlarının lifleri ile benzer özellikte olduğu görülmektedir. Buna göre avokado odunu kağıt hamuru üretiminde kullanılabilecek özelliktedir.
Avokado (Persea americana Mill.) odunu Anatomik özellikler Kimyasal özellikler Kağıt hamuru
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Biomaterial Engineering, Bio-based Materials, Wood Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com