Bu çalışma, Bartın İl Gıda Tarım
ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği
ile 2008-2012 yılları arasında Mera Islah ve Amenajmanı projesi kapsamında
ıslah edilen Bartın ili Serdar Köyü mera alanında 2016 yılında yürütülmüştür.
Araştırmanın amacı, ıslah çalışması yapılan mera alanının vejetasyon örtüsünü, botanik
kompozisyonunu ve bazı fiziksel ve kimyasal toprak özelliklerini incelemektir. Toprak
örnekleri üzerinde, aktüel pH, kireç, elektriksel iletkenlik (tuzluluk),
tekstür, tane çapı, organik madde miktarı, azot içeriği, alınabilir potasyum ve
alınabilir fosfor içeriği belirlenmiştir. Vejetasyon analizi sonuçlarına göre
araştırma alanının ortalama vejetasyon örtüsü %87.2 olarak bulunmuştur. Botanik
kompozisyonun ortalama değerlerine bakıldığında %27.6’sını baklagiller, %34.1’ini
buğdaygiller, %25.5’ini diğer familyalara ait bitki taksonlarının oluşturduğu
belirlenmiştir. Toprak analiz sonuçlarının ortalamalarına göre çalışma alanına
ait topraklar, hafif asidik, az kireçli, elektriksel iletkenliği düşük, kil
toprağı sınıfında, organik madde içeriği yüksek, azot içeriği zengin,
alınabilir potasyum miktarı çok yüksek ve orta derecede alınabilir fosfor
içeriğine sahiptir.
Mera ıslahı Serdar Köyü Botanik Kompozisyon Toprak özellikleri
This study was carried out in
Serdar Village of Bartın province where range improvement and management
project was conducted between 2008-2012 years by the Food, Agriculture and
Livestock Directorate of Bartın
Province and Black Sea Agricultural Research Institue. The objective of this
research was to investigate some physical and chemical characteristics of soil
and to analyze the botanic composition and the canopy cover in previously
improved range area of Serdar Village. Some soil properties was determined such
as pH, lime content, electrical conductivity, texture, particle size, organic
matter, nitrogen content, available potassium and available phosphorus content.
According to the vegetation analysis, average canopy cover of the study area 87.2%
was determined. Based on the average values, the botanic composition consisted
of legumes with 27.6%, grasses with 34.1% and plant taxons of other families
with 25.5%. According to average results of the soil analysis, research area soils
were slightly acidic, had low lime content, had low electrical conductivity,
clayey, owned high organic matter, had high nitrogen content, carried very high
available potassium content with medium available phosphorus content.
Range improvement Serdar Village Botanic composition Soil characteristics
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 18 Sayı: 2 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com