Triticale (Triticosecale, Wittm. ex A. Camus) saplarından oksit ilaveli NaOH-O2 yöntemiyle optimum kağıt
hamuru verim ve Kappa numarasını belirlemek için 27 adet pişirme denemesi yapılmıştır. Yapılan pişirme
denemeleri sonucunda ekonomiklik de göz önüne alındığında pişirme sıcaklığı1200C, pişirme süresi 20 dakika,
Al2O3 oranı %1, NaOH oranı %16, çözelti/sap oranı 5/1, O2 basıncı 8 kg/cm2 olduğu tespit edilmiştir.
Daha sonra bu pişirme koşullarında %0,05-%0,1 oranında antrakinon (AQ) ilave edilerek toplam hamur verimi
ve kapa numarası üzerine etkisi belirlenmiştir. , %0.05 AQ kullanımında toplam verimde %5.89, %0,1 AQ
kullanımında ise %8.27 verim artışı tespit edilmiştir. AQ ilavesinin Kappa numarasını azaltmada belirgin bir
etkisi görülmemiştir.
Triticale (Triticosecale Wittm. ex A. Camus) Soda-Oksijen Soda-Antrakinon Metal Oksitler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 14 Sayı: 1.Special Issue |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com