Bu çalışmada
karaçam (Pinus nigra Arn.) odunundan
Kraft yöntemiyle kâğıt hamuru ve deneme kâğıtları üretilmiştir. Yonga
genişliğinin hamur verimine etkisini incelemek için pişirme sıcaklığı, süresi
ve kimyasal madde miktarı sabit tutulup,
yonga boyu ve kalınlığı belli bir ortalamada sabit alınarak, farklı
boyuttaki eleklerde elenen yongalardan elde edilen 3 farklı yonga genişliğinde 3
adet pişirme yapılmıştır. Yonga genişliği küçüldükçe hamur verimi ve elek
artığı azalmıştır. En yüksek elenmiş verim (%53.60) 17.5mm ’lik elekten geçip
8.5mm’lik elekte kalan yongalardan elde edilen hamurda elde edilmiştir. Yonga
genişliği arttıkça elek artığı artmıştır. En geniş yongalarda elek artığı en
yüksek hesaplanmıştır.
Pinus nigra odunu yonga genişliği Kraft yöntemi hamur verimi
In this
study, paper pulp and test papers were produced with the European blackpine (Pinus nigra Arn.) Kraft method. In order to investigate the effect of chip width on the
yield of pulp, the cooking temperature, duration and chemical amount were kept
constant and chip size and thickness were fixed in a certain average, and 3
different chip widths were made in 3 chip widths obtained from sieve chips in
different size sieves. The chip width is reduced and the yield of pulp and
reject are decreased. The highest sieved yield (53.60%) was obtained from the
17.5 mm sieve and from the remaining chips from the 8.5 mm sieve. As the chip
width increased, the reject increased. The reject increase is the highest
calculated on the widest chips.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Biomaterial Engineering, Bio-based Materials, Wood Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 1 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com