In
this article, it is studied on fundamental principles of blockchain technology
which is one of the rapidly developing technology and how to benefit from this
technologies in a supply chain. As part of marketplace law on the agenda of
Turkey, the aim of this study is to simplify audit and recording systems by
integrating blockchain technology into the supply chain management process of
fruits and vegetables without having to need any intermediary. In addition to
that, it provides product tracking and transparency of content knowledge during
the whole process from producer to consumer. Also, the verification process
provided by blockchain technology enhances the reliability of agricultural food
products. Proposed this study is developable exemplary due to being adaptive to
different supply chains.
Blockchain supply chain management marketplace law food safety
Bu makalede, son yıllarda hızla gelişmekte olan teknolojilerden
biri olan blokzincir teknolojisinin temel prensipleri ve bir tedarik zincirinde
bu teknolojiden nasıl yararlanılacağı üzerine çalışılmıştır. Çalışmanın amacı,
Türkiye’nin gündeminde olan hal yasası uygulaması kapsamında sebze ve meyvelerin
bir aracıya ihtiyaç duymadan tedarik zinciri yönetim sürecine blokzinciri
teknolojisi entegre edilerek denetim ve kayıt sistemini kolaylaştırmaktır.
Bununla birlikte üreticiden kullanıcıya kadar olan süreç boyunca ürün takip
izlenebilirliğinin ve içerik bilgisinin şeffaflığı sağlanır. Ayrıca blokzinciri
teknolojisinin sağladığı doğrulama süreci, tarımsal gıdaların güvenilirliğini
de artırır. Önerilen bu çalışma, farklı tedarik zincirlerine uyarlanabilir
olmasıyla geliştirilebilir bir örnek niteliğindedir.
Blokzincir tedarik zinciri yönetimi hal yasası gıda güvenliği
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevresel Olarak Sürdürülebilir Mühendislik |
Bölüm | Wood Machinary, Occupational Safety and Health, Business Administration |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 2 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com