The aim of this study is to introduce the
continuous kilns, which have a history of nearly 40 years in the world, by
comparing them with traditional batch kilns. In the previous studies, although
frequency based methods have been tried more for this purpose, the conventional
method which is widely preferred in batch kilns is used. However, this method
is applied in kilns with lengths up to 90m, while the timber is stacked and
moved on motion controlled wagons. On the other hand, depending on the change
of equipment and the drying atmosphere that occurs, there are varieties in
itself. This relatively new kiln type is not only in theory, but is also
preferred by many sawmills. Due to their characteristic properties, it is
possible to say that although wood species which can be dried more quickly are
preferred to thin lumber, the flexibility of the timber properties can be
extended with the technological advances and gained experience. Preferring
these type kilns which annual capacities can reach up to 170.000 m3
does not seem economically viable with a plurality of low capacity sawmill in
Turkey at this stage. However, it can be said that if some conditions occur, it
will start to be preferred and even produced by domestic producers.
Lumber drying continuous drying kiln drying duration drying conditions drying kiln equipment
Bu çalışmanın amacı, Dünya’da yaklaşık 40 yıl geçmişi olan kesintisiz
bir şekilde hareketli kereste kurutma fırınlarının, geleneksel sabit kurutma
fırınlarıyla karşılaştırılması yapılarak tanıtılmasıdır. Önceki çalışmalarda bu
amaçla daha çok frekans esaslı yöntemler denenmesine karşın, sabit fırınlarda
yaygın bir şekilde tercih edilen konvansiyonel yöntem kullanılmaktadır. Ancak
bu yöntem, uzunlukları 90m’ye kadar çıkabilen fırınlarda, keresteler hareket
kontrollü vagonlar üzerinde istiflenip ilerlerken uygulanmaktadır. Diğer yandan
ekipman ve buna bağlı oluşan kurutma atmosferi değişimine bağlı, kendi
içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Nispeten yeni sayılabilecek bu yeni
fırın tipi teoride kalmayıp, aynı zamanda birçok kereste fabrikası tarafından
da tercih edilmeye başlamıştır. Karakteristik özellikleri nedeniyle, daha çok
hızlı kurutulabilen ağaç türlerinin ince keresteleri tercih edilmesine karşın,
teknolojik gelişmeler ve edinilen tecrübelerle kurutulabilecek kereste
özelliklerinde esneklik sağlanacağı da söylenebilir. Yıllık kapasiteleri
170.000 m3’e kadar çıkabilen bu tip fırınların, Türkiye’deki kereste
fabrikalarının çok sayıda fakat düşük kapasiteli olması nedeniyle bu aşamada
tercih edilmesi ekonomik açıdan uygun gözükmemektedir. Bununla birlikte belirli
şartlar oluştuğu takdirde, tercih edilmeye ve hatta yerli üreticiler tarafından
üretilmeye başlanacağı söylenebilir.
Kereste kurutma kesintisiz kurutma fırını kurutma süresi kurutma atmosferi kurutma fırını ekipmanları
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Review Articles and Editorials |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 22 Sayı: 1 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com