Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Importance of Indoor Ornamental Plants and Determination of Consumer Trends: A Case Study in Tokat City

Yıl 2020, Cilt: 22 Sayı: 3, 738 - 747, 15.12.2020
https://doi.org/10.24011/barofd.743195

Öz

Indoor ornamental plants are plants which have a decorative leaf, flower or stem suitable for growing in different pots, Indoor ornamental plants are plants which have a decorative leaf, flower or stem suitable for growing in different pots containers or crates. People spend time in urban areas, mostly in closed environments. Considering the Covid-19 pandemic that has recently surrounded the Earth; it is seen that the social life of people is restricted to closed areas and home life becomes reliable. However, spending time in confined spaces could negatively affect individuals. Indoor ornamental plants are directly effective on human health and performance, as they are living beings that people yearn for and connect with nature.

In this study, consumer survey carried out to examine the consumption trends of indoor ornamental plants in the example of Tokat city. In the survey evaluation, graphic methods and Chi-square Analysis were applied. In line with the obtained results, it was necessary to carry out works to increase demand and the variety of habits of the indoor ornamental plants consumers was emphasis.

Kaynakça

  • Akça SB, Yazici K (2017). Çaycuma (Zonguldak) Kentinin Kentsel Açık-Yeşil Alan Yeterliliği Ve Geliştirme Olanakları. VI. Uluslararası Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, 1, 318-326.
  • Akça SB, Yazici K, Karaelmas D (2019). Zonguldak İli Kesme Çiçek Perakendecilerinin Analizi. Bartın Orman, Fakültesi Dergisi. 2019; 21(3): 1-1.
  • Akça ŞB, Gülgün Aslan B (2019). Kampüs Yaşamında Estetik ve Fonksiyonel Açıdan Süs Bitkilerinin Yeri ve Önemi; Çaycuma Kampüsü Örneği, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 2019, 21 (2):267-279.
  • Ay S (2009). Süs Bitkileri İhracatı, Sorunları ve Çözüm Önerileri: Yalova Ölçeğinde Bir Araştırma. Suleyman Demirel University Journal Of Faculty Of Economics & Administrative Sciences . 2009, Vol. 14 Issue 3, P423-443. 21p.
  • Bektaş Z, Miran B, Uysal Ö, Günden C (2010). Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 47 (3) , 211-221 .
  • Bringslimark T, Hartig T, Patil GG (2009). The Psychological Benefits Of İndoor Plants: A Critical Review Of The Experimental Literature. J. Environ. Psychol. 29:422–33.
  • Bulut Y, Akpınar E, Yılmaz H (2007). Erzurum Kentinin Kesme Çiçek Tüketim Potansiyelinin Belirlenmesi Ve Çözüm Önerileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2): 7-11.
  • Büyükbay Oruç E, Sayılı M, Uzunöz, M (2009). Tüketicilerin Sosyo- Ekonomik Özellikleri İle Salça Tüketimleri Arasındaki İlişki: Tokat İli Örneği, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 4, No: 1, 2009 (17).
  • Ekmekçibal Z, Sayılı M, Gözener B (2013). Tokat İli Merkez İlçede Ailelerin Ekmek Tüketimleri Üzerine Bir Araştırma, Si Journal Of Agriculturalfaculty Of Gaziosmanpasa university, 30 (1), 61-69.
  • Gencer B (2014). Dünya’da Ve Türkiye’de Kesme Çiçek Sektörü Pazarlama Organizasyonları Ve Tüketici Eğilimleri, Namık Kemal Üni, Fen Bil. Enst, Doktora Tezi.
  • Gözener B, Sayılı M (2013). Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi , 8 (1) , 160-175 .
  • Gülgün Aslan B, Yazici K (2016). Üretimden Pazarlamaya Türkiye De Süs Bitkileri. TÜRKTOB (19), 64-69.
  • Gülgün B, Hatipoğlu A, Birişçi T, Türkyılmaz B (1995). Bazı Önemli Kesme Çiçeklerde Kullanılan Kimyasalların Vazoda Yaşam Süresi Üzerine Etkileri. ” Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 175–182.
  • Hartig T, Mitchell R, De Vries S, Frumkin H (2014). Nature And Health. Annual Review Of Public Health, 35, 207–228.
  • Korkut A, Yıldırım T, Görür G, Çakmak S (1995). Türkiye’de Süs Bitkileri Tüketim Projeksiyonları Ve Üretim Hedefleri”, Iv. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Tarım Haftası’95 Kongre Kitabı, 2. Cilt, T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayınları No:26, 697-714, Ankara.
  • Korkut A, İnan İH (1995). “Saksılı Süs Bitkileri”, Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Mart1995, İstanbul.
  • Liu Y-J, Mu Y-J, Zhu Y-G, Ding H, Arens NC (2007). Which Ornamental Plant Species Effectively Remove Benzene From İndoor Air? Atmos. Environ. 41:650–54.
  • Lorcu F, Bolat BA (2012). Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi Journal Of Tekirdag Agricultural Faculty 9(1): 71,85.
  • Özkök F, Mecan ŞO, Yıldırım HM, Korkmaz H, Sünnetçioğlu S. Ayhan Ç (2019) Determınatıon Of Economıcal Value Of Ida Mountaıns’ Tourısm By The Travel Cost Method Electronic Journal Of Social Sciences ISSN:1304-0278 Kış -2019 Volume:18 Issue: 69 (412-424).
  • Richardson EA, Pearce J, Mitchell R, Kingham S (2013). Role Of Physical Activity İn The Relationship Between Urban Green Space And Health. Public Health 127:318–24.
  • Sayılı M, Gözener B (2013). Trabzon İli Of İlçesi’nde Ailelerin Çay Tüketim Durumu ve Alışkanlıkları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(2): 1-7.
  • Selim C, Akgün İ, Olgun R (2020). Ofislerde Kullanılan İç Mekân Bitki Tercihlerinin, Bakım Olanaklarının Ve Hava Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi: Akdeniz Üniversitesi Örneği, Türk Tarım – Gıda Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 8(3): 702-713, 2.
  • Şevik H, Belkayalı N, Sakıcı Ç, Ayan E, Şenöz E, Karakaş H (2015). Journal Of Chemical, Biological And Physical Sciences 5(2) (2015) 2115-2121.
  • Şevik H, Çetin M, Işınkaralar, K (2016). Bazı İç Mekan Süs Bitkilerinin Kapalı Mekanlarda Karbondioksit Miktarına Etkisi. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 4 (2) , 493-500.
  • Sezen I, Aytatlı B, Ağrılı RA, Patan E (2017). İç Mekân Tasarımında Bitki Kullanımının Birey Ve Mekân Üzerine Etkileri, ATA Planlama Ve Tasarım Dergisi, 1:1, 25-34. Ulrich RS (1979). Visual Landscapes And Psychological Well-Being. Landsc. Res. 4:17–23.
  • Ulrich RS, Simons RF, Losito BD, Fiorito E, Miles MA, Zelson M (1991). Stress Recovery During Exposure To Natural And Urban Environments. .11:201–30.
  • Uslu A (2002). İthal Süs Bitkileri İle Ekonomik/Ekolojik Park Tasarımı Gerçekleşebilirmi? II. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi, 22-24 Ekim 2002, Antalya.
  • Yazgan ME, Korkut AB, Barış E, Erkal S, Yılmaz R, Erken K, Gürsan K, Özyavuz M (2005). Süs Bitkileri Üretiminde Gelişmeler. Ziraat Mühendisleri Odası Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005.
  • Yazici K, Gülgün B (2016). Tr83 Illerinde Süs Bitkileri Sektörünün Mevcut Durumu Ve Gelistirilmesi Üzerine Bir Arastırma. Selçuk Gıda Tarım Bilimleri Dergisi, 3(1), 18-24.
  • Yazici K, Gülgün Aslan B (2017). Açık-Yesil Alanlarda Dıs Mekân Süs Bitkilerinin Önemi Ve Yasam Kalitesine Etkisi Tokat Kenti Örnegi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(3), 275-284.
  • Yılmaz S, Zengin M (2003). Erzurum Kent Halkının Süs Bitkilerine Olan Talebinin Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2003, Issn: 1302-7085, Sayfa:29-42.
  • Yoo MH, Kwon YJ, Son KC, Kays SJ (2006). Efficacy Of İndoor Plants For The Removal Of Single And Mixed Volatile Organic Pollutants And Physiological Effects Of The Volatiles On The Plants. J. Am. Soc. Hort. Sci. 131:452–58.
  • Yüksel ÜD (2008). Kentlerde Yapısal Ve Yeşil Alanlardaki Hava Ve Yüzey Sıcaklıklarının İrdelenmesi: Ankara Örneği, Ekoloji, 18(69) (2008) 66-74. Url 1: www.ciceksepeti.com Erişim: 15.05.2020.

İç Mekân Süs Bitkilerinin Önemi ve Tüketici Eğilimlerinin Belirlenmesi: Tokat Kenti Örneği

Yıl 2020, Cilt: 22 Sayı: 3, 738 - 747, 15.12.2020
https://doi.org/10.24011/barofd.743195

Öz

İç mekan süs bitkileri farklı saksı, kap veya kasalarda yetiştirilmeye uygun dekoratif yaprağa, çiçeğe ve ya gövdeye sahip olan bitkilerdir. İnsanlar kentsel yaşamda çoğunlukla kapalı ortamlarda vakit geçirmektedir. Son zamanlarda Dünya’yı saran Covid-19 pandemisi de göz önünde bulundurulduğunda; insanların sosyal yaşamlarının kapalı alanlarla kısıtlandığı ve ev yaşamının güvenilir hale geldiği görülmektedir. Ancak kapalı alanlarda vakit geçirmek bireyleri psikolojik olarak olumsuz etkileyebilmektedir. İç mekan süs bitkilerinin insanların doğa özlemini ve doğayla bağ kurduğu canlı varlıklar olmasından dolayı insan sağlığına ve performansına doğrudan etkilidir.

Bu çalışmada; Tokat kenti örneği ele alınarak iç mekan süs bitkilerini satın alan kişilerin tüketim eğilimlerini araştırmak amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Anket değerlendirmesinde grafik yöntemleri ve Ki kare Analizi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda talebi arttırıcı çalışmaların yapılması ve kitlenin tercih ettiği iç mekan süs bitkilerinde alışkanlıkların dışına çıkılabilmesi, ihtiyaçların karşılanabilmesi için çeşitlerin arttırılması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Akça SB, Yazici K (2017). Çaycuma (Zonguldak) Kentinin Kentsel Açık-Yeşil Alan Yeterliliği Ve Geliştirme Olanakları. VI. Uluslararası Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, 1, 318-326.
  • Akça SB, Yazici K, Karaelmas D (2019). Zonguldak İli Kesme Çiçek Perakendecilerinin Analizi. Bartın Orman, Fakültesi Dergisi. 2019; 21(3): 1-1.
  • Akça ŞB, Gülgün Aslan B (2019). Kampüs Yaşamında Estetik ve Fonksiyonel Açıdan Süs Bitkilerinin Yeri ve Önemi; Çaycuma Kampüsü Örneği, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 2019, 21 (2):267-279.
  • Ay S (2009). Süs Bitkileri İhracatı, Sorunları ve Çözüm Önerileri: Yalova Ölçeğinde Bir Araştırma. Suleyman Demirel University Journal Of Faculty Of Economics & Administrative Sciences . 2009, Vol. 14 Issue 3, P423-443. 21p.
  • Bektaş Z, Miran B, Uysal Ö, Günden C (2010). Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 47 (3) , 211-221 .
  • Bringslimark T, Hartig T, Patil GG (2009). The Psychological Benefits Of İndoor Plants: A Critical Review Of The Experimental Literature. J. Environ. Psychol. 29:422–33.
  • Bulut Y, Akpınar E, Yılmaz H (2007). Erzurum Kentinin Kesme Çiçek Tüketim Potansiyelinin Belirlenmesi Ve Çözüm Önerileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2): 7-11.
  • Büyükbay Oruç E, Sayılı M, Uzunöz, M (2009). Tüketicilerin Sosyo- Ekonomik Özellikleri İle Salça Tüketimleri Arasındaki İlişki: Tokat İli Örneği, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 4, No: 1, 2009 (17).
  • Ekmekçibal Z, Sayılı M, Gözener B (2013). Tokat İli Merkez İlçede Ailelerin Ekmek Tüketimleri Üzerine Bir Araştırma, Si Journal Of Agriculturalfaculty Of Gaziosmanpasa university, 30 (1), 61-69.
  • Gencer B (2014). Dünya’da Ve Türkiye’de Kesme Çiçek Sektörü Pazarlama Organizasyonları Ve Tüketici Eğilimleri, Namık Kemal Üni, Fen Bil. Enst, Doktora Tezi.
  • Gözener B, Sayılı M (2013). Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi , 8 (1) , 160-175 .
  • Gülgün Aslan B, Yazici K (2016). Üretimden Pazarlamaya Türkiye De Süs Bitkileri. TÜRKTOB (19), 64-69.
  • Gülgün B, Hatipoğlu A, Birişçi T, Türkyılmaz B (1995). Bazı Önemli Kesme Çiçeklerde Kullanılan Kimyasalların Vazoda Yaşam Süresi Üzerine Etkileri. ” Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 175–182.
  • Hartig T, Mitchell R, De Vries S, Frumkin H (2014). Nature And Health. Annual Review Of Public Health, 35, 207–228.
  • Korkut A, Yıldırım T, Görür G, Çakmak S (1995). Türkiye’de Süs Bitkileri Tüketim Projeksiyonları Ve Üretim Hedefleri”, Iv. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Tarım Haftası’95 Kongre Kitabı, 2. Cilt, T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayınları No:26, 697-714, Ankara.
  • Korkut A, İnan İH (1995). “Saksılı Süs Bitkileri”, Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Mart1995, İstanbul.
  • Liu Y-J, Mu Y-J, Zhu Y-G, Ding H, Arens NC (2007). Which Ornamental Plant Species Effectively Remove Benzene From İndoor Air? Atmos. Environ. 41:650–54.
  • Lorcu F, Bolat BA (2012). Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi Journal Of Tekirdag Agricultural Faculty 9(1): 71,85.
  • Özkök F, Mecan ŞO, Yıldırım HM, Korkmaz H, Sünnetçioğlu S. Ayhan Ç (2019) Determınatıon Of Economıcal Value Of Ida Mountaıns’ Tourısm By The Travel Cost Method Electronic Journal Of Social Sciences ISSN:1304-0278 Kış -2019 Volume:18 Issue: 69 (412-424).
  • Richardson EA, Pearce J, Mitchell R, Kingham S (2013). Role Of Physical Activity İn The Relationship Between Urban Green Space And Health. Public Health 127:318–24.
  • Sayılı M, Gözener B (2013). Trabzon İli Of İlçesi’nde Ailelerin Çay Tüketim Durumu ve Alışkanlıkları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(2): 1-7.
  • Selim C, Akgün İ, Olgun R (2020). Ofislerde Kullanılan İç Mekân Bitki Tercihlerinin, Bakım Olanaklarının Ve Hava Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi: Akdeniz Üniversitesi Örneği, Türk Tarım – Gıda Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 8(3): 702-713, 2.
  • Şevik H, Belkayalı N, Sakıcı Ç, Ayan E, Şenöz E, Karakaş H (2015). Journal Of Chemical, Biological And Physical Sciences 5(2) (2015) 2115-2121.
  • Şevik H, Çetin M, Işınkaralar, K (2016). Bazı İç Mekan Süs Bitkilerinin Kapalı Mekanlarda Karbondioksit Miktarına Etkisi. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 4 (2) , 493-500.
  • Sezen I, Aytatlı B, Ağrılı RA, Patan E (2017). İç Mekân Tasarımında Bitki Kullanımının Birey Ve Mekân Üzerine Etkileri, ATA Planlama Ve Tasarım Dergisi, 1:1, 25-34. Ulrich RS (1979). Visual Landscapes And Psychological Well-Being. Landsc. Res. 4:17–23.
  • Ulrich RS, Simons RF, Losito BD, Fiorito E, Miles MA, Zelson M (1991). Stress Recovery During Exposure To Natural And Urban Environments. .11:201–30.
  • Uslu A (2002). İthal Süs Bitkileri İle Ekonomik/Ekolojik Park Tasarımı Gerçekleşebilirmi? II. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi, 22-24 Ekim 2002, Antalya.
  • Yazgan ME, Korkut AB, Barış E, Erkal S, Yılmaz R, Erken K, Gürsan K, Özyavuz M (2005). Süs Bitkileri Üretiminde Gelişmeler. Ziraat Mühendisleri Odası Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005.
  • Yazici K, Gülgün B (2016). Tr83 Illerinde Süs Bitkileri Sektörünün Mevcut Durumu Ve Gelistirilmesi Üzerine Bir Arastırma. Selçuk Gıda Tarım Bilimleri Dergisi, 3(1), 18-24.
  • Yazici K, Gülgün Aslan B (2017). Açık-Yesil Alanlarda Dıs Mekân Süs Bitkilerinin Önemi Ve Yasam Kalitesine Etkisi Tokat Kenti Örnegi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(3), 275-284.
  • Yılmaz S, Zengin M (2003). Erzurum Kent Halkının Süs Bitkilerine Olan Talebinin Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2003, Issn: 1302-7085, Sayfa:29-42.
  • Yoo MH, Kwon YJ, Son KC, Kays SJ (2006). Efficacy Of İndoor Plants For The Removal Of Single And Mixed Volatile Organic Pollutants And Physiological Effects Of The Volatiles On The Plants. J. Am. Soc. Hort. Sci. 131:452–58.
  • Yüksel ÜD (2008). Kentlerde Yapısal Ve Yeşil Alanlardaki Hava Ve Yüzey Sıcaklıklarının İrdelenmesi: Ankara Örneği, Ekoloji, 18(69) (2008) 66-74. Url 1: www.ciceksepeti.com Erişim: 15.05.2020.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Sustainable Design, Landscape Planning and Architecture
Yazarlar

Kübra Yazici 0000-0002-6046-1648

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yazici, K. (2020). İç Mekân Süs Bitkilerinin Önemi ve Tüketici Eğilimlerinin Belirlenmesi: Tokat Kenti Örneği. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 22(3), 738-747. https://doi.org/10.24011/barofd.743195


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com