Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bulanık TOPSIS Yöntemi ile Termal Otel Seçimi: Afyonkarahisar Örneği

Yıl 2020, Cilt: 11 Sayı: 21, 22 - 38, 31.05.2020

Öz

Bu çalışmada Bulanık-TOPSIS yöntemi ile Termal Otel seçiminin nasıl yapılabileceği incelenmiştir. Analizde beş tane değerlendirme kriteri kullanılmıştır. Bu kriterlere göre alternatiflerin başarı değerleri alınarak karar matrisi oluşturulmuştur. Uzmanlardan alınan görüşler doğrultusunda karar matrisi değerleri, üçgensel bulanık sayılara dönüştürülmüştür. Sonrasında bulanık karar matrisi verileri Bulanık-TOPSIS yöntemiyle işlenerek tercih sıralaması yapılmıştır. Afyonkarahisar bölgesinde bulunan on iki tane beş yıldızlı termal otel, termal otel seçimi problemi için uygulama olarak değerlendirmeye alınmıştır. Veriler internetteki ilgili web sayfalarından elde edilmiştir. Bu oteller beş kriter açısından değerlendirilip otellerin tercih sıralaması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; ücret (oda fiyatı) en önemli kriter olurken, müşteri yorumları yakın bir ağırlık değeri ile ikinci en önemli kriter olmuştur. Aktivite sayısı ise en düşük önem düzeyinde kabul edilmiştir. Tercih sıralamasında ilk beş otelin yakın skorlarla sıralandığı gözlenmiştir. Alternatif dokuz en başarılı otel olurken Alternatif yedi en düşük performansı göstermiştir.

Kaynakça

  • Adıgüzel, O., Çetintürk İ., Er O. (2009), Konaklama İşletmelerine Olan Müşteri Tercihinin Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemi İle Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 1, 17-35. Aksoy, S., & Ozbuk, M. Y. (2017). Multiple criteria decision making in hotel location: Does it relate to postpurchase consumer evaluations?. Tourism management perspectives, 22, 73-81. Atay, L., & Özdağoğlu, A. (2008). Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) Yöntemiyle Tedarikçi Seçimini Etkileyen Faktörlerin Önem Düzevlerinin Belirlenmesi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Journal of Travel & Tourism Research, 8. Chen, C.-T. (2000). Extensions of the TOPSIS for group decision-making under fuzzy environment. Fuzzy Sets and Systems, 114(1), 1-9. Chen, M.-F., & Tzeng, G.-H. (2004). Combining grey relation and TOPSIS concepts for selecting an expatriate host country. Mathematical and Computer Modelling, 40(13), 1473-1490. Çetin, T. (2011). Kozaklı (Nevşehir) Termal Turizm Potansiyeli Açısından Kozaklı (Nevşehir) Kaplıcaları. Turkish Studies, 6(1), 878-902. Doğan, N., & Gencan, S. (2013). Seyahat Acentası Yöneticilerinin Bakış Açısıyla En Uygun Otel Seçimi: Bir Analitik Hiyerarşi Prosesi (Ahp) Uygulaması. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (41), 69-88. Ekiz, E., & Yazıcı, H. (2016). Termal Turizmde Farklı Bir Destinasyon: Jeoturizm (Afyonkarahisar Örneği). Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 8(1), 67-81. Emir, O., & Durmaz, G. (2009). Afyonkarahisar’ın termal turizm imajı üzerine bir değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(1), 25-32. Erol, I., Sencer, S., & Sarı, R. (2011). A new fuzzy multi-criteria framework for measuring sustainability performance of a supply chain. Ecological Economics, 70(6), 1088-1100. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.ecolecon.2011.01.001 Göral, R. (2015). E-Wom’a Dayalı Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri ile En Uygun Otelin Belirlenmesi ve Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (33), 1-17. Gülmez, Z. (2012). Türkiye’de ve Dünya’da Sağlık Turizmi ve Çeşitleri: Sağlık Turizminin Ülkemizdeki Mevcut Durumu ve Bazı Ülkelerle Kıyaslanması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Gündüz, H., & Güler, M. E. (2015). Termal turizm işletmelerinde çok ölçütlü karar verme teknikleri kullanılarak uygun tedarikçinin seçilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1). Hwang, C.-L., & Yoon, K. (1981). Lecture Notes in Economics and Mathematical Systems: Multiple Attribute Decision Making: Methods and Appllication: Springer Verlag. Işık, A. T., & Adalı, E. A. (2016). A new integrated decision making approach based on SWARA and OCRA methods for the hotel selection problem. International Journal of Advanced Operations Management, 8(2), 140-151. Karamustafa, K. & Ülker, M. (2018). Sağlık Turizmi Çerçevesinde Turistik Bir Ürün Olarak Yerel Yiyeceklerin Kullanılması. Afyonkarahisar: 19. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, 1080-1096. Kaufmann, A., & Gupta, M. M. (1988). Fuzzy mathematical models in engineering and management science: Elsevier Science Inc. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2018). Termal Turizm Master Planı 2007-2023, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11481/termal-turizm-master-plani-2007-2023.html Kwok, P. K., & Lau, H. Y. (2019). Hotel selection using a modified TOPSIS-based decision support algorithm. Decision Support Systems, 120, 95-105. Liang, X., Liu, P., & Wang, Z. (2019). Hotel selection utilizing online reviews: a novel decision support model based on sentiment analysis and DL-VIKOR method. Technological and Economic Development of Economy, 1-23. Oğuz, A., (2018). Kış Turizm Merkezi Seçimi İçin Kriter Ağırlıklarının Bulanık AHP Kullanılarak Belirlenmesi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 789-802. Özdemir, M. A. (2019). Afyonkarahisar (Seydiler) Peribacaları Jeomorfositi ve Turizm Potansiyeli. Journal Of International Social Research, 12(64), 249-262. Özdemir, Ş. (2015). Türkiye’nin Termal Sağlık Turizm Potansiyeli., Altındiş, M.(Editör). Termal Turizm, 5-12. Oztel, A., Karakas, A., & Aslan, A. (2018). Green Star Hotel Selection with Fuzzy TOPSIS Method: Case of Istanbul. Recent Researches On Social Sciences, 473. Öztürk, Y. & Yazıcıoğlu, İ. (2002). Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faaliyetleri Üzerine Teorik Bir Çalışma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 183-195, Ankara. Pahari, S., Ghosh, D., & Pal, A. (2018). An Online Review-Based Hotel Selection Process Using Intuitionistic Fuzzy TOPSIS Method. In Progress in Computing, Analytics and Networking (pp. 203-214). Springer, Singapore. Roy, J., Sharma, H. K., Kar, S., Zavadskas, E. K., & Saparauskas, J. (2019). An extended COPRAS model for multi-criteria decision-making problems and its application in web-based hotel evaluation and selection. Economic Research-Ekonomska Istraživanja, 32(1), 219-253. Sandıkçı, M., & Özgen, Ü. (2013). Afyonkarahisar İlinin Termal Turizm Açısından SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2013(15). Smyth, F. (2005). Medical geography: therapeutic places, spaces and networks. Progress in Human Geography, 29(4), 488-495. Tuncel, M., & Doğaner, S. (1992). Kütahya'da Kaplıca Turizmi. Ege Coğrafya Dergisi, 6(1). Türksoy, A. & Türsoy, S.S. (2010). Termal Turizmin Geliştirilmesi Kapsamında Çeşme İlçesi Termal Kaynaklarının Değerlendirilmesi, Ege Akademik Bakış, 10(1):699-725. Uygurtürk, H., & Uygurtürk, H. (2014). Bütünleşik AHS-VIKOR yöntemi ile otel seçimi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(2), 103-117. Wang, M.-J. J., & Chang, T.-C. (1995). Tool steel materials selection under fuzzy environment. Fuzzy Sets and Systems, 72(3), 263-270. Wang, T.-C., & Chang, T.-H. (2007). Application of TOPSIS in evaluating initial training aircraft under a fuzzy environment. Expert Systems with Applications, 33(4), 870-880. Yu, S. M., Wang, J., Wang, J. Q., & Li, L. (2018). A multi-criteria decision-making model for hotel selection with linguistic distribution assessments. Applied Soft Computing, 67, 741-755. İnternet Kaynakları www.tripadvisor.com.tr, Erişim Tarihi 15.12.2018 www.afyonkulturturizm.gov.tr, Erişim Tarihi 15.12.2018
Yıl 2020, Cilt: 11 Sayı: 21, 22 - 38, 31.05.2020

Öz

Kaynakça

  • Adıgüzel, O., Çetintürk İ., Er O. (2009), Konaklama İşletmelerine Olan Müşteri Tercihinin Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemi İle Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 1, 17-35. Aksoy, S., & Ozbuk, M. Y. (2017). Multiple criteria decision making in hotel location: Does it relate to postpurchase consumer evaluations?. Tourism management perspectives, 22, 73-81. Atay, L., & Özdağoğlu, A. (2008). Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) Yöntemiyle Tedarikçi Seçimini Etkileyen Faktörlerin Önem Düzevlerinin Belirlenmesi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Journal of Travel & Tourism Research, 8. Chen, C.-T. (2000). Extensions of the TOPSIS for group decision-making under fuzzy environment. Fuzzy Sets and Systems, 114(1), 1-9. Chen, M.-F., & Tzeng, G.-H. (2004). Combining grey relation and TOPSIS concepts for selecting an expatriate host country. Mathematical and Computer Modelling, 40(13), 1473-1490. Çetin, T. (2011). Kozaklı (Nevşehir) Termal Turizm Potansiyeli Açısından Kozaklı (Nevşehir) Kaplıcaları. Turkish Studies, 6(1), 878-902. Doğan, N., & Gencan, S. (2013). Seyahat Acentası Yöneticilerinin Bakış Açısıyla En Uygun Otel Seçimi: Bir Analitik Hiyerarşi Prosesi (Ahp) Uygulaması. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (41), 69-88. Ekiz, E., & Yazıcı, H. (2016). Termal Turizmde Farklı Bir Destinasyon: Jeoturizm (Afyonkarahisar Örneği). Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 8(1), 67-81. Emir, O., & Durmaz, G. (2009). Afyonkarahisar’ın termal turizm imajı üzerine bir değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(1), 25-32. Erol, I., Sencer, S., & Sarı, R. (2011). A new fuzzy multi-criteria framework for measuring sustainability performance of a supply chain. Ecological Economics, 70(6), 1088-1100. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.ecolecon.2011.01.001 Göral, R. (2015). E-Wom’a Dayalı Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri ile En Uygun Otelin Belirlenmesi ve Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (33), 1-17. Gülmez, Z. (2012). Türkiye’de ve Dünya’da Sağlık Turizmi ve Çeşitleri: Sağlık Turizminin Ülkemizdeki Mevcut Durumu ve Bazı Ülkelerle Kıyaslanması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Gündüz, H., & Güler, M. E. (2015). Termal turizm işletmelerinde çok ölçütlü karar verme teknikleri kullanılarak uygun tedarikçinin seçilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1). Hwang, C.-L., & Yoon, K. (1981). Lecture Notes in Economics and Mathematical Systems: Multiple Attribute Decision Making: Methods and Appllication: Springer Verlag. Işık, A. T., & Adalı, E. A. (2016). A new integrated decision making approach based on SWARA and OCRA methods for the hotel selection problem. International Journal of Advanced Operations Management, 8(2), 140-151. Karamustafa, K. & Ülker, M. (2018). Sağlık Turizmi Çerçevesinde Turistik Bir Ürün Olarak Yerel Yiyeceklerin Kullanılması. Afyonkarahisar: 19. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, 1080-1096. Kaufmann, A., & Gupta, M. M. (1988). Fuzzy mathematical models in engineering and management science: Elsevier Science Inc. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2018). Termal Turizm Master Planı 2007-2023, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11481/termal-turizm-master-plani-2007-2023.html Kwok, P. K., & Lau, H. Y. (2019). Hotel selection using a modified TOPSIS-based decision support algorithm. Decision Support Systems, 120, 95-105. Liang, X., Liu, P., & Wang, Z. (2019). Hotel selection utilizing online reviews: a novel decision support model based on sentiment analysis and DL-VIKOR method. Technological and Economic Development of Economy, 1-23. Oğuz, A., (2018). Kış Turizm Merkezi Seçimi İçin Kriter Ağırlıklarının Bulanık AHP Kullanılarak Belirlenmesi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 789-802. Özdemir, M. A. (2019). Afyonkarahisar (Seydiler) Peribacaları Jeomorfositi ve Turizm Potansiyeli. Journal Of International Social Research, 12(64), 249-262. Özdemir, Ş. (2015). Türkiye’nin Termal Sağlık Turizm Potansiyeli., Altındiş, M.(Editör). Termal Turizm, 5-12. Oztel, A., Karakas, A., & Aslan, A. (2018). Green Star Hotel Selection with Fuzzy TOPSIS Method: Case of Istanbul. Recent Researches On Social Sciences, 473. Öztürk, Y. & Yazıcıoğlu, İ. (2002). Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faaliyetleri Üzerine Teorik Bir Çalışma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 183-195, Ankara. Pahari, S., Ghosh, D., & Pal, A. (2018). An Online Review-Based Hotel Selection Process Using Intuitionistic Fuzzy TOPSIS Method. In Progress in Computing, Analytics and Networking (pp. 203-214). Springer, Singapore. Roy, J., Sharma, H. K., Kar, S., Zavadskas, E. K., & Saparauskas, J. (2019). An extended COPRAS model for multi-criteria decision-making problems and its application in web-based hotel evaluation and selection. Economic Research-Ekonomska Istraživanja, 32(1), 219-253. Sandıkçı, M., & Özgen, Ü. (2013). Afyonkarahisar İlinin Termal Turizm Açısından SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2013(15). Smyth, F. (2005). Medical geography: therapeutic places, spaces and networks. Progress in Human Geography, 29(4), 488-495. Tuncel, M., & Doğaner, S. (1992). Kütahya'da Kaplıca Turizmi. Ege Coğrafya Dergisi, 6(1). Türksoy, A. & Türsoy, S.S. (2010). Termal Turizmin Geliştirilmesi Kapsamında Çeşme İlçesi Termal Kaynaklarının Değerlendirilmesi, Ege Akademik Bakış, 10(1):699-725. Uygurtürk, H., & Uygurtürk, H. (2014). Bütünleşik AHS-VIKOR yöntemi ile otel seçimi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(2), 103-117. Wang, M.-J. J., & Chang, T.-C. (1995). Tool steel materials selection under fuzzy environment. Fuzzy Sets and Systems, 72(3), 263-270. Wang, T.-C., & Chang, T.-H. (2007). Application of TOPSIS in evaluating initial training aircraft under a fuzzy environment. Expert Systems with Applications, 33(4), 870-880. Yu, S. M., Wang, J., Wang, J. Q., & Li, L. (2018). A multi-criteria decision-making model for hotel selection with linguistic distribution assessments. Applied Soft Computing, 67, 741-755. İnternet Kaynakları www.tripadvisor.com.tr, Erişim Tarihi 15.12.2018 www.afyonkulturturizm.gov.tr, Erişim Tarihi 15.12.2018
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çağrı Sürücü 0000-0002-0454-9020

Hasan Yavuz 0000-0002-3541-2270

Ahmet Öztel 0000-0002-9627-7850

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2020
Gönderilme Tarihi 10 Aralık 2019
Kabul Tarihi 2 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Sürücü, Ç., Yavuz, H., & Öztel, A. (2020). Bulanık TOPSIS Yöntemi ile Termal Otel Seçimi: Afyonkarahisar Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(21), 22-38.

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa yayımlanan, beş yılını doldurmuş çift kör hakemli uluslararası bir dergidir. Dergimiz 06.04.2015 tarihinden itibaren EBSCO Host’ta, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS), SOBIAD ve Google akademik indeksinde taranmaktadır. TR Dizin indeksinde taranması için de girişimlerde bulunulmuş olup değerlendirilme süreci devam etmektedir.