TR
BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ
Öz
Özellikle 1970’lerin ortalarından itibaren hızlanan ekonomik hareketlilik, kamu hizmetlerine yönelik merkezci anlayışın ve nitelik değişiminin başlangıcı olmuştur. Söz konusu dönemde yaşanan krizler, piyasa hacmini daraltmış ve kamu hizmetlerinde bütçe kısıtlamasına yol açmıştır. Süregelen hareketlilik, hâlihazırda iktisadi, sosyal ve siyasal boyutlarıyla bir değişim ve dönüşümü de beraberinde getirmiştir. Küresel hareketliliğin sosyal alandaki yansımaları gün geçtikçe daha belirgin olmaktadır. Bu yansımalardan biri olarak yerel yönetimler bağlamında sosyal belediyecilik uygulamaları kent yaşamında önemli yer tutmaktadır. Bu süreçte değişen ve farklılaşan ihtiyaçlarla beraber, beklentiler insanları yaşamın merkezine alan yaklaşımlara yönelmektedir. İnsanı yaşamın merkezine alan hizmetlerin sosyal belediyecilik anlayışı ile uygulanması, toplum yaşamındaki her kesime özel politika geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, söz konusu kesimlerden gençliğe yönelik olarak sağlanan yerel hizmet uygulamaları Esenler Gençlik Merkezi ölçeğinde incelenmiştir. Araştırma, nitel veri tekniklerinden katılımlı gözlem, mülakat ve odak grup görüşmeleriyle yürütülmüş ve sonuçları beş ana tema çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarının, gençlere yönelik hizmet veren yerel yönetim kurumlarına örnek olması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Atasoy, V. (1992). Türkiye'de Mahallı̂ İdarelerin Yapısı ve Yeniden Düzenlenmesi. İstanbul: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı.
- Aysan, M. F. (2013). “Sosyal Politikada Yeni Eğilimler ve Yerel Yönetimler”. Kentleşme ve Sosyal Politikalar. Eds. M. Şentürk ve Ö. M. Yaman. İstanbul: Şehir ve Düşünce Merkezi Yayınları. 17-45. Çelik, A. (2014). “Sosyal Belediyecilik Anlayışı: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Örneği”. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 16(1): 1-20. Çelik, E. G. (2013). Yerel Yönetimlerin Sosyal Politikalara Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ersöz, H. Y. (2000). “Yerel Yönetimlerde Fonksiyonel Değişim”. Sayıştay Dergisi, Yerel Yönetimler Özel Sayısı,(Temmuz-Eylül) 38: 128-167. Ersöz, H. Y. (2011). Sosyal Politikada Yerelleşme. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası.
- Esenler Belediyesi Mihmandar Projesi Tanıtım Kitapçığı, 2016.
- Esping-Andersen, G. (1990). The Three Worlds of Welfare Capitalism. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.
- Genç, Y. (2015). “Blok Uygulama II”. Yerel Yönetimlerde Sosyal Hizmet Uygulamaları. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayını. 1-37.
- GSB Gençlik Merkezleri (2016). (http://genclikmerkezi.gsb.gov.tr/Site/Anasayfa.aspx, 3 Kasım 2016’da erişildi.)
- Kaya, E. (2003). Yerel Yönetimler Reformu ve Belediyelerde Yeniden Yapılanma. İstanbul: İlke Yayıncılık.
- Kesgin, B. (2008). Yoksulluğa Yerel Müdahale “Sosyal Belediyecilik” Karşılaştırmasında Eminönü ve Beşiktaş Belediyeleri Örnekleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi
26 Ocak 2017
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 17 Sayı: 1
APA
Baş, H., & Çetin, B. İ. (2017). BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1), 149-175. https://izlik.org/JA22AP68GU
AMA
1.Baş H, Çetin Bİ. BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ. ASBİ. 2017;17(1):149-175. https://izlik.org/JA22AP68GU
Chicago
Baş, Halim, ve Başak İşıl Çetin. 2017. “BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ”. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 17 (1): 149-75. https://izlik.org/JA22AP68GU.
EndNote
Baş H, Çetin Bİ (01 Mart 2017) BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 17 1 149–175.
IEEE
[1]H. Baş ve B. İ. Çetin, “BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ”, ASBİ, c. 17, sy 1, ss. 149–175, Mar. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22AP68GU
ISNAD
Baş, Halim - Çetin, Başak İşıl. “BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ”. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 17/1 (01 Mart 2017): 149-175. https://izlik.org/JA22AP68GU.
JAMA
1.Baş H, Çetin Bİ. BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ. ASBİ. 2017;17:149–175.
MLA
Baş, Halim, ve Başak İşıl Çetin. “BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ”. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 17, sy 1, Mart 2017, ss. 149-75, https://izlik.org/JA22AP68GU.
Vancouver
1.Halim Baş, Başak İşıl Çetin. BİR SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMASI OLARAK İSTANBUL ESENLER BELEDİYESİ GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ. ASBİ [Internet]. 01 Mart 2017;17(1):149-75. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22AP68GU