Atopic dermatitis (AD) is a chronic, pruritic, inflammatory disease commonly associated with difficulties in diagnosis and treatment. It often manifests as a familial or personal predisposition towards allergy, conjunctivitis, allergic rhinitis and increased production
of immunoglobulin E (IgE). Given that the epidermis and the epidermal barrier are primarily affected in this condition, the utilization of topical agents holds significant importance in its management. The diverse therapeutic approaches available for atopic dermatitis, along with considerations of diagnosis, etiopathogenesis, diagnostic tests, and treatment modalities, underscore the necessity for the development of a topical lipozomal formulation. Drawing upon various scrutinized scientific data, this formulation has been devised to offer guidance in the diagnosis and treatment strategies for individuals with AD. It is poised to serve as a beacon for clinicians and patients alike, facilitating the navigation of challenges encountered throughout these processes.
Atopic dermatitis liposome inflammatory immunoglobulin E dermatosis epidermal barrier
TUBITAK, University of Health Sciences
This project has been undertaken within the scope of the Department of Pharmacy, Pharmaceutical Technology Division, Health Sciences University, as a Bachelor's Thesis titled "Studies on Liposomal Formulations Used in Atopic Dermatitis." I extend my sincere gratitude to my esteemed advisor, Assistant Professor İsmail ASLAN, who has assisted me at every stage, provided constant guidance, encouragement, and illuminated my path with his wealth of knowledge. I take great pride in collaborating with him and always being his student. This project was supported under the TÜBİTAK 2209-A University Students Research Projects Support Program, during the 2023 Period 2, with project number 1919B012337015. I am thankful to TÜBİTAK for their support. I would also like to express my gratitude to SFA R&D, located in the Health Sciences University Technopark, for providing the necessary resources, creating a conducive environment, and offering unwavering assistance in all aspects. Lastly, I extend my infinite thanks to my invaluable mother, Gönül ALBAYRAK, my father, Canip ALBAYRAK, and my esteemed brothers, who have been by my side throughout my life, supporting me in every decision, not only in this project but throughout my entire life, encouraging me and guiding my path.
Atopik dermatit (AD), tanı ve tedavi aşamasında sıklıkla zorluklar yaşanan, kronikleşen, kaşıntılı, enflamatuar bir hastalıktır. Atopiye eğilim kişisel veya ailesel kaynaklı olmakla beraber alerji, konjuktivit, alerjik rinit, immünoglobulin E (IgE)’nin fazla üretimine yatkınlık olarak da tanımlanabilmektedir. Bu hastalıkta etkilenen esas bölge epidermis ve epidermal bariyer olduğu için topikal ajanların kullanımı tedavide büyük önem taşımaktadır. Atopik dermatitin farklı tedavi yaklaşımlarının sunulabildiği bir dermatoz olması, hastalığın tanı, etiyopatogenez, tanısal testler ve tedavi yaklaşımları açısından bakıldığında topikal olarak lipozomal formülasyon geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. İncelenen çeşitli bilimsel verilerden yola çıkarak geliştirilen bu formülasyon AD’li hastalarda tanı ve tedavi yaklaşımlarının yönlendirilmesinde yol gösterici olacak, doktorların ve hastaların bu süreçlerde yaşadıkları zorlukların aşılmasına katkı sağlayacaktır.
Atopik dermatit lipozom enflamatuar immünoglobulin E dermatoz epidermal bariyer
TÜBİTAK 2209-A, Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Bu proje Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Bölümü, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Lisans Tezi olarak ‘Atopik Dermatitte Kullanılan Lipozomal Formülasyon Üzerine Çalışmalar’ konusu kapsamında ele alınmıştır. Çalışmam süresince her aşamada bana yardımcı olan, her daim yol gösteren ve beni cesaretlendiren, bilgi birikimiyle yolumu aydınlatıp ışık tutan, beraber çalışmaktan ve her zaman öğrencisi olmaktan gurur duyduğum saygıdeğer danışman hocam Asst. Prof. İsmail ASLAN’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Bu proje TÜBİTAK tarafından 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 Yılı 2. Dönemi kapsamında 1919B012337015 numaralı başvurum ile desteklenmeye hak kazanmıştır. Destekleri için TÜBİTAK’a teşekkürlerimi sunarım. Bu çalışmaları yapabilmem için imkân sunan, ortam oluşturan, her konuda yardımını esirgemeyen, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoparkında yer alan SFA ARGE’ye ve tüm çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım. Son olarak tüm hayatım boyunca benim yanımda olan, her kararımda beni destekleyen, sadece bu çalışmamda değil tüm hayatım boyunca beni cesaretlendiren, yol gösteren yolumu aydınlatan kıymetli annem Gönül ALBAYRAK’a, babam Canip ALBAYRAK’a ve değerli abilerime sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp (Diğer) |
Bölüm | SBÜ Hamidiye Eczacılık 2024 Bitirme Projesi Özetleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: SBÜ Hamidiye Eczacılık 2024 Bitirme Projesi Özetleri |