Bu çalışmada, % 2 oranında masere sarımsak (Allium sativum L.) ve Tunceli sarımsağı (Allium tuncelianum Koll.) yağları, ortalama ağırlıkları: 39.0 ± 1.64 gr. olan gökkuşağı alabalıklarının yemlerine ilave edilmiştir. Çalışmanın sonunda, gökkuşağı alabalıklarının kan parametreleri ve NBT (Nitroblue Tetrazolium) seviyeleri tespit edilmiştir. Sarımsak uygulaması yapılan gruplarda, MCH, P-LCR, PCT, PLT ve MPV parametrelerinde kontrol ve stres gruplarına göre istatistiksel olarak farklılık bulunmuştur (P<0.05). WBC, LYM, MID, RBC, HGB, HCT, MCV, MCHC, RDW-SD, RDW-CV ve PDW, değerleri arasında bir farklılık görülmemiştir (P> 0.05). Sarımsak uygulamaları sonucu NBT seviyeleri önemli derecede azalma göstermiştir (P<0.05). Bu durum sarımsağın hücrelerdeki oksidatif stresi azalttığını göstermektedir.
Alabalık sarımsak yağı Tunceli sarımsağı NBT kan parametreleri
In this study, 2% of macerated garlic (Allium sativum L.) and Tunceli garlic (Allium tuncelianum Kollman) oils were added to the feeds of rainbow trout with an average weight of 39.0 ± 1.64 g. At the end of the study, blood parameters and NBT (Nitroblue Tetrazolium) levels of rainbow trout were determined. A statistically significant increase in the MCH, P-LCR, PCT, PLT and MPV parameters was observed in the groups with garlic application compared to the control and stress groups (P <0.05), although there was a numerical increase in all blood parameters. There was no statisticall ysignificant difference between WBC, LYM, MID, RBC, HGB, HCT, MCV, MCHC, RDW-SD, RDW-CV and PDW levels (P> 0.05). NBT levels decreased significantly as a result of garlic applications (P <0.05). This shows that garlic reduces oxidative stress in cells.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |