BibTex RIS Kaynak Göster

HACCP Sistemi Uygulaması ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 2, 1 - 14, 01.12.2015

Öz

Mikotoksin bulaşanlı yemlerin tüketilmesi hayvan ve insan sağlığı açısından potansiyel tehlike taşımaktadır. Yağa işlenen fındığın düşük kalitede ve direkt olarak tüketilemeyen özellikte olması yem endüstrisi ve gıda üreticileri açısından önemli problemlere yol açmaktadır. Fındık yağında aflatoksin miktarı genelde risk oluşturacak limitlerin altında olmakla beraber, fındık küspesinde aflatoksin riski söz konusu olabilmektedir. Küspenin, fındık püresi veya çikolata üretimi gibi bazı ürünlerde kullanımını engellemek, kontrol altına almak amacı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı İl/İlçe Müdürlükleri tarafından risk esaslı denetimler ve HACCP denetimleri yapılmakta ve belirli plan çerçevesinde numuneler alınıp piyasa kontrolleri yürütülmektedir. Bu makalede, ham yaprensipleri değerlendirilmiştir. Çalışmada, ön gereksinim, operasyonel ön gereksinim ve kritik kontrol noktaları (KKN) tehlike ve risk analizi ile belirlenmiştir. De ğerlendirmede, tehlikenin risk sınıfı, belirlenen tehlike için karar ağacı sorularına karşılık gelen yanıtlar göz önünde bulundurulmuştur. Buna göre; hammadde kabul, hammadde silo ve küspe silolarına alınmadan önce uygulanan ısıl işlem basamakları KKN olarak tespit edilmiplanları oluşturulmuştur

The control of aflatoksins in hazelnut oil meal by the application of HACCP principles

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 2, 1 - 14, 01.12.2015

Öz

The consumption of mycotoxin-contaminated feeds involves a potential hazard for the animal and human health. As the hazelnut processed for oil production is of poor quality, and not directly consumed, it creates important problems for the feed industry and food producers. Though the aflatoxin risk in hazelnut oil is lower than the detectable limit levels, the hazelnut oil cake could still carry some risks of aflatoxin contamination. In order to prevent , and control the use of oil cake in production of such products as hazelnut paste or chocolate, the Provincial/Sub-provincial Directorates under the Ministry of Food, Agriculture and Husbandry perform a number of risk based controls and HACCP controls, and take samples and go on the onsite market checks within the framework of a certain plan. This article evaluated the basic principles of the HACCP system on the raw oil production process. The hazard and risk analysis was used to determine the Prerequisites, Operational Prerequisites and the Critical Control Points (CCP). In evaluation was taken into account the hazard risk class, and the decision tree answers for the determined hazards. In this context, the CCP’s were determined as the heat processing steps applied before the raw material acceptance, raw material bins and oil cake bins. A number of control plans were developed for the steps that need operational processing

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22CU78HR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sibel Özçakmak Bu kişi benim

Asya Çetinkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özçakmak, S., & Çetinkaya, A. (2015). HACCP Sistemi Uygulaması ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(2), 1-14.
AMA Özçakmak S, Çetinkaya A. HACCP Sistemi Uygulaması ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. Aralık 2015;17(2):1-14.
Chicago Özçakmak, Sibel, ve Asya Çetinkaya. “HACCP Sistemi Uygulaması Ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17, sy. 2 (Aralık 2015): 1-14.
EndNote Özçakmak S, Çetinkaya A (01 Aralık 2015) HACCP Sistemi Uygulaması ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17 2 1–14.
IEEE S. Özçakmak ve A. Çetinkaya, “HACCP Sistemi Uygulaması ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü”, BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi, c. 17, sy. 2, ss. 1–14, 2015.
ISNAD Özçakmak, Sibel - Çetinkaya, Asya. “HACCP Sistemi Uygulaması Ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17/2 (Aralık 2015), 1-14.
JAMA Özçakmak S, Çetinkaya A. HACCP Sistemi Uygulaması ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. 2015;17:1–14.
MLA Özçakmak, Sibel ve Asya Çetinkaya. “HACCP Sistemi Uygulaması Ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 17, sy. 2, 2015, ss. 1-14.
Vancouver Özçakmak S, Çetinkaya A. HACCP Sistemi Uygulaması ile Fındık Küspesindeki Aflatoksinin Kontrolü. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. 2015;17(2):1-14.