Experiments were designed to examine effects of pH (range 6.0–9.0) in different
activation solutions on sperm motility of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and Çoruh trout (Salmo
coruhensis). Four activation
solutions were prepared: a) NaCl (52 mM)-AS1, b) NaCl (103 mM), CaCl2
(63 mM), Glucose (4 mM), Tris (10 mM)-AS2, c) NaHCO3 (119
mM)-AS3, d) NaCl (45 mM), KCl (5 mM), Tris (30 mM)-AS4. Sperm
was activated at the dilution ratio of 1:100 with different activation solutions.
Highest motility rate and duration for O.
mykiss were obtained from AS2 at a pH
of 9 while highest motility rate and duration for S. coruhensis were at
a pH of 8. Data here reported also showed
that non-progressive motility in a range of 6–8 was observed in AS2 for
two species. In conclusion, rainbow trout (O. mykiss) and Çoruh trout (S.
coruhensis) sperm cells can be motile in a wide range of pH although sperm
motility and duration was negatively influenced
by low pH values.
Çoruh alabalığı (Salmo coruhensis) ve gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) sperm motilitesi üzerinde farklı aktivasyon solusyonlarının pH (6.0–9.0)’ının etkilerini belirlemek için denemeler dizayn edilmiştir. Dört aktivasyon solusyonu hazırlanmıştır: a) NaCl (52 mM)-AS1, b) NaCl (103 mM), CaCl2 (63 mM), Glikoz (4 mM), Tris (10 mM)-AS2, c) NaHCO3 (119 mM)-AS3, d) NaCl (45 mM), KCl (5 mM), Tris (30 mM)-AS4. Sperm farklı aktivasyon solusyonlarıyla 1:100 sulandırma oranıyla aktive edilmiştir. S. coruhensis türünde en yüksek motilite oranı ve süresi pH 8’den elde edilirken O. mykiss türünde en yüksek motilite oranı ve süresi AS2 solusyonu pH 9’da elde edilmiştir. Veriler, iki tür için AS2’de ph 6-8 aralığında non-progresif motilite olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, sperm motilitesi ve süresi düşük pH değerlerinden olumsuz etkilemesine rağmen, Çoruh alabalığı S. coruhensis ve gökkuşağı alabalığının O. mykiss spermi geniş pH aralıklarında motil olabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2018 |
Gönderilme Tarihi | 6 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 1 |