Son yıllarda sağlık üzerine
olumlu etkileri olan biyoaktif bileşenleri içeren gıdalara olan talep giderek
artmaktadır . Süt bu gıda maddeleri
arasındadır. Süt, hastalık risklerini
azaltıcı ya da önleyici nitelikte antioksidan bileşenlerini de yapısında
bulundurmaktadır. Proteinler, vitaminler
(E ve C), retinol, beta karoten, glutatyon (GSH), katalaz (CAT), süperoksit
dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) gibi birçok biyoaktif bileşen
sütün antioksidan aktivitesini oluşturmaktadır.
Bu çalışmada Tunceli ilinde satılan sütlerin GSH düzeyi ile GSH-Px, SOD
ve CAT aktivitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma örnekleri Tunceli ili merkez
ilçesinde satılan sütlerden elde edilmiştir. Elde edilen süt parametrelerine
ait veriler, süt sığırları için rapor edilen seviyeler ile tutarlı bulunmuştur.
In recent years there has been an increasing demand for foods containing
bioactive compounds that have positive effects on health. Milk is among these foodstuffs. Milk also contains antioxidant compounds that
reduce or prevent the risk of various diseases.
Many bioactive compounds such as proteins, vitamins (E and C), retinol,
beta carotene, glutathione (GSH), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD)
and glutathione peroxidase (GSH-Px) form antioxidant activity in milk. In this study, it was aimed to investigate the
GSH level, GSH-Px, SOD and CAT activities in milk which was obtained from
Simmental breed of cattle and raised in Tunceli province. For this purpose, milk samples were obtained
from the enterprises producing milk of simmental breed of cattle at the central
district of Tunceli province. The data
on the milk parameters we obtained were found to be consistent with the levels
reported for dairy cattle.
Milk antioxidant glutathione glutathione peroxidase catalase
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 1 |