In this study, novel imidazo[1,2-a]pyrimidine derived schiff bases were synthesized via imine formation reaction and characterized with various spectral analysis such as FT-IR, 1H NMR, 13C NMR and MS. In addition to conventional heating reactions, microwave-assisted synthesis was applied to the C=N bond formation step. The reactions were carried out at reflux temperature in toluene and magnesium sulfate as drying agent. While final products were obtained at 10-36 h reaction times with moderate to good yields at conventional heating conditions, synthesized at 45-120 min reaction times with good yields at microwave heating conditions. Results showed that microwave-assisted synthesis which is a well-known green process for the synthesizing organic molecules provides to obtain shorter reaction times and higher yields in our study.
Schiff base imidazo 1 2-a pyrimidine microwave synthesis conventional heating
Author thanks to Prof. Dr. Mehmet AY for all support to perform this study.
Bu çalışmada yeni imidazo[1,2-a]pirimidin türevli schiff bazları, imin oluşum reaksiyonu ile sentezlenmiş ve FT-IR, 1H NMR, 13C NMR, MS gibi çeşitli spektral analizler ile yapıları aydınlatılmıştır. Geleneksel ısıtma ile gerçekleştirilen reaksiyonlara ek olarak C=N oluşum basamağına mikrodalga-destekli sentez de uygulanmıştır. Reaksiyonlar, magnezyum sülfatın kurutucu olarak kullanıldığı, toluen içerisinde kaynama sıcaklığı koşullarında yürütülmüştür. Son ürünler, geleneksel ısıtma koşullarında 10-36 sa reaksiyon sürelerinde orta-iyi verimlerle elde edilirken, mikrodalga ısıtma koşullarında 45-120 dk reaksiyon sürelerinde iyi verimlerle sentezlenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, organik moleküllerin sentezinde, iyi bir yeşil proses olarak bilinen mikrodalga-destekli sentez, bizim çalışmamızda daha kısa reaksiyon süreleri ve yüksek verimler elde edilebilmesini sağlamıştır.
Schiff bazı imidazo 1 2-a pirimidin mikrodalga sentez geleneksel ısıtma
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 22 Sayı: 2 |