Kaliteli süt ürünleri üretiminin en önemli hedefi tat ve aroma gibi duyusal kalite kriterlerini koruyarak, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kapsamında ürünün muhafaza süresini uzatmaktır. Süt ve süt ürünlerinin raf ömürleri ile tat ve aromalarının gelişimini belirleyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden süt ile ilişkili olanlar; süt kompozisyonu, toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı gibi çiğ süt kalite parametreleridir. Bu kapsamda, bu çalışmada farklı ahır zeminleri ve gübre tahliye sistemlerinin çiğ süt kalite parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Beton zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı sistemlerin ortalama somatik hücre sayıları sırasıyla 720.103 hücre/ml; 397.103 hücre/ml; 376.103 hücre/ml, toplam canlı bakteri sayıları ise 135.103 kob/ml; 80.103 kob/ml; 88.103 kob/ ml olarak tespit edilmiştir. Beton zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı sistemlerin ortalama kuru madde değerleri sırasıyla % 12,96; 12,72; 12,82 yağ değerleri sırasıyla % 3,41; 3,42; 3,46 protein değeri % 3,23; 3,55; 3,35 ve laktoz değerleri ise sırasıyla % 4,92; 4,91; 4,86 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak hayvanların barındırıldığı ortamların ve özellikle gübre tahliye sistemlerinin çiğ süt toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı üzerine etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışma, ahır zeminlerinin ve gübre tahliye
sistemlerinin süt kalite parametreleri üzerine etkilerine yönelik daha detaylı çalışmaların yapılmasını işaret etmektedir.
Ahır zemin gübre tahliye sistemleri somatik hücre sayısı toplam canlı bakteri sayısı
The most important goal of the production of quality dairy products is to extend the storage period of the product within the scope of food safety and security while maintainig the sensory quality criteria such as taste and aroma. There are many factors that determine the shelf life of milk and dairy products and the development of their taste and aroma. Among these factors, those associated with milk; milk composition are raw milk quality parameters such as total viable bacteria and somatic cell count. In this context, the effects of different barn floor types and manure disposal systems on raw milk quality parameters were examined in this study. Average sometic cell count of the concrete floor / grid system, rubber bed floor / scraper system and concrete floor / scraper system were determined as respectively 720.103 cells/ml; 397.103 cells/ml; 376.103 cells/ml, and total viable bacteria numbers were determined as respectively 135. 103 cfu / ml; 80.103 cfu / ml and 88.103 cfu / ml. The average dry matter values of the concrete floor / grid system, rubber bed floor / scraper system and concrete floor / scraper system were determined as, 12.96, 12.72, 12.82 ; oil values were determined as 3,41, 3,42, 3,46; protein values determined as 3.46, 3.55, 3.35 and lactose values were determined as 4.92, 4.91 and 4.86 respectively. As a result, it has been determined that the environments where the animals live and especially the manure disposal systems, are effective on the raw milk total viable bacteria and sometic cell count values. In addition, more detailed studies on the effects of barn floors and manure disposal systems on milk quality parameters are recommended in this study.
Barn floor manure evacuation systems somatic cell count total viable bacteria count
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2022 |
Gönderilme Tarihi | 14 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 24 Sayı: 1 |