Dünya piyasasında yaygın olarak yer alan birçok meyve ağacı türü çevresel strese karşı mücadele içerisinde büyümeye ve meyve vermeye devam etmektedir. Tuz stresinin olumsuz etkisi, meyve ağaçlarının zayıflamasına, ürün ve kalitesinin azalmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte, doğal koşullar altında birçok biyotik ve abiyotik strese maruz kalan çok yıllık meyve ağaçları, tek yıllık bitkilerden farklı olarak yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için karmaşık pek çok tolerans mekanizması geliştirmiştir. Tuz stresini tolere edebilen bazı meyve ağaçları, fizyolojik ve biyokimyasal faaliyetlerini sürdürerek tuzu dışlayabilmektedir. Bu derlemede, meyve ağaçlarında tuz etkileri ve toleransına ilişkin mevcut bilgiler paylaşılmakta ve çevresel faktörlerin etkileşimi yoluyla tuzun odunsu bitkilerin çeşitli kısımlarından fizyolojik olarak nasıl dışlandığı değerlendirilmektedir.
Many fruit tree species that are widely available in the world market continue to grow and bear fruit in the face of environmental stress. The negative impact of salt stress causes fruit trees to weaken and reduce their yield and quality. However, unlike annual plants, perennial fruit trees, which are exposed to many biotic and abiotic stresses under natural conditions, have developed many complex tolerance mechanisms to maintain their vital activities. Some fruit trees that can tolerate salt stress are able to exclude salt by maintaining their physiological and biochemical activities. In this review, we share the current knowledge on salt effects and tolerance in fruit trees and assess how salt is physiologically excluded from various parts of woody plants through the interaction of environmental factors.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Derleme Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 26 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 26 Sayı: 2 |