Araştırma Makalesi

Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları

Cilt: 26 Sayı: 50 31 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları

Öz

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem tarımsal faaliyetlerin bütünü hem de bu bütün içerisinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, özellikle et ve süt üretimi açısından, insanlığın yaşamını idame ettirebilmesi ve ekonomik nedenlerle dikkate değer biçimde önem göstermektedir. Bu sebeple bu çalışmada tarımsal faaliyetler içerisinde büyükbaş hayvanlarda amortisman konusu ele alınmıştır. Çalışmada öncelikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve amortisman konusunda genel bilgiler verilmiş, daha sonra süt üretimi ve damızlık olarak işletmede yararlanılmak üzere bulundurulan büyükbaş hayvanlarda amortisman ve muhasebe işlemleri Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) açısından teorik ve uygulamalı olarak irdelenmiştir. Örneklerin seçiminde uygulamada karşılaşılan ve sıkça sorulan sorular dikkate alınmıştır. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde ise, maddi duran varlıklarda (dolayısıyla işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere tutulan büyükbaş hayvanlarda) amortisman işlemlerinin VUK ve TMS açısından karşılaştırılabilmesi için tablo düzenlenmiştir. Böylece her iki düzenlemenin amortisman konusuna bakış açısı, benzer ve farklı yönleri net olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, özellikle uygulama yapan kişilere örnek teşkil etmesi açısından büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan bir tarım işletmesinde VUK ve TMS’ye göre örnek muhasebe uygulamalarına yönelik dönem içi ve dönem sonu muhasebe kayıtları yapılmıştır. Muhasebeleştirme işlemlerinde Tekdüzen Hesap Planı (THP)’nın birçok konuda olduğu gibi tarımsal faaliyetlerin muhasebeleştirilmesi (örneğin, canlı varlıkların kayıtlanması ve net gerçeğe uygun değerlemeye tabi tutulması durumunda ortaya çıkacak değerleme farklarının muhasebeleştirilmesinde uygun bir hesabın olmaması gibi) konusunda da yetersiz olması nedeniyle gelecekte ülkemizde uygulanması planlanan Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Hesap Planı Taslağı’ndan yararlanılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Deran, A.ve Yakupçebioğlu N. S.(2006). Türk Vergi Mevzuatı’nda amortisman muhasebesi. Mevzuat Dergisi, 9 (104). https://www.mevzuatdergisi.com/2006/08a/01.htm
  2. Doğan, Z. (2004). Türkiye Muhasebe Standartları, Sermaye Piyasası Kanunu ve Vergi Usul Kanunu açısından amortisman muhasebesi. Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 4 (12), 3.
  3. Hatipoğlu, A. G. (2012). Maddi duran varlıklarda amortisman işlemlerinin muhasebe standartları ile vergi mevzuatı açısından incelenmesi ve finansal tablolar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12 (24), 185-216.
  4. Gökgöz, A. (2013). Tarımsal Faaliyet Muhasebesi. Ekin Kitabevi.
  5. KGK. (2019a). Maddi duran varlıklar (TMS 16). https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/TMS_TFRS_Setleri/2023/Mavi_Kitap/TMS/TMS%2016.pdf
  6. KGK. (2019b). Borçlanma maliyetleri (TMS 23). https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/TMS_TFRS_Setleri/2023/Mavi_Kitap/TMS/TMS%2023.pdf
  7. KGK. (2019c). Tarımsal faaliyetler (TMS 41). https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/TMS_TFRS_Setleri/2023/Mavi_Kitap/TMS/TMS%2041.pdf
  8. Nergiz, M. (2013). Tarımsal faaliyetler ve canlı hayvan yetiştiriciliği konularıyla iştigal eden işletmelerde stoklar, muhasebe ve maliyet muhasebesi uygulamaları [Yüksek lisans tezi], Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

28 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

4 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

24 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 26 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA
Özulucan, A., & Merdane, Ş. (2023). Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(50), 695-716. https://doi.org/10.31795/baunsobed.1337864
AMA
1.Özulucan A, Merdane Ş. Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları. BAUNSOBED. 2023;26(50):695-716. doi:10.31795/baunsobed.1337864
Chicago
Özulucan, Abitter, ve Şaban Merdane. 2023. “Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 26 (50): 695-716. https://doi.org/10.31795/baunsobed.1337864.
EndNote
Özulucan A, Merdane Ş (01 Aralık 2023) Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 26 50 695–716.
IEEE
[1]A. Özulucan ve Ş. Merdane, “Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları”, BAUNSOBED, c. 26, sy 50, ss. 695–716, Ara. 2023, doi: 10.31795/baunsobed.1337864.
ISNAD
Özulucan, Abitter - Merdane, Şaban. “Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 26/50 (01 Aralık 2023): 695-716. https://doi.org/10.31795/baunsobed.1337864.
JAMA
1.Özulucan A, Merdane Ş. Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları. BAUNSOBED. 2023;26:695–716.
MLA
Özulucan, Abitter, ve Şaban Merdane. “Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 26, sy 50, Aralık 2023, ss. 695-16, doi:10.31795/baunsobed.1337864.
Vancouver
1.Abitter Özulucan, Şaban Merdane. Büyükbaş hayvanlarda amortisman işlemlerinin VUK ve TMS kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve taslak hesap planına göre muhasebe uygulamaları. BAUNSOBED. 01 Aralık 2023;26(50):695-716. doi:10.31795/baunsobed.1337864

BAUNSOBED