İNGİLİZCE'Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ

Cilt: 10 Sayı: 17 1 Haziran 2007
  • Selami Aydın
PDF İndir
EN TR

İNGİLİZCE'Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ

Öz

Problem Durumu: Bir değişken olarak cinsiyetin, yabancı dil öğreniminde önemli bir araştırma ve tartışma alanı olmasının yam s›ra bilgisayar da yabanc› dilde yazma derslerinde kullan›lan yayg›n bir araç ve önemli bir araştırma konusudur. Yapılan çalışmalar, kız öğrencilerin bilgisayar ortamında yazmaya karşı olumsuz tutum sergilediklerini ve İngilizce öğrenenlerin bilgisayarda ürettikleri yazma örneklerinin nitelikleri üzerindeki cinsiyet etkisi konusunda uzlaşı ve yeterli bulgu olmadığını göstermektedir. Araştırmanın Amacı: Bu araştırmada, İngilizce'yi yabancıl dil olarak öğrenenlerin sınıf ve bilgisayar ortam›nda ürettikleri yazma örneklerinin nitelikleri üzerindeki cinsiyet etkisinin bulunmas› amaçlanmıştır. Yöntem: Yirmi kalem-kağıt ve 20 bilgisayar grubu öğrencisine ait yazma örnekleri, analitik puanlama yöntemi ile puanlandırılmış ve elde edilen puanların istatistik analizi yapılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Çalışma sonucunda, cinsiyetin; yazma örneklerindeki sözcük bilgisi, dil bilgisi, organizasyon, yarat›c›l›k, bütünlük, tutarl›l›k, uygunluk, ak›c›l›k, içerik ve dil kontrolü nitelikleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu, ancak noktalama ve imla üzerinde etkisinin olmadığı bulunmuştur. Öneriler: İleride yapılacak olan araştırmaların bilgisayar kullanımında kız öğrencilerin taşıdıkları kaygı, ilgi ve tutumlar üzerinde yoğunlaştırılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Burley, H. (1994). Postsecondary Novice and Berter Than Novice Writers: The Effects of Word Processing and A Very Special Computer Assisted Language Lab. Paper Presented at the South-Western Educational Research Association Meeting, San Antonio, TX.
  2. Campbell, N. J. (1989). Computer Anxiety of Rural Middle and Secondary School Students. Journal of Educational Computing Research, 5,213220.
  3. Clark, A. & Trafford, J. (1996). Return To Gender: Boys' and Girls' Attitudes and Achievements. Language Learning Journal, 14,4049.
  4. Cochran-Smith, M. (1991). Word Processing and writing in Elementary Classroom: A Critical Review of Related Literature. Review of Educational Research, 61,107155.
  5. Conteh-Morgan, M. (2002). Connecting The Dots: Limited English Proficiency, Second Language Learning Theories, and information Literacy instruction. The Journal of Academic Librarianship, 28(4), 191196.
  6. Daiute, C. (1985). Writing and Computers, Menlo Park: Addison-Wesley.
  7. Goldberg, A., Russell, M. & Cook, A. (2003). The Effect Of Computers on Student Writing: A Meta-Analysis of Studies From 1992 To 2002. Journal of Technology, Learning, and Assessment, 2 (I). Retrieved from http://www.bc.edu/research/intasc/jtla/journal/pdf/v2nl_jtla.pdf
  8. Grignon, J.R. (1993). Computer Experience of Menominee Indian Students: Gender Differences in Coursework and Use of Software. Journal of American Indian Education, 32,115.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Selami Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2007

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 10 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA
Aydın, S. (2007). İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(17), 121-127. https://izlik.org/JA42SA75FX
AMA
1.Aydın S. İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ. BAUNSOBED. 2007;10(17):121-127. https://izlik.org/JA42SA75FX
Chicago
Aydın, Selami. 2007. “İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 (17): 121-27. https://izlik.org/JA42SA75FX.
EndNote
Aydın S (01 Haziran 2007) İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 17 121–127.
IEEE
[1]S. Aydın, “İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ”, BAUNSOBED, c. 10, sy 17, ss. 121–127, Haz. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42SA75FX
ISNAD
Aydın, Selami. “İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10/17 (01 Haziran 2007): 121-127. https://izlik.org/JA42SA75FX.
JAMA
1.Aydın S. İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ. BAUNSOBED. 2007;10:121–127.
MLA
Aydın, Selami. “İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 10, sy 17, Haziran 2007, ss. 121-7, https://izlik.org/JA42SA75FX.
Vancouver
1.Selami Aydın. İNGİLİZCE’Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ. BAUNSOBED [Internet]. 01 Haziran 2007;10(17):121-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42SA75FX

BAUNSOBED