Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The effects of smart hotel applications on sustainability: A qualitative study on winter tourism hotels

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 46-1 - UTK 2021 Turizm Özel Sayısı, 1401 - 1413, 31.12.2021
https://doi.org/10.31795/baunsobed.1021228

Öz

Applications such as the use and saving of renewable resources, which contribute to sustainability in hotel businesses, and the separation and recycling of waste, are carried out in the form of service integration with technology today. In this study, which aims to determine the effects of these applications, which are called smart hotel applications, on sustainability, face-to-face interviews were conducted with the managers of 4 and 5 star hotels in Erzurum. The data were analyzed by descriptive analysis, which is a qualitative analysis method, and the findings were interpreted. As a result, it has been concluded that the managers' opinions on smart hotel applications are positive, energy saving, waste management and mobile applications are used as smart hotel applications in hotel enterprises, but they are not used at a sufficient level, therefore, although they have effects on sustainability, they are not sufficient. In the light of the results, some suggestions were made for the literature and tourism sector.

Kaynakça

  • Atay, L., Yalçınkaya, P. ve Bahar, F. (2019). İstanbul'daki akıllı otel uygulamalarının değerlendirilmesi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 667-678. doi:10.33206/mjss.479120
  • Ayyıldız, A. Y. ve Ayyıldız, T. (2020). Pazarlama fırsatı olarak akıllı turizm: Kuşadası örneği. Business & Management Studies: an International Journal, 8(1), 599-623. doi:10.15295/bmij.v8i1.1411
  • Benn, S., Dunphy, D., & Griffiths, A. (2006). Enabling change for corporate sustainability: An integrated perspective. Australasian Journal of Environmental Management, 13(3), 156-165. doi:10.1080/14486563.2006.10648683
  • Boukhechba, M., Bouzouane, A., Gaboury, S., Gouin-Vallerand, C., Giroux, S., & Bouchard, B. (2017). A novel bluetooth low energy based system for spatial exploration in smart cities. Expert Systems with Applications, 77, 71-82.
  • Buhalis, D., & Amaranggana, A. (2015). Smart tourism destinations enhancing tourism experience through personalisation of services. In Information and communication technologies in tourism 2015 (pp. 377-389). Springer, Cham.
  • Cabi, A. ve Erbaşı, A. (2019). Akıllı turizm bağlamında akıllı otel işletmesi endeksi ve uygulaması. Ada yayıncılık.
  • Çolak, O. ve Karakan, H. İ. (2021). Akıllı otel uygulamaları ve bu uygulamalar hakkında yönetici görüşleri: Gaziantep ili örneği. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (42), 168-184 doi:10.30794/pausbed.744680
  • Duran, G. ve Uygur, S. M. (2019). Akıllı turizm destinasyonları kapsamında Ankara’nın akıllı turizm uygulamalarına yönelik bir araştırma. K. Birdir (Ed.) 3. Uluslararası Turizmin Geleceği Kongresi: İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi, Sayı 55. İçinde (s.426-436). Mersin Üniversitesi Yayınları.
  • Ercan, F. (2019). Smart tourism technologies: Applications in Hotel Business. V. Krystev, R. Efe, & E. Atasoy (ed). Theory and Practice in Social Sciences içinde (s. 528-546). Sofia: St. Kliment Ohridski University Press.
  • Gökalp, E. ve Eren, E. (2016). Akıllı teknolojilerin turizm ve otelcilik sektöründe uygulanması. Vahap Tecim, Çiğdem Tarhan, Can Aydın (ed). Smart Technology & Smart Management: Akıllı Teknoloji & Akıllı Yönetim, içinde (s. 278-287). İzmir: Gülermat Matbaacılık.
  • Gretzel, U., Sigala, M., Xiang, Z., & Koo, C. (2015). Smart tourism: Fundations and developments. Electronic Markets, 25(3), 179-188.
  • Hunter, W. C., Chung, N., Gretzel, U., & Koo, C. (2015). Constructivist research in smart tourism. Asia Pacific Journal of Information Systems, 25(1), 103-118.
  • Jaremen, D., Jędrasiak, M., & Rapacz, A. (2016). The concept of smart hotels as an innovation on the hospitality industry market-case study of Puro Hotel in Wrocław. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Ekonomiczne Problemy Turystyki, 36(4).
  • Kafa, N., Arıca, R., ve Gök, N. S. (2020). Akıllı turizm araç ve uygulamalarına ilişkin turizm işletmesi yöneticilerinin görüşleri: Eskişehir üzerine nitel bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(3), 2774-2787. doi:10.20491/isarder.2020.1007
  • Kim, J. Y., Hlee, S., & Joun, Y. (2016). Green practices of the hotel industry: Analysis through the windows of smart tourism system. International Journal of Information Management, 36(6), 1340-1349.
  • Krajewski, P. (2015). Dylemat zrównoważonej konsumpcji i zrównoważonego rozwoju w prawie międzynarodowym i UE. Journal of Modern Science, 26(3), 101-113.
  • Krstinic Nizic, M., Karanovic, G., & Ivanovic, S. (2008). Importance of intelligent rooms for energy savings in the hotel industry. Tourism and hospitality management, 14(2), 323-336.
  • Lai, W. C. & Hung, W. H. (2017). Constructing the smart hotel architecture–A case study in Taiwan. In Proceedings of The 17th International Conference on Electronic Business, December (pp. 4-8).
  • Leung, R. (2019). Smart hospitality: Taiwan hotel stakeholder perspectives. Tourism Review. 74(1), 50-62.
  • Li, Y., Hu, C., Huang, C., & Duan, L. (2017). The concept of smart tourism in the context of tourism information services. Tourism Management, 58, 293-300. doi:10.1016/j.tourman.2016.03.014
  • Molz, J. G. (2012). Travel connections: Tourism, technology and togetherness in a mobile world. Routledge.
  • Padem, H., Göksu, A., ve Konaklı, Z. (2012). Araştırma yöntemleri. Sarajevo: International Burch University Yayınları. Romao, J., & Neuts, B. (2017). Territorial capital, smart tourism specialization and sustainable regional development: Experiences from Europe. Habitat International, 68, 64-74.
  • Siguaw, J. A., Enz, C. A., & Namasivayam, K. (2000). Adoption of information technology in US hotels: Srategically driven objectives. Journal of travel Research, 39(2), 192-201.
  • Yalçınkaya, P. Atay, L., ve Karakaş, E. (2018). Akıllı turizm uygulamaları. Gastroia: Journal Of Gastronomy And Travel Research, 2(2), 85-103. doi:10.32958/gastoria.433831

Akıllı otel uygulamalarının sürdürülebilirliğe etkileri: kış turizmi otellerine yönelik nitel bir araştırma

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 46-1 - UTK 2021 Turizm Özel Sayısı, 1401 - 1413, 31.12.2021
https://doi.org/10.31795/baunsobed.1021228

Öz

Otel işletmelerinde sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yenilenebilir kaynakların kullanımı ve tasarrufu, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümünün sağlaması gibi uygulamalar, günümüzde teknolojiyle hizmet entegrasyonu şeklinde gerçekleştirilmektedir. Akıllı otel uygulamaları olarak adlandırılan bu uygulamaların belirlenerek sürdürülebilirliğe olan etkilerinin saptanması amaçlanan bu çalışmada, Erzurum ilinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi yöneticisiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme sonunda elde edilen veriler nitel analiz yöntemi olan betimsel analiz ile incelenmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin akıllı otel uygulamalarına yönelik düşüncelerinin olumlu olduğu, otel işletmelerinde akıllı otel uygulamaları olarak enerji tasarrufu, atık yönetimi ve mobil uygulamaların kullanıldığı, fakat yeterli düzeyde kullanılmadığı, dolayısıyla sürdürülebilirliğe etkilerinin olmasına rağmen yeterli düzeyde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar ışığında alanyazına ve turizm sektörüne bir takım önerilerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • Atay, L., Yalçınkaya, P. ve Bahar, F. (2019). İstanbul'daki akıllı otel uygulamalarının değerlendirilmesi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 667-678. doi:10.33206/mjss.479120
  • Ayyıldız, A. Y. ve Ayyıldız, T. (2020). Pazarlama fırsatı olarak akıllı turizm: Kuşadası örneği. Business & Management Studies: an International Journal, 8(1), 599-623. doi:10.15295/bmij.v8i1.1411
  • Benn, S., Dunphy, D., & Griffiths, A. (2006). Enabling change for corporate sustainability: An integrated perspective. Australasian Journal of Environmental Management, 13(3), 156-165. doi:10.1080/14486563.2006.10648683
  • Boukhechba, M., Bouzouane, A., Gaboury, S., Gouin-Vallerand, C., Giroux, S., & Bouchard, B. (2017). A novel bluetooth low energy based system for spatial exploration in smart cities. Expert Systems with Applications, 77, 71-82.
  • Buhalis, D., & Amaranggana, A. (2015). Smart tourism destinations enhancing tourism experience through personalisation of services. In Information and communication technologies in tourism 2015 (pp. 377-389). Springer, Cham.
  • Cabi, A. ve Erbaşı, A. (2019). Akıllı turizm bağlamında akıllı otel işletmesi endeksi ve uygulaması. Ada yayıncılık.
  • Çolak, O. ve Karakan, H. İ. (2021). Akıllı otel uygulamaları ve bu uygulamalar hakkında yönetici görüşleri: Gaziantep ili örneği. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (42), 168-184 doi:10.30794/pausbed.744680
  • Duran, G. ve Uygur, S. M. (2019). Akıllı turizm destinasyonları kapsamında Ankara’nın akıllı turizm uygulamalarına yönelik bir araştırma. K. Birdir (Ed.) 3. Uluslararası Turizmin Geleceği Kongresi: İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi, Sayı 55. İçinde (s.426-436). Mersin Üniversitesi Yayınları.
  • Ercan, F. (2019). Smart tourism technologies: Applications in Hotel Business. V. Krystev, R. Efe, & E. Atasoy (ed). Theory and Practice in Social Sciences içinde (s. 528-546). Sofia: St. Kliment Ohridski University Press.
  • Gökalp, E. ve Eren, E. (2016). Akıllı teknolojilerin turizm ve otelcilik sektöründe uygulanması. Vahap Tecim, Çiğdem Tarhan, Can Aydın (ed). Smart Technology & Smart Management: Akıllı Teknoloji & Akıllı Yönetim, içinde (s. 278-287). İzmir: Gülermat Matbaacılık.
  • Gretzel, U., Sigala, M., Xiang, Z., & Koo, C. (2015). Smart tourism: Fundations and developments. Electronic Markets, 25(3), 179-188.
  • Hunter, W. C., Chung, N., Gretzel, U., & Koo, C. (2015). Constructivist research in smart tourism. Asia Pacific Journal of Information Systems, 25(1), 103-118.
  • Jaremen, D., Jędrasiak, M., & Rapacz, A. (2016). The concept of smart hotels as an innovation on the hospitality industry market-case study of Puro Hotel in Wrocław. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Ekonomiczne Problemy Turystyki, 36(4).
  • Kafa, N., Arıca, R., ve Gök, N. S. (2020). Akıllı turizm araç ve uygulamalarına ilişkin turizm işletmesi yöneticilerinin görüşleri: Eskişehir üzerine nitel bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(3), 2774-2787. doi:10.20491/isarder.2020.1007
  • Kim, J. Y., Hlee, S., & Joun, Y. (2016). Green practices of the hotel industry: Analysis through the windows of smart tourism system. International Journal of Information Management, 36(6), 1340-1349.
  • Krajewski, P. (2015). Dylemat zrównoważonej konsumpcji i zrównoważonego rozwoju w prawie międzynarodowym i UE. Journal of Modern Science, 26(3), 101-113.
  • Krstinic Nizic, M., Karanovic, G., & Ivanovic, S. (2008). Importance of intelligent rooms for energy savings in the hotel industry. Tourism and hospitality management, 14(2), 323-336.
  • Lai, W. C. & Hung, W. H. (2017). Constructing the smart hotel architecture–A case study in Taiwan. In Proceedings of The 17th International Conference on Electronic Business, December (pp. 4-8).
  • Leung, R. (2019). Smart hospitality: Taiwan hotel stakeholder perspectives. Tourism Review. 74(1), 50-62.
  • Li, Y., Hu, C., Huang, C., & Duan, L. (2017). The concept of smart tourism in the context of tourism information services. Tourism Management, 58, 293-300. doi:10.1016/j.tourman.2016.03.014
  • Molz, J. G. (2012). Travel connections: Tourism, technology and togetherness in a mobile world. Routledge.
  • Padem, H., Göksu, A., ve Konaklı, Z. (2012). Araştırma yöntemleri. Sarajevo: International Burch University Yayınları. Romao, J., & Neuts, B. (2017). Territorial capital, smart tourism specialization and sustainable regional development: Experiences from Europe. Habitat International, 68, 64-74.
  • Siguaw, J. A., Enz, C. A., & Namasivayam, K. (2000). Adoption of information technology in US hotels: Srategically driven objectives. Journal of travel Research, 39(2), 192-201.
  • Yalçınkaya, P. Atay, L., ve Karakaş, E. (2018). Akıllı turizm uygulamaları. Gastroia: Journal Of Gastronomy And Travel Research, 2(2), 85-103. doi:10.32958/gastoria.433831
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Burcu Kıvılcım 0000-0003-4745-984X

Erken Görünüm Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 9 Kasım 2021
Kabul Tarihi 16 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 46-1 - UTK 2021 Turizm Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Kıvılcım, B. (2021). Akıllı otel uygulamalarının sürdürülebilirliğe etkileri: kış turizmi otellerine yönelik nitel bir araştırma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(46-1), 1401-1413. https://doi.org/10.31795/baunsobed.1021228

BAUNSOBED