Araştırma Makalesi

Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi

Cilt: 8 Sayı: 1 18 Temmuz 2019
PDF İndir
EN TR

Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi

Öz

Bu çalışma, Van ekolojik koşullarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde farklı ekim sıklıkları ve ekim yöntemlerinin verim ve bazı verim öğelerine etkisinin belirlenmesi amacıyla 2009 ve 2010 yıllarında iki yıl süre ile “Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Desenine” göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Aziziye-94, ILC-482 ve Canitez-87 nohut çeşitleri kullanılmıştır. Denemeler üç farklı ekim sıklığında (35, 50 ve 65 tohum/m2) ve dört ekim şeklinde (ekim derinliğine serpme ekim, sıraya ekim, 90o ve 45o çapraz ekim) kurulmuştur. Araştırmada, bitki çıkış süresi,  m2’de bitki sayısı, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide ana dal sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, 100 tane ağırlığı, hasat indeksi, birim alan tane verimi ve ham protein oranı gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonunda, 2009 ve 2010 yıllarında en yüksek tane verimi sırasıyla 104.6 kg/da ile ILC-482 çeşidinin 50 tohum/m2 sıklığının serpme ekim yönteminde, 158.6 kg/da ile ILC-482 çeşidinin 50 tohum/m2 sıklığının 90o çapraz ekim yönteminde elde edilmiştir. En düşük birim alan tane verimi sırasıyla, 2009 yılında 65.3 kg/da ile Canıtez-87 çeşidinin 35 tohum/m2 sıklığının sıraya ekim yönteminde, 2010 yılında ise 111.8 kg/da ile Aziziye-94 çeşidinin 35 tohum/m2 ekim sıklığının sıraya ekim yönteminde elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anlarsal, A. E., Yücel, C., Özveren, D. (1999). Çukurova koşullarında bazı nohut (Cicer arietinu L.) hatlarının verim ve verimle ilgili özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma, Türkiye III. Tarla Bitkileri Kongresi, 3, 342-347.
  2. Anonim (2010). Van Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Kayıtları, Van.
  3. Anonim, (2018a). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor-(Erişim tarihi: 02.12.2018).
  4. Anonim, (2018b). TUİK. http:// www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 16.02.2016.
  5. Atmaca, E. (2008). Eskişehir koşullarında bazı nohut çeşit ve hatlarında farklı ekim zamanı ve sıra arası mesafelerinin verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi (Doktora tezi, Basılmamış). Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara.
  6. Aydın, N. (1988). Ankara koşullarında ekim zamanı ve bitki sıklığının verim, verim kompenetleri ve antraknoza olan etkileri. (Doktora tezi, Basılmamış). Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Bölümü. Ankara.
  7. Brandon, N., Russell, J., Brady, J., Clark, T., Jettner, R. (1998). Crop Updates 1998: Department of Agriculture, Western Australia.
  8. Çiftçi, V., Doğan, Y., Toğay, N., Karakuş, M. (2004). Türkiye'de tescil edilmiş bazı nohut (Cicer arientum L.) çeşitlerin van ekolojik koşullarında verim ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 2004 19(2): 105-110.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Vahdettin Çiftçi Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

18 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

25 Şubat 2019

Kabul Tarihi

2 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Doğan, Y., & Çiftçi, V. (2019). Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1), 91-105. https://izlik.org/JA38HD79AE
AMA
1.Doğan Y, Çiftçi V. Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2019;8(1):91-105. https://izlik.org/JA38HD79AE
Chicago
Doğan, Yusuf, ve Vahdettin Çiftçi. 2019. “Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8 (1): 91-105. https://izlik.org/JA38HD79AE.
EndNote
Doğan Y, Çiftçi V (01 Temmuz 2019) Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8 1 91–105.
IEEE
[1]Y. Doğan ve V. Çiftçi, “Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi”, Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg., c. 8, sy 1, ss. 91–105, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38HD79AE
ISNAD
Doğan, Yusuf - Çiftçi, Vahdettin. “Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8/1 (01 Temmuz 2019): 91-105. https://izlik.org/JA38HD79AE.
JAMA
1.Doğan Y, Çiftçi V. Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2019;8:91–105.
MLA
Doğan, Yusuf, ve Vahdettin Çiftçi. “Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, c. 8, sy 1, Temmuz 2019, ss. 91-105, https://izlik.org/JA38HD79AE.
Vancouver
1.Yusuf Doğan, Vahdettin Çiftçi. Van Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıkları ve Ekim Şekillerinin Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. [Internet]. 01 Temmuz 2019;8(1):91-105. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38HD79AE