Araştırma Makalesi

Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi

Cilt: 8 Sayı: 1 18 Temmuz 2019
PDF İndir
EN TR

Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi

Öz

Bu çalışma, farklı tuz kaynakları (kontrol, NaCl, KCl ve CaCl2) ve deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ekstraktı (kontrol, 2, 4 ve 6 cc/l) uygulamalarının ekinezyanın (Echinacea purpurea L.) büyüme parametreleri ile toplam fenolik ve antioksidan madde üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme Deseni’ne göre faktöriyel düzende 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Kök uzunluğu, gövde uzunluğu, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, toplam antioksidan ve fenolik madde içeriği dahil farklı parametreler incelenmiştir.

Sonuçlar, tuz stresinin kontrol ile kıyaslandığında bitki büyüme parametrelerini azaltırken, toplam antioksidan ve fenolik madde miktarını arttırdığını göstermiştir. Deniz yosunu kullanımı, tuz stresinin olumsuz etkilerini engelleyerek ölçülen tüm parametrelerde artışlar sağlamıştır. En yüksek değerler 6 cc/l deniz yosunu uygulamalarından elde edilmiştir. Diğer yandan, deniz yosunu uygulamalarının toplam fenolik madde oranı üzerindeki etkisi P<0.05 düzeyinde önemli bulunurken, toplam antioksidan madde üzerindeki etkisi önemli bulunmamıştır. En yüksek ve en düşük fenolik madde miktarı (425.7 mg/100g and 385.4 mg/100g) 6 cc/l deniz yosunu ve deniz yosunu uygulanmayan (kontrol) parsellerinden elde edilmiştir. Toplam antioksidan madde oranı ise 503.2-557.5 mg/g arasında tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allwright, K. J. (1992). Effect of seaweed extracts on growth of wheat, and soil-borne diseases. Abstract of the 14th International Seaweed Symposium, Brest and St Malo, France, Abstract number 004.
  2. Andiç, C. (1993). Tarımsal Ekoloji. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Notları No:16.
  3. Ashraf, M., Arfan, M., Ahmad, A. (2003). Salt tolerance in okra: Ion relations and gas exchanges characteristics. J. of Plant Nutrition 26 (1): 63-79.
  4. Ay, H. (1994). Çukurova bölgesi koşullarında, deniz yosunu özü ''Ascphyllum nodosum'' Maxicrop ile deniz yosunu süspansiyonu ''Durvilla patatorum'' Kelpak' ın, pamuğun(Gossypium hirsutum L.) morfolojik, fizyolojik ve teknolojik özelliklerine etkileri üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı,Yüksek Lisans Tezi.47 s.
  5. Aydın, İ., Atıcı, Ö. (2015). Tuz stresinin bazı kültür bitkilerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkileri. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 3 (2): 1-15.
  6. Chartzoulakis, K. S. (2005). Salinity and Olive: Growth, salt tolerance, photosynthesis and yield. Agricultural Water Management 78: 108-121.
  7. Chartzoulakis, K., Klapaki, G. (2000). Response of two green house pepper hybrids to NaCl salinity during different growth stages. Scientia Horticulturae (86): 247-260.
  8. Craigie, J. S. (2011). Seaweed extract stimuli in plant science and agriculture. Journal of Applied Phycology, 23: 371-393.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ayla Kara Bu kişi benim
Türkiye

Murat Tunçtürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

18 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

7 Mart 2019

Kabul Tarihi

30 Nisan 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kara, A., Tunçtürk, M., & Tunçtürk, R. (2019). Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1), 115-124. https://izlik.org/JA23PL56SK
AMA
1.Kara A, Tunçtürk M, Tunçtürk R. Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2019;8(1):115-124. https://izlik.org/JA23PL56SK
Chicago
Kara, Ayla, Murat Tunçtürk, ve Rüveyda Tunçtürk. 2019. “Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8 (1): 115-24. https://izlik.org/JA23PL56SK.
EndNote
Kara A, Tunçtürk M, Tunçtürk R (01 Temmuz 2019) Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8 1 115–124.
IEEE
[1]A. Kara, M. Tunçtürk, ve R. Tunçtürk, “Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi”, Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg., c. 8, sy 1, ss. 115–124, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23PL56SK
ISNAD
Kara, Ayla - Tunçtürk, Murat - Tunçtürk, Rüveyda. “Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 8/1 (01 Temmuz 2019): 115-124. https://izlik.org/JA23PL56SK.
JAMA
1.Kara A, Tunçtürk M, Tunçtürk R. Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2019;8:115–124.
MLA
Kara, Ayla, vd. “Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, c. 8, sy 1, Temmuz 2019, ss. 115-24, https://izlik.org/JA23PL56SK.
Vancouver
1.Ayla Kara, Murat Tunçtürk, Rüveyda Tunçtürk. Tuz Stresi Altındaki Echinaceae purpurea L.’nın Büyüme Parametreleri ile Toplam Fenolik ve Antioksidan Madde İçeriği Üzerine Deniz Yosununun Etkisi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. [Internet]. 01 Temmuz 2019;8(1):115-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23PL56SK